Hur stort ska ryggbälte vara?

De flesta som drabbas av ont i ryggen får ont i ländryggen. Ett ryggbälte från Back on Track ska placeras så att det övertäcker ländryggen - det vill säga nedre delen av ryggen.

Det bör vara så pass stort att det stöttar och avlastar en stor del av de strukturer som finns där; ryggraden, muskler, senor och muskelfästen. Välj ett ryggbälte som täcker ländryggen och ger kompression, stöd och stabilitet till hela området.

De flesta av våra ryggstöd kan spännas åt till önskad grad av kompression. De försluts med stadiga, elastiska kardborrband.

Du bör dock alltid söka läkare om dina ryggsmärtor är svåra, om smärtan inte verkar gå över eller om dina problem saknar rimlig förklaring.
Ryggbälte med stöd
Ryggbälte med smal front
Air Ryggbälte, Hög
Air Ryggbälte, Låg
Ryggbälte med smal front, Silverline
BoT x SP Hållningsväst
Varför har jag ont i ryggen? Vanliga skäl till smärta
Det finns en mängd olika skäl till smärta i ryggen. I vissa fall är anledningen uppenbar; tunga lyft kan till exempel utlösa en akut smärta i direkt anslutning till påfrestningen. Det är då enkelt att koppla smärtan till sin orsak. Det tunga lyftet har orsakat en skada eller en sträckning, troligtvis i musklerna kring ryggraden, vilket resulterat i ett ryggskott eller i värsta fall ett diskbråck.

I andra fall kan orsaken vara mindre tydlig. Smärta i ryggen kan komma smygande, som resultat av exempelvis dålig hållning eller felaktig arbetsställning framför datorn. Man behöver alltså inte ta i eller använda kraft för att drabbas av smärta - det räcker med att utsätta ryggen för mer än den tål, och det kan ske på en mängd olika sätt.

Ryggstöd hjälper genom att avlasta din rygg medan din skada läker.
Smärta i ländryggen är vanligast
Den vanligaste platsen för smärta är ländryggen, det vill säga nedre delen av din rygg. Utlösande faktorer kan vara överansträngning och tunga lyft. Ett ryggskott eller diskbråck kan även uppstå efter en hastig vridning eller annan kraftfull rörelse.

Ett ryggbälte eller ryggstöd bör placeras så att det övertäcker och ger stabilitet till nedre delen av ryggen. Ett ryggstöd som är tillräckligt stort avlastar hela ländryggen. Ryggstödet/bältet kan minska problemen med ryggsmärtor och därigenom underlätta vardagens rörelser. Vardagsmotion ger i sig själv positiva hälsofördelar och kan hjälpa till att lindra smärtan.
Stöd och stabilitet för ryggen
Ont i ryggen är som sagt mycket vanligt - det finns en mängd olika sätt att använda ryggen fel! Strukturerna som bär upp ryggen får inte användas mer än de är byggda för att klara av. De får inte heller belastas på ett felaktigt sätt. Det finns en stor mängd olika strukturer som kan ta skada och signalera smärta.

Det finns många olika typer av ryggstöd eller ryggbälten som kan vara bra att bära om du har ont. De hjälper mot smärta genom att avlasta ryggen och ge stöd och stabilitet till musklerna. Ett ryggbälte eller ryggstöd är även bra att bära i förebyggande syfte. I synnerhet om du arbetar med tunga lyft.

Om anledningen till din smärta istället beror på dålig hållning så kan en hållningsväst eller en hållningssele hjälpa dig till bättre hållning.
Väst eller sele kan förbättra hållningen
Om du får ont i ryggen när du sitter vid skrivbordet kan du behöva hjälp med att räta upp ryggen. Felaktig belastning är ett mycket vanligt skäl till ryggsmärtor i både bröstryggen och ländryggen. Andra skäl är stillasittande i statiska positioner som gör musklerna kring ryggraden korta och spända. Gör det till en vana att resa dig och röra på dig med jämna mellanrum!

Kanske behöver du också praktisk hjälp med att förbättra din hållning. Vi rekommenderar då användning av en hållningsväst eller en hållningssele som rätar upp ryggraden mekaniskt eller bara hjälper dig uppmärksamma din hållning. Det är bra att bära någon av dessa hjälpmedel dagligen om din ryggsmärta framför allt beror på dålig hållning. Ingenting kommer att hjälpa på lång sikt om inte grundorsaken först har åtgärdats.
Ryggbälten och ryggstöd med Welltex®
Ryggstöd och ryggbälten med Welltex® kan minska besvären i ryggen även på andra sätt. Welltex® är en textilteknologi som innebär att mineraler smälts in i de trådar som sedan används vid tillverkningen av våra material.

Mineralerna reflekterar kroppens värme tillbaka mot vävnaderna i form av infraröd energi. Detta kan stimulera blodcirkulationen, minska svullnad och även hjälpa till att dämpa inflammation.
Ökat blodflöde för korta, spända muskler
Ryggsmärtor kan lätt utlösas av dålig hållning, dålig sovställning eller dålig arbetsställning. Statiska positioner gör ryggen spänd vilket minskar blodflödet till musklerna.

Welltex® används för att stimulera blodcirkulationen och därigenom öka transporten av syre och näring. När slaggprodukter effektivt forslas bort kommer det underlätta kroppens eget läkande. I bästa fall gör det så att återhämtningen sker snabbare.
Fysisk aktivitet är bra mot smärta
Stödet för ryggen är viktigt, men Welltex® kan även bidra till att mjuka upp muskler och leder. Det är viktigt att fortsätta vara aktiv i vardagen även om man har ont i ryggen.

Smärtan minskar oftast snabbare om man fortsätter röra sig som vanligt. Kroppen behöver motion och man bör därför göra så mycket man kan trots smärtan. Användning av ryggstöd med Welltex® upplevs ofta förbättra rörligheten och därmed göra det lättare att följa läkarens råd.
Ryggbälte med smal front
Physio Midjegördel 4way Stretch
BoT x SP Posture Reminder Hållningssele
Air Ryggbälte, Hög
Ryggbälte med smal front, Silverline
BoT x SP Hållningsväst
Artros i ländryggen
Smärta i ryggraden kan även orsakas av artros. Mellan kotorna i ryggraden ligger stötdämpande diskar av brosk. Dessa diskar kan drabbas av den progressiva ledsjukdomen, vilket får dem att brytas ner snabbare än de byggs upp. Detta leder till typiska symptom, såsom smärta, stelhet, svullnad och inflammation, och ibland även till kompression av kotorna.

Det har dock visat sig att rörelser hjälper mot smärtan. Det bästa man kan göra är därför att röra sig så mycket man kan, trots att det gör ont. Det är bara då lederna används och belastas som de förses med näring från den omgivande ledvätskan.

Många använder även ryggbälten, ryggstöd och ryggskydd med Welltex® på grund av textilteknologins gynnsamma effekt. Tack vare denna effekt kan våra ryggbälten, ryggstöd eller ryggskydd bidra till minskade besvär och underlätta vardagen.
Ryggstöd vid diskbråck
Diskbråck innebär att diskarna mellan ryggradens kotor brister eller buktar ut och trycker på nerver i ryggraden. Detta leder ibland till svår smärta i ryggen och problem med att röra sig. Diskbråck går dock för det mesta över av sig själv efter några veckor - i värsta fall månader. I vissa fall behöver den drabbade opereras, även om det är ovanligt.

Under återhämtningen kan ett ryggstöd eller ett ryggbälte hjälpa till att avlasta ryggen och lindra besvären. Ett ryggbälte ger stöd och håller även de olika strukturerna i ryggen på plats, vilket kan bidra till att minska smärta och andra problem.
Vad är ett ryggbälte och hur fungerar det?
Ett ryggbälte eller ryggstöd är ett brett band som dras åt kring mage och ländrygg. Back on Tracks bälten och skydd finns tillgängliga i många olika utföranden för att motsvara en mängd olika behov.

De består av olika material med olika egenskaper. Materialet kan vara mer eller mindre kraftigt och elastiskt och produkten också innehålla olika designelement som ger extra stöd, såsom styva och flexibla fjädrar.
Ont i ryggen? Upptäck Back on Track!
Syftet med ett ryggbälte är att ge stöd för ryggen och hjälpa mot smärta i ryggen genom att avlasta och bidra till ökad stabilitet. Detta minskar den belastning som ryggen utsätts för, vilket är bra efter skador men även i förebyggande syfte.

Ryggbälten och ryggstöd från Back on Track kan hjälpa till att minska smärtan genom att stödja och avlasta, men även genom effekten av Welltex® - textilteknologin som ger våra material terapeutiska egenskaper. Kombinationen av stöd och stimulerande infraröd energi ger ofta bästa möjliga resultat.
Ett ryggbälte kan lindra, hjälpa och förebygga smärta i ryggen
Det är vanligt att få ont i nedre delen av ryggen, antingen på grund av akuta skador eller på grund av långvarig, nötande överbelastning. Ett ryggbälte/ryggstöd håller åt kring hela området och får ryggen att slappna av. Det kan därför kännas skönt att använda ett ryggbälte eller ryggstöd som hjälper musklerna hålla upp ryggen med mindre ansträngning. I synnerhet om vanliga rörelser gör ont.

Det kan även vara en bra idé att bära ryggstöd eller ryggbälte i förebyggande syfte - för att minska risken för att skador uppstår. Du bör absolut göra det om du vet att du ska utföra tunga lyft. Ta hand om din rygg!
Hållningen är viktig
På samma sätt kan det vara en bra idé att använda en väst eller sele som korrigerar hållningen - antingen för att man vet att man har dålig hållning och kommer att få ont förr eller senare, eller för att man redan lider av smärta i ryggen.

I många fall beror ryggsmärtor på konstant överansträngning vars grundorsak är den dåliga hållningen.
Ont på grund av stillasittande?
Skelettet är konstruerat för att belastas på ett sätt som inte sliter på de vävnader som håller ihop det - balanserat och jämnt med väl fördelad tyngd. Musklerna är i sin tur gjorda för dynamiskt arbete, rörelse och variation; då ökar blodflödet till dem och de blir starkare. Allt som på olika sätt avviker från detta kräver anpassningar av kroppen, något som i längden ofta resulterar i stelhet, värk och smärta i ryggen.

Om du får ont när du sitter stilla länge behöver du ta regelbundna pauser och sträcka på ryggen. Andra viktiga åtgärder inkluderar användning av stödjande ryggbälten som avlastar ryggen.
FIR har en terapeutisk effekt
Ryggbälten, ryggstöd eller ryggskydd från Back on Track innehåller även textilteknologin Welltex®. De har därför också en terapeutisk effekt - förutom att ge stöd - tack vare materialets innehåll av mineraler med vissa unika egenskaper.

Mineralerna har förmågan att absorbera och återsända infraröd elektromagnetisk strålning (FIR), alstrad av kroppsvärmen. Effekten upplevs lindra besvär i leder och muskulatur, samt underlätta återhämtningen efter ansträngande fysisk aktivitet.
Olika typer av ryggbälten för olika behov
Det finns många olika slags ryggbälten och ryggstöd, avsedda att fylla en mängd sinsemellan olika behov. Det finns många olika sätt att både ha och få ont i sin rygg!

Back on Track har ryggbälten som är särskilt väl lämpade i vissa situationer samt särskilt väl lämpade vid olika typer av problem. Våra ryggbälten ger olika nivåer av stöd och täcker ett mer eller mindre stort område kring ländryggen - den vanligaste platsen för smärta
Ryggstöd för olika situationer
Ryggstöden består av olika slags material vilket gör dem mer eller mindre flexibla och stabiliserande samt ger dem mer eller mindre hög andningsförmåga. Samtliga innehåller textilteknologin Welltex® i lagret närmast huden. Våra olika typer av ryggbälten ger en mer eller mindre uttalad känsla av kompression och de kan justeras i enlighet med det egna behovet till perfekt individuell passform.
Kraftiga ryggstöd
Kraftiga, elastiska material ger bra stöd. Det kraftigaste ryggstödet har också flera styva fjädrar i rygg och sidor. Det finns också ryggstöd med avtagbar kudde som ger extra stöd i svanken. Det kan kännas särskilt bra med ett kraftigare stöd om du till exempel lider av diskbråck. Diskbråck är känt för att kunna orsaka stark smärta och till och med påverka känseln i armar eller ben - beroende på var det sitter. Det vanligaste är ett diskbråck i ländryggen.

Diskbråck läker för det mesta av sig själv och behandlas därför främst med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Ett diskbråck behöver veckor till månader för att läka ut. Under återhämtningen kan ett ryggstöd med Welltex® vara ett utmärkt terapeutiskt komplement.
Tunna ryggskydd
Det tunnaste ryggskyddet "Physio Midjegördel 4way stretch" består av ett tunt material med mycket hög andningsförmåga. Detta ryggskydd bidrar framför allt med effekten av Welltex® - över ett stort område och just där det behövs som mest. Dra bara gördeln på plats och bär den osynlig under kläderna!

Användning av ryggskydd med Welltex® kan bidra till ökad rörlighet och minskad stelhet. Andra fördelar är stimulerad blodcirkulation, vilket kan gynna återhämtningen.

"Air Ryggbälte" är ett ryggstöd med stabiliserande skenor, som förenar effekten av Welltex® med extra hög andningsförmåga. Detta ryggstöd finns i en hög och låg variant som täcker olika mycket av ryggen. Båda passar bra för användning vid ryggproblem som ryggskott och diskbråck.
Ryggbälten med stöttande skenor
Om du behöver mer stöd, välj ett ryggstöd med styva, stabiliserande fjädrar eller en stödjande kudde för ländryggen.

Om du har ont kan det kännas skönt med ett stabilt ryggstöd som sitter åt kring nedre delen av ryggen, håller allt på plats och avlastar musklerna. Böjliga skenor finns placerade i kanaler inuti våra ryggstöd, både för att ge stadga och för att sträcka ut ryggstödet/skyddet, så det behåller sin form och håller sig på plats. Skenorna hindrar ett tunnare skydd från att rulla ihop sig vid fysisk aktivitet.

Ryggstöd med Welltex® måste också övertäcka den plats där du har ont för att kunna utöva sin välgörande effekt. Teknologin innebär att stödet reflekterar infraröd energi (FIR) tillbaka mot kroppen. FIR påverkar biologiska vävnader på flera sätt. Effekten upplevs ofta lindra besvär i leder och muskler, samt kommer kunna bidra till snabbare återhämtning efter ansträngning, besvär eller skador.
7 fördelar med att använda ryggbälte/ryggstöd
Ett ryggstöd minskar risken för skador vid tunga lyft

Ett ryggstöd kan lindra smärta genom att avlasta ryggen

Ett ryggstöd kan göra det lättare att vara aktiv trots smärta i ryggen

Ett ryggstöd kan underlätta återhämtningen

Ett ryggstöd ger värme vilket kan vara till hjälp vid ryggsmärta

Ett ryggstöd kan förbättra arbetsställningen och hållningen

Ett ryggstöd kan lindra ryggsmärta vid skada, ryggskott och diskbråck
Tunn maggördel med Welltex®
Vår högelastiska maggördel ger ett behagligt stöd med en känsla av kompression. Samtidigt ger den full rörelsefrihet och en känsla av andra hud. Materialet är tunt och har mycket god andningsförmåga. Gördeln är tubstickad med body mapping-teknik och dras upp över kroppen på samma sätt som en strumpa. Den kommer att vara osynlig även under tajta kläder.

Varje tråd innehåller Welltex®-teknologi, som kan stimulera blodflödet lokalt och därigenom lindra besvär med stelhet och värk. Tunna stödfjädrar håller produkten utsträckt och täckande även under aktivitet och rörelse.
Så väljer du rätt ryggbälte/ryggstöd
Det viktigaste när du väljer ryggstöd är förstås dina egna personliga behov. Först och främst: vad har du för problem i ryggen? Vad har orsakat dina besvär eller dina smärta? Därefter: vilka egenskaper är viktigast hos ditt ryggstöd? När ska du använda det och i vilka situationer?

Svaren på dessa frågor kommer leda dig till det mest lämpliga ryggbältet för dig!

Ryggstödet kan vara högt eller lågt, beroende på hur stor del av ryggen du vill täcka med bältet. Det kan vara olika stort eller litet i ryggen, och ta mer eller mindre plats.

Ryggstödet kan också bestå av mer eller mindre stadiga textila material. Du kan välja ett ryggstöd i ett kraftigt material med mycket stadga i tyget. Dessa finns även tillgängliga med flexibla och böjliga fjädrar i sidorna och i ryggen.
Våra mest sålda ryggbälten
Vår mest klassiska modell är "Ryggbälte med smal front" - som är täckande över ryggen men smalt framtill för att inte ta för mycket plats eller vara i vägen när du böjer dig framåt.

Andra modeller finns med avtagbar kudde i svanken som korrigerar ryggradens böjning, vilket kan vara bra om du till exempel får ont när du sitter länge.
Ryggstöd med fritt luftflöde
Om du behöver ett ryggstöd som du kan bära utan att bli för varm och fuktig, välj vårt luftigaste ryggstöd, "Air Ryggbälte", som finns i både hög och låg modell. De är tillverkade av elastisk gallerresår - ett material som låter luften cirkulera fritt.

Samtidigt stabiliseras ryggstödet med hjälp av ett gallerverk av styva skenor som ger bra stöd åt ryggen.
Välj rätt storlek på ditt ryggstöd/ryggskydd
Alla våra ryggstöd består av högelastiska textilier, med eller utan stabiliserande element. De flesta försluts med kardborrfästen och kan justeras till önskad passform. De finns oftast tillgängliga storlek S-XL. Avgör rätt storlek genom att mäta runt magen/midjan där bältet ska sitta. Hur stort ska ryggbälte vara? Du bör mäta med måttband direkt på kroppen för bästa resultat. Jämför ditt mått med våra storlekstabeller.

Om du behöver ett mer omfattande stöd - välj ett ryggstöd som är stort; det vill säga täcker en större del av ryggen. Eftersom ryggstödet innehåller Welltex® så kommer det även att kunna bidra med den terapeutiska effekten av FIR över ett större område.
Back on Tracks ryggbälten
Ledskydd och ryggstöd från Back on Track förenar effekten av FIR med den stabiliserande funktionen hos materialet och designen. De är därför på flera sätt unika.

När denna energiform återsänds ner i kroppen utövar den terapeutisk effekt - välkänd för att kunna stimulera blodcirkulationen. Andra fördelar är dess förmåga att bidra till minskad svullnad.

Alla våra ryggstöd har Welltex®-effekten gemensam. Teknologins mineraler finns insmälta i trådarna som används vid tillverkningen av våra olika typer av textilier. Fördelar vid användning:

Effekten av Welltex®

Stöttande funktion i materialet

Anatomisk design

Stabiliserande designelement ger riktat stöd för ryggen
Ryggbälte med Welltex®
Back on Tracks ryggbälten eller ryggstöd ger stöd för ryggen - men bidrar också med en terapeutisk effekt, tack vare sitt höga innehåll av energireflekterande mineraler. Dessa mineraler utgör grunden för Back on Tracks textilteknologi Welltex®, som ofta upplevs hjälpa mot problem med stelhet och inflammation.

Mineralerna hjälper genom att reflektera din värme tillbaka till din rygg i form av infraröd energi. I bästa fall kommer effekten kunna bidra till ökat blodflöde i ländryggen. Ryggstöd eller ryggskydd med Welltex® kommer inte bara ge stöd utan även bidra med en stimulerande effekt som kan mjuka upp stela muskler och leder.
Hur stort ska ett ryggbälte vara? Vanliga frågor och svar!
Hur ska ett ryggbälte sitta?
Den vanligaste platsen för smärta är ländryggen. Ett ryggbälte eller ryggstöd ska helst placeras så att det omsluter och övertäcker nedre delen av ryggen. Vanligtvis knäpps ett sådant ryggstöd runt magen som ett lågt sittande skärp och justeras till rätt passform med hjälp av kraftiga kardborrband. De finns i många olika modeller och utföranden.

Ryggstödet/bältet är avsett att minska problem med ryggsmärtor samt underlätta fysisk aktivitet, genom att avlasta ryggen och ge ökad stabilitet till strukturerna i och kring ryggraden. Fysisk aktivitet kommer i sin tur att förbättra ditt allmäntillstånd och snabba på återhämtningen.
Vilken ryggstöd är bäst?
Det viktigaste när du väljer ryggstöd är förstås dina egna personliga behov. Först och främst: vad har du för problem i ryggen? Vet du vad som har orsakat dina besvär eller dina smärta? Rådfråga gärna en läkare eller fysioterapeut om dina ryggproblem inte blir bättre eller har okänd orsak.

Därefter: vilka egenskaper är viktigast hos ditt ryggstöd? När ska du använda det och i vilka situationer? Eftersom ryggstöd finns i många olika utföranden så finns också modeller som är perfekta i vissa situationer - men inte nödvändigtvis i andra. Allt beror på hur du kommer använda bältet och vilka problem just du har i din rygg.

Back on Track har ryggstöd för de flesta situationer och behov. Våra unika ryggstöd stöttar ryggen - men verkar även på andra sätt, tack vare sitt innehåll av textilteknologin Welltex®.

Welltex® anses särskilt bra vid stelhet, svullnad och inflammation. Andra fördelar är teknologins förmåga att verka stimulerande på blodcirkulationen.
Hur kan Welltex® lindra vid ont i ryggen?
Olika slags textila material ger olika egenskaper till slutprodukten, beroende på materialets egenskaper. Våra ryggstöd har anatomisk design och innehåller stöttande fjädrar.

Nackskyddens effekt beror på det textila materialets innehåll av mineraler med unika egenskaper. Mineralerna har förmågan att absorbera och emittera (utsända) infraröd elektromagnetisk strålning, alstrad av kroppsvärmen. Ett ryggstöd kommer att kunna lindra smärtan smärtan.
Är det bra med ryggstöd?
Ryggstöd hjälper vid ryggont och skador, som ryggskott och diskbråck. Det bästa är naturligtvis att skydda sin rygg så att inga skador uppstår. De flesta som använder ryggbälte gör det dock efter en skada, då de redan drabbats av smärta. Många behöver även tänka lite extra på sin hållning, sovställning och arbetsställning.

för att underlätta återhämtningen och göra det möjligt att fortsätta med sina vardagsaktiviteter. Om man håller igång kroppen går läkningen fortare och smärtan minskar.
Hur sträcker man ut ländryggen?
Dålig hållning kan lätt ge smärta i nedre delen av ryggen. "BoT x SP Hållningsväst" korrigerar hållningen, rätar upp ryggen och positionerar axlarna korrekt.

Hållningsvästen kan lindra ryggont genom att säkerställa att alla ryggens strukturer befinner sig i rätt position i förhållande till varandra. Insidan är fodrad med Welltex®, som bidrar med en välkänd terapeutisk effekt.
Varför välja ett ryggbälte/ryggstöd från Back on Track?
När ryggen får extra stöd kommer det vara lättare att följa det råd som läkare oftast ger vid ryggont - det vill säga att i största möjliga mån fortsätta röra sig som vanligt. De flesta med ryggskott eller annan ryggsmärta bör försöka förbli aktiva, trots att det gör ont.

Den välkända "Back on Track-effekten" beror på det textila materialets innehåll av mineraler. Dessa har förmågan att absorbera och emittera (utsända) infraröd elektromagnetisk energi, alstrad av den egna kroppsvärmen. Våra ryggstöd kommer att utöva sin terapeutiska effekt så länge de övertäcker området för smärtan.

Mer läsning

Hur ska ryggbälte sitta?

Hur ska ryggbälte sitta?

Det finns många olika typer av ryggbälten. Det finns även många olika sätt att få ont i ryggen. De flesta som drabbas av ryggsmärtor får dock ont...