Fri frakt över 500 kr • Skickas inom 1-2 dagar • Säkra betalningar med Klarna
Varukorg

Betala med: Klarna

Hur fungerar MIPS?

Mips är kortfattat ett rotationssystem som minskar stötens och rotationens kraft mot hjärnan vid ett islag. Vid ett islag roterar skiktet en aning och kraften från isalget riktas om och kan fördelas. En hjälm med Mips minskar skadorna på hjärnan och kan i större utsträckning förhindra allvarliga hjärnskador och rädda liv.

 

Vad står Mips för och vart kommer det ifrån?

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och är en svensk uppfinning grundad år 1996. Bakom idén står Tekn. Dr. Peter Halldin från KTH och Hans von Holst, hjärnkirurg från Karolinska Institutet. MIPS är världsledande inom hjälm baserat skydd för hjärnan.

Hans von Holst började bli frustrerad över antalet personer med hjärnskador som hamnade på hans operationsbord, fastän de använt hjälm, och började fundera på hur man kan addera ett skydd för hjärnan i hjälmar.

Hans kontaktade KTH då han förstod att han inte kunde utveckla ett sådant skydd helt på egen hand då hans tekniska kunskaper satte stop. Tillsammans med Peter Halldin kom de fram till att det bästa vore att imitera kroppens eget skyddssystem som består av att hjärnan kan glida inne i cerebrospinalvätskan i skallen.

Det som ofta sker vid ett fall är att man slår i marken i en vinkel vilket skapar rotationsrörelser, ungefär som i en boxningsmatch där en boxare får in en krok eller en uppercut vilket ofta är det som gör att motståndaren knockas. Rotationsrörelser ligger också oftast bakom skador som hjärnskakningar och andra, ibland värre, hjärnskador, vilket självklart är något man vill minska risken för.

 

Ridhjälm med eller utan MIPS? 

Bilden över visar en hjärna som har utsatts för ett isalg utan hjälm, med hjälm och till sist en hjälm med Mips rotationsskydd. Desto mer rött i hjärnorna desto större är skadorna. Det är väldigt enkelt att se att en ridhjälm med Mips kan göra väldigt stora skillnader vid en olycka.

En hjälm med Mips minskar skadorna på hjärnan och kan i större utsträckning förhindra allvarliga hjärnskador och rädda liv.

 

Vad händer vid en rotationsrörelse?  

I de flesta ridolyckor med huvudskador har ryttaren fart både framåt och nedåt mot backen då ryttaren sitter på ca 2 meter upp på hästen.

För att förstå vad som händer i ryttarens huvud kan du tänka att du kastar en boll snett ned i golvet. När bollen studsar upp igen har den fått ett spin, en rotation. Liknande krafter inträffar när någon slår i huvudet i backen, islaget kan skapa en vridning av hjärnan. Om kraften i denna vridning är för stor kan hjärnvävnaden sträckas ut med hjärnskakning eller värre hjärnskador som följd.

Med MIPS i ridhjälmen omdirigeras rotationen något, vilket minskar krafterna på hjärnan. Om vi tar exemplet med bollen ovan, tänk dig att du denna gång kastar bollen mot en isfläck och att den glider en bit innan den studsar vidare – bollen kommer då att ha mindre spinn än i det första scenariot.

Alla ridhjälmar som säljs i Sverige är godkända enligt en VG1 där ridhjälmen släpps rakt ned i marken. Men att man flyger av mot marken med kroppen i en rak 90-gradersvinkel och huvudet först får dock betraktas som väldigt ovanligt. De flesta ridolyckor där man slår i huvudet sker i en sned vinkel. Därför har EQ3 ridhjälmar fått utmärkelsen bäst i test på Folksams test av Ridhjälmar 2018.

 

Hur testas våra ridhjälmar hos MIPS? 

Alla våra ridhjälmar testas i två versioner. En med och en utan MIPS BPS. Om inte rotationskrafterna minskat med minst 10 % blir hjälmen inte godkänd. Ofta är dock reduktionen avsevärt större än så.

För att säkerställa att MIPS glidlager fungerar som det ska testas hjälmarna i samtliga storlekar och med tre olika islagspunkter: pannan, sidan uppifrån samt sidan framifrån. Resultatet dokumenteras både via sensorer och höghastighetskamera. Detta överförs sedan till en datormodell för analys. Anledningen till att man testar med enbart huvud är att kropp eller nacke inte hinner trycka på under den otroligt korta tidsperiod där de största krafterna uppstår.

Under de 25 år som MIPS har forskat kring hjärnskydd har man använt en avancerad datormodell över hjärnan utvecklad av bland andra Svein Kleiven på KTH. Modellen representerar ett genomsnittligt huvud och med hjälp av den kan man se hur krafter fördelas och absorberas inuti huvudet. Hittills har MIPS testat över 1 700 olika hjälmmodeller. Detta ger ett unikt underlag, både för fortsatt forskning och för att kunna säkerställa att systemet faktiskt fungerar.