Hur ska ryggbälte sitta?

Det finns många olika typer av ryggbälten. Det finns även många olika sätt att få ont i ryggen. De flesta som drabbas av ryggsmärtor får dock ont i den nedre delen av ryggen; ländryggen. Det är också där som ett ryggbälte brukar sitta. Ryggbälten, ryggskydd eller ryggstöd finns i många olika modeller.

Den vanligaste typen av ryggstöd/ryggskydd knäpps runt mage och rygg, ungefär som ett skärp, och justeras sedan så det sitter lagom tajt för att ge stöd och avlastning till ryggen. Bältet bör hålla åt kring ryggen; ge en fast, stabiliserande och omslutande känsla samt övertäcka det område där smärtan är lokaliserad.
Vad behöver din rygg?
Det finns en mängd olika slags ryggbälten, ryggskydd och ryggstöd, avsedda att motsvara en mängd sinsemellan olika behov. Det finns många sätt att ha ont i ryggen! Det finns också en stor mängd olika orsaker. En del drabbas av smärta för att de sitter fel. Andra skadar ryggen när de lyfter tungt på ett felaktigt sätt. Det är också vanligt att åldersförändringar är den bakomliggande orsaken.

Det är alltid bäst att rådfråga en läkare, fysioterapeut eller kiropraktor om den bästa lösningen för dig. Du bör definitivt söka läkare om du lider av oförklarliga eller svåra ryggsmärtor som inte verkar avta.

För det mesta kommer dock smärtan i ryggen att gå över av sig själv, men du behöver kanske hjälp med att utreda orsaken för att finna en långsiktig, definitiv lösning på dina ryggproblem. Annars kommer förmodligen din smärta tillbaka. Under tiden kan ett ryggstöd, ryggskydd eller ryggbälte vara ett bra terapeutiskt komplement som underlättar rehabilitering och återhämtning.
Ett ryggbälte ska sitta över ländryggen
Nedre delen av ryggen är den vanligaste platsen för smärta. Där uppstår även de flesta diskbråck. Där ska ett också ett ryggbälte sitta, så att det täcker platsen för din smärta.

Våra olika typer av ryggbälten och ryggstöd består av olika material och kommer därför även erbjuda olika nivåer av stöd. De finns också i olika utföranden och modeller, vilket kommer göra dem mer eller mindre täckande, över ett mer eller mindre stort område. En del har även skenor eller andra designelement som kommer ge ett riktat tryck i nedre delen av ryggen. De kan för det mesta även justeras till perfekt individuell passform och önskad känsla av kompression.
Ryggbälte med mycket hög andningsförmåga
Våra ryggstöd har hög andningsförmåga - men en del har även mycket hög andningsförmåga, vilket gör dem luftiga och minskar ansamling av fukt under materialet.

Vår tunna midjegördel "Physio 4way stretch" känns som en andra hud. Materialet är mycket tunt och flexibelt. "Air Ryggbälte" finns i både hög och låg modell. Det är ett ryggstöd som täcker och stabiliserar, men materialet låter även luften cirkulera.

Samtliga ryggstöd innehåller textilteknologin Welltex® närmast huden. Welltex®-teknologin innebär att infraröd energi från kroppsvärmen reflekteras tillbaka ner i vävnaderna. Teknologin gör dock inte ett ryggstöd "varmt" - om inte materialet i sig själv är isolerande.
Ryggbälten med terapeutisk effekt
Ryggbälten, ryggstöd eller ryggskydd från Back on Track ger stöd och stadga åt ryggen men innehåller även vår unika textilteknologi, Welltex®, som reflekterar infraröd energi (FIR). Effekten upplevs minska besvär med stelhet i leder och spända muskler.

Genom sin förmåga att stimulera blodcirkulationen kan ett ryggstöd med Welltex® även bidra till ökad rörlighet i ryggen. Detta kan få det att kännas lättare att röra sig. Anpassade rörelser hjälper mot smärta. Genom att hålla sig aktiv och upprätthålla en normal nivå av fysisk aktivitet hjälper man kroppen att återhämta sig snabbare.

Ryggbälten, ryggstöd och ryggskydd från Back on Track finns i många olika material och utföranden - samtliga innehåller Welltex®. Vilket bälte som är bäst för dig avgörs helt och hållet av dina egna behov och hur du ska använda det.
Ryggbälte med smal front
Physio Midjegördel 4way Stretch
BoT x SP Posture Reminder Hållningssele
Vad är ett ryggbälte?
Smärta i och kring ryggraden är mycket vanligt. Ett ryggbälte är ett band som placeras så att det övertäcker och ger stabilitet till den nedre delen av ryggen - den vanligaste platsen för "ont i ryggen". Det finns många olika typer av ryggbälten, ryggstöd eller ryggskydd.

Ryggstöd/bälte från Back on Track består av ett elastiskt, mer eller mindre kraftigt material, som ger stöd och stabilitet samt avlastar ryggen. Vissa bälten innehåller även böjliga skenor för extra stöd, eller en kudde som ger ett riktat stöd i svanken.
Syftet med ett ryggbälte
Syftet med ryggbälte, ryggstöd eller ryggskydd är att på olika sätt bidra till att minska smärta i ryggen, motverka dålig hållning och förbättra rörligheten.

Ett bälte ger ökad stabilitet och hjälper musklerna kring ryggraden att bära upp din rygg. Ryggbälten används ofta efter överansträngning eller skador (som diskbråck) - men kan och bör givetvis helst användas förebyggande.
Ta hand om din rygg!
De flesta kommer någon gång i livet att drabbas av ryggsmärtor. "Ont i ryggen" är en folksjukdom. Skälen är många. Smärtan kan uppstå i samband med vissa häftiga rörelser eller kraftiga påfrestningar. I andra fall kan smärtan orsakas av dålig hållning, statiska positioner, stillasittande eller monotona rörelser.

Problemen varierar från lätt obehag och stelhet i ryggen till svår smärta och ischias, som till exempel vid diskbråck. I de flesta fall kommer ryggsmärtan gå över av sig själv, men det kan ta flera veckor - eller i värsta fall månader.
Sök läkare vid svåra eller oförklarliga smärtor
Rådfråga läkare, kiropraktor eller fysioterapeut om orsaken till din egen smärta. Orsaken kan behöva utredas och åtgärdas för att få din smärta att försvinna. Om smärtan gör dig sängbunden eller saknar rimlig orsak bör du söka läkarvård. Du behöver kanske antiinflammatorisk eller smärtlindrande medicin, samt rehabilitering under överinseende av specialister.

Det finns en stor mängd olika orsaker till smärta i ryggen. I de allra flesta fall beror det inte på något allvarligt, eller kräver läkarvård. Att använda ett ryggstöd, ryggskydd eller bälte kan hjälpa mot ryggsmärta, men du kommer kanske också behöva åtgärda din hållning, sovställning eller arbetsställning.

Ryggstöd och andra produkter från Back on Track ger en unik terapeutisk effekt, genom att återsända kroppsvärmen i form av infraröd energi.
Dålig hållning ger ont i ryggen
De flesta bör tänka mer på sin hållning. Men om ryggen börjar göra ont är det extra viktigt. Den som har dålig hållning anstränger ofta ryggen långt utöver vad den är byggd för att tåla. Detta gör att vissa strukturer längs ryggraden överansträngs och nöts ut eftersom de utsätts för sned eller felaktig belastning. Förr eller senare kommer denna påfrestning att leda till ryggsmärtor.

Många blir av med sina ryggsmärtor bara genom att förbättra sin hållning. En god hållning kan också hjälpa till att minska risken för ryggskott och diskbråck.
"Olika sätt att förbättra hållningen
En hållningsväst eller hållningssele kan hjälpa dig bära upp din rygg och balansera ryggraden. En bra hållning gör att skelettets delar befinner sig i rätt position i förhållande till varandra, vilket minskar påfrestningen på ryggmuskulaturen, muskelfästen, diskar, senor och leder.

Ett ryggskydd med avtagbar kudde i ländryggen kan hjälpa genom att stödja ryggen i svanken. En väst eller sele korrigerar hållningen och gör även att axlarna intar en bra position.

Genom att förbättra din hållning kommer du kunna minska risken för smärta i ryggen. En jämn och välbalanserad belastning av ryggen minskar även risken för diskbråck, ischias, ryggskott och andra vanliga tillstånd eller skador. Produkter som ger bättre hållning kommer att kunna lindra symptom på trötthet och överansträngning i ryggen. Det kan till och med visa sig att inga andra åtgärder behövs mot smärtan.
Situationer när ryggbälte kan lindra/hjälpa
Ryggsmärta vid skrivbordet? Många behöver hjälp med ergonomin på sin arbetsplats. Stillasittande arbete kan lätt leda till ryggsmärtor och stel ryggmuskulatur. Ryggbälten med Welltex® både stöttar och utövar en lokal, gynnsam effekt.

Att bära mycket och lyfta tungt utsätter din rygg för stora påfrestningar och är en vanlig orsak till ont i ryggen. Använd gärna ryggstöd förebyggande. Om du arbetar med kroppen, står och går mycket måste du ta särskilt väl hand om din rygg. Du kommer annars med stor sannolikhet att drabbas av ryggproblem, förr eller senare.

Det är bra att bära någon form av ryggbälte, ryggstöd eller ryggskydd i förebyggande syfte för att undvika ryggsmärta och andra problem i framtiden.
Ryggbälte med stöd
Ryggbälte med smal front
Air Ryggbälte, Hög
Ryggstöd på natten?
Tips: Om du lider av ryggsmärta på natten och inte vill bära ett kraftigt ryggstöd när du sover kan du använda ett tunt ryggskydd med bara Welltex®-effekt.

När infraröd energi (FIR) återsänds ner i vävnaderna utövar den en terapeutisk effekt som kan stimulera blodcirkulationen och öka blodflödet. FIR påverkar biologiska vävnader även på andra sätt. Effekten upplevs ofta lindra besvär i leder och muskler, samt underlätta återhämtningen. Effekten kan visa sig särskilt välgörande vid artros.
Ischias kan bero på diskbråck
Ischias är ett symptom som kan visa sig då nerver i ländryggen kommit i kläm, exempelvis vid diskbråck. Detta leder till ryggsmärtor som strålar ner i benen längs med ischiasnerven. Anpassade rörelser är en av de metoder som kan hjälpa mot ischias. Ett avlastande ryggskydd eller ryggstöd kan då vara ett bra komplement under rehabiliteringen.
Det bästa ryggbältet för dig
Ett ryggbälte eller ryggstöd kan vara olika stort eller litet i ryggen, och ta mer eller mindre plats. Hur stor del av ryggen vill du täcka med bältet? Ska du använda det hela dagen eller kanske hela dygnet? Det kan vara bra med ett ryggstöd som är stort; det vill säga täcker en större del av ryggen, om du främst vill ha fast stöd och stadga. Du kan då välja ett ryggstöd i ett kraftigt material med mycket stabilitet i tyget. Dessa finns även tillgängliga med flexibla och böjliga skenor i sidorna och i ryggen.
Stöttning, andningsförmåga och rörelsefrihet
Om rörelsefrihet är viktigast kan du välja mindre stadiga textila material, utan stödjande element. Ryggstödet kan också vara mycket tunt och ha hög andningsförmåga. "Air Ryggbälte" i hög eller låg modell kombinerar båda egenskaperna; det har mycket hög andningsförmåga och samtidigt stödjande skenor. Eftersom ryggstödet innehåller Welltex® så kommer det även att kunna bidra med den terapeutiska effekten av FIR över ett större område.
Olika typer av ryggbälten
Ledskydd och ryggstöd från Back on Track förenar effekten av FIR med den stabiliserande funktionen hos materialet och designen. De är därför på flera sätt unika.

När denna energiform återsänds ner i kroppen utövar den terapeutisk effekt - välkänd för att kunna stimulera blodcirkulationen. Andra fördelar är dess förmåga att bidra till minskad svullnad.

Alla våra ryggstöd har Welltex®-effekten gemensam. Teknologins mineraler finns insmälta i trådarna som används vid tillverkningen av våra olika typer av textilier. Fördelar vid användning av ett ryggstöd:

Effekten av Welltex®

Stöttande funktion i materialet

Anatomisk design

Stabiliserande designelement ger riktat stöd kring ryggraden.
Hur finner jag rätt storlek?
Alla våra ryggstöd består av elastiska material, med eller utan stabiliserande element inne i tyget. De flesta försluts på magen med kardborrfästen och kan dras åt och justeras till önskad passform. De finns i flera storlekar, oftast i storlek S-XXL.

Avgör din storlek genom att mäta med måttband där bältet ska sitta, direkt på kroppen. Jämför sedan bara ditt eget mått med våra storlekstabeller. Fri frakt från 500 kr.
Hur väljer man bäst ryggbälte?
Det finns många typer av ryggbälten eller ryggstöd som i sin tur består av olika material. Det viktigaste när du väljer ryggstöd är förstås vad du själv behöver. Dina behov kan dock påverkas av en mängd olika faktorer. Den främsta av dessa är förstås: Vad orsakar din smärta?

Kraftig smärta kan bero på diskbråck, vilket även kan utlösa symptom som ischias. En stor del av de som drabbas av diskbråck får det i nederdelen av ryggen. Fråga gärna en läkare, kiropraktor eller fysioterapeut om råd för att finna den bästa lösningen som hjälper mot just dina ryggproblem. Sök läkare om smärtan i din rygg är svår, inte blir bättre eller saknar känd eller rimlig orsak. I värsta fall kan det visa sig att ditt tillstånd kräver mer omfattande vård eller en rejäl ryggortos.
Önskade egenskaper hos ditt ryggbälte
Därefter: Vilka egenskaper vill du se hos ditt ryggstöd? När kommer du att använda det? Eftersom ryggstöd finns i många olika utföranden så finns också ryggstöd/bälten/ryggskydd i modeller som är perfekta i vissa situationer, men inte i andra. Allt beror på hur du kommer använda bältet och vid vilka tillfällen.

Back on Track har ryggstöd för de flesta situationer och behov. Våra unika ryggstöd stöttar ryggen - men verkar även på andra sätt, tack vare sitt innehåll av textilteknologin Welltex®. Welltex® anses särskilt bra vid stelhet, svullnad och inflammation. Andra fördelar är teknologins förmåga att verka stimulerande på blodcirkulationen.
9 fördelar med att använda ryggbälte
Det finns många smärtsamma tillstånd som kan förbättras genom användningen av ett ryggbälte, ryggskydd eller ryggstöd - i synnerhet om detta innehåller Welltex®. Ett ryggbälte med Welltex® gör mer än att bara ge stöd. Dessa fördelar kan tillsammans bidra till minskad smärta i ryggen:

Stimulerad blodcirkulation

Minskad stelhet

Flexibla leder i ryggen

Mjuk ryggmuskulatur

Förbättrad hållning

Stöd för ryggen

Ökad stabilitet

Ökad rörlighet
Så bär du ditt ryggbälte på rätt sätt
Alla våra ryggstöd är justerbara, elastiska och flexibla - samtidigt som materialet i sig självt är mer eller mindre stumt och stadigt. En del ryggstöd har dessutom stabiliserande designelement inne i materialet som stöttar din rygg och förhoppningsvis även gör det lättare för dig att röra dig.

Vid svår smärta, exempelvis vid diskbråck, kan detta ge god hjälp i vardagen. Dra åt ryggbältet till en behaglig grad av kompression och fasthet. Bär det för dess avlastande egenskaper när du behöver det. Välj rätt storlek för bästa effekt och passform.
Olika modeller
Vill du ha ett ryggbälte som ger extra stöd i svanken? Vårt ryggbälte med avtagbar kudde bak kan ge ett bra stöd om du sitter länge. Vårt tunnaste ryggskydd är omärkligt under kläderna och är även utmärkt att sova med. Det bidrar framför allt med effekten av Welltex® - den fördel som gör samtliga av våra ryggstöd unika. Vårt klassiska "Ryggbälte med smal front" har ingått i vårt sortiment i årtionden och uppskattas särskilt för sitt fasta stöd och sin genomtänkta form, som gör att bältet inte hindrar rörelser. Det är täckande i ryggen, men du kan fortfarande böja dig framåt utan att det är i vägen.

Den terapeutiska effekten beror på det textila materialets innehåll av mineraler med unika egenskaper. Mineralerna absorberar och återsänder infraröd elektromagnetisk strålning (FIR), alstrad av din egen kroppsvärme.
Back on Tracks ryggbälten, ryggstöd och ryggskydd
Produkter från Back on Track har flera olika unika egenskaper. De ger stöd samtidigt som de verkar på djupet genom reflektion av infraröd energi (FIR). FIR ger välkända effekter på kroppen och upplevs ofta minska problem med stelhet, träningsvärk och överansträngning. Våra ryggstöd, skydd och bälten används ofta vid tillstånd som ger inflammation, smärta, stelhet och svullnad.

Hitta det ryggstöd, ryggskydd eller ryggbälte som du behöver hos Back on Track! Fri frakt över 500 kr.
Ryggbälten för egenvård
Ryggbälten av olika slag är utmärkta att använda i förebyggande syfte samt som terapeutiska komplement för egenvård. Det är nämligen mycket vanligt att drabbas av ryggsmärta - och det är även mycket vanligt att det inte finns så mycket att göra mer än att låta dem gå över av sig själv.

Däremot kan den drabbade hjälpa sin rygg med återhämtningen, genom att hålla sig aktiv eller träna försiktigt för att få tillbaka funktionen. Ett ryggbälte eller ryggstöd kan underlätta processen betydligt genom att göra det lättare att genomföra vardagens aktiviteter. Stödet och det fasta greppen kring ryggen kan avlasta och lindra smärtan.
Welltex® för egenvård
Welltex® är en textilteknologi utvecklad för att understödja återhämtningen vid led- och muskelbesvär, skador, artros, inflammation och svullnad. Den innebär att mineraler smälts in i de trådar som vävs eller stickas till de textila material som sedan används i våra terapeutiska produkter.

Mineralerna gör materialet "aktivt" - det vill säga, mineralerna uppfångar och återsänder oavbrutet den infraröda energi som strålar ut från alla levande varelser. Energiformen verkar på djupet i vävnaderna och utövar en stimulerande effekt som kan bidra till att öka blodflödet, dämpa inflammation och få svullnader att lägga sig snabbare.

När denna teknologi används i ryggbälten och ryggskydd kan den bidra till positiva effekter på diverse ryggbesvär.
Ryggbälte vid träning
Det är viktigt att skydda ryggen vid träning. Ryggstöd eller ryggskydd är bra i förebyggande syfte för att minska risken för skador. Ett ryggbälte som håller åt kring mage och rygg kommer att avlasta musklerna och hålla alla strukturer på plats. Detta begränsar dessutom möjligheten att utföra skadliga rörelser eller belasta ryggen fel.

Om du tränar med skador är det än mer viktigt att stötta ryggen, så att träningen stärker och bidrar till läkningen, utan att skadorna förvärras.
Hur ska ett ryggbälte sitta? Vanliga frågor och svar!
Hur ska ett ryggbälte sitta vid ont i ryggen?
Den vanligaste platsen för smärta är ländryggen. Ett ryggbälte ska sitta så att det omsluter och övertäcker nedre delen av ryggen. Vanligtvis placerar man ett elastiskt ryggbälte runt magen som ett skärp, och justerar det till rätt passform med hjälp av spännen med kardborre. Back on Tracks ryggbälten passar alla finns tillgängliga i flera olika modeller, storlekar och utföranden.

Ett ryggbälte bör sitta så att det ger stöd för ryggen och avlastar ryggens muskler och leder. Detta underlättar rörelser, vilket i sin tur förbättrar allmäntillståndet, minskar smärta och snabbar på återhämtningen.
Varför använda ryggbälte?
Ibland behöver ryggen extra stöd för att du ska kunna använda den utan att det gör ont. De flesta drabbas dock någon gång i livet av smärta i ryggen. Oftast går det över av sig själv, men det kan vara mycket smärtsamt i ett par veckor. Det brukar dock anses bäst för läkningen att fortsätta röra sig som vanligt, om möjligt. Ett stöd för ryggen kan göra detta råd lättare att följa genom att hjälpa till att bära upp din rygg och hålla alla strukturer på plats.

Fysisk aktivitet är bra för allmäntillståndet, och smärtan riskerar att bli mer långvarig om man endast vilar.

Genom att använda ryggbälte, ryggstöd eller ryggskydd i förebyggande syfte kan du även minska risken för framtida problem. När problemen redan uppkommit är de dock utmärkta terapeutiska komplement för egenvård.
Får ont i ländryggen av att sitta – vad kan man göra?
Smärta i ryggen beror ofta på överansträngning av de strukturer som bär upp ryggen. Det är lätt hänt att man belastar ryggen fel när man sitter länge. Det är dessvärre mycket vanligt att sitta still länge i en icke-ergonomisk position på sin arbetsplats. Hur ska ryggbälte sitta? Välj ett ryggbälte som avlastar och ger stöd för ryggen. Ett ryggbälte med en avtagbar kudde ger extra stöd åt svanken och kan minska problemen i ländryggen.

En del av oss behöver även tänka lite extra på hållningen! Det kan visa sig att en sådan enkel åtgärd har betydande effekt. Använd gärna en hållningsväst som korrigerar kroppens position när du sitter länge. En hållningssele påminner om hållningen - så att bäraren uppmärksammar sin eventuellt dåliga hållning och rätar på ryggen.
Varför ryggbälte från Back on Track?
Många använder Back on Tracks ryggstöd, ryggskydd och ryggbälten för att de ger stöd och stabilitet. Andra använder dem främst för den terapeutiska effekten av Welltex®. Vår textilteknologi kan bidra till att stimulera blodcirkulationen och därigenom motverka stelhet i ryggen.

Den terapeutiska Welltex®-teknologin upplevs särskilt välgörande vid stelhet i muskler och leder samt vid svullnad och inflammation. Anledningen är dess förmåga att absorbera och återsända en del av den värme som strålar ut från kroppen i form av infraröd energi. Denna energiform utövar sedan en terapeutisk verkan i vävnaderna, ofta med positiva resultat.
Vilken ryggstöd är bäst?
Vilket ryggstöd som är bäst beror helt och hållet på dina egna behov - samt naturligtvis på själva orsaken till att du har ont i ryggen. Rådfråga gärna en läkare, kiropraktor eller fysioterapeut som kan ge vägledning och avgöra vad som är bäst för dig.

Det är också du som avgör vilka egenskaper som är viktigast hos ditt ryggbälte. Det avgörs framför allt av hur och när du behöver använda det. Ryggbälten, ryggstöd och ryggskydd finns i ett flertal olika utföranden och de kan ha en mängd olika egenskaper. Det är en god idé att använda ett ryggbälte/ryggstöd i förebyggande syfte om du anstränger ryggen eller lyfter tungt.

Back on Track har olika typer av ryggbälten som passar bra i de flesta situationer. Våra ryggbälten är unika eftersom de även innehåller textilteknologin Welltex®. Welltex® fungerar på flera olika sätt men anses särskilt bra vid stelhet, svullnad och inflammation i muskler och leder.
Vad ska man göra när man har ont i ländryggen?
Det är alltid viktigt att ta reda på orsaken till att man har ont i ryggen. Ryggsmärtor kan uppstå av en mängd olika skäl. Smärtan kan uppkomma plötsligt eller komma smygande. De kan bero på skador eller någon form av överansträngning i någon av de strukturer som bär upp ryggraden. Andra vanliga orsaker är åldersförändringar i ryggen, eller visa sig bero på artros.

Om problemen beror på dålig hållning finns flera typer av produkter som syftar till att korrigera kroppens position, så att ryggen belastas jämnt och lagom mycket. I vissa fall har det istället uppstått en skada som måste ges tid att läka för att smärtan ska avklinga. Detta gäller till exempel vid ryggskott och diskbråck.

Genom att bära ett ryggbälte kan man minska problemen med smärta och förbli fysiskt aktiv. I många fall kan vardagsmotion bidra till att minska ryggsmärtor.

Mer läsning

Hur stort ska ryggbälte vara?

Hur stort ska ryggbälte vara?

De flesta som drabbas av ont i ryggen får ont i ländryggen. Ett ryggbälte från Back on Track ska placeras så att det övertäcker ländryggen - det ...