Ont i nacken - vanliga orsaker

Har du problem med nacken? Eller vet du med dig att du snart kommer få det – som du sitter?

Det är minst sagt vanligt att känna sig stel i nacken eller drabbas av värk och ömhet i nackregionens alla utsatta muskler, senor och leder. De möjliga skälen till smärta i nacken är många, och de inkluderar allt från dålig hållning till artros, nackspärr, förslitningar och i värsta fall skador som whiplash.


Back on Track har utvecklat flera typer av nackskydd och nackkragar som kan hjälpa till att förebygga nackont - eller bidra till lindring och återhämtning om du redan hunnit drabbas!

De terapeutiska funktionsmaterialen fångar upp din kroppsvärme och återsänder den tillbaka ner i vävnaderna i form av välgörande infraröd energi. Detta kan öka blodcirkulationen lokalt och hålla muskler och leder mjuka och rörliga.
Amethyst Nackskydd
Carnelian Nackskydd
Nackskydd med spänne
Plötslig eller smygande nacksmärta
Nacken är en tålig och flexibel men samtidigt känslig och ömtålig del av kroppen. Den utsätts normalt för en stor mängd påfrestande vridrörelser dagligen och bär dessutom upp huvudet, som kan väga upp till 5 kg. Det är en tyngd som kräver en hel del av nackkotorna och omgivande muskler, i synnerhet om huvudets position skapar sned eller extra belastning.

Om man råkar riktigt illa ut kan ett plötsligt och kraftigt kast med huvudet resultera i en pisksnärtskada, whiplash; något som ofta innebär både långvariga och svårbehandlade smärttillstånd. När våldsamma krafter sliter i nackens muskler, senor och kotor kan en mängd svåra symptom uppstå. Skadorna liknar dem vid stukning - bristningar i vävnaderna, nervpåverkan och låggradiga inflammationer kan ge smärtor som består i åratal.

Men för “ont i nacken” - tillräckligt för att det ska påverka livet negativt - räcker det dock med att utsätta den för dålig arbetsställning, stillasittande, repetitiva rörelser och felaktig belastning. Vår livsstil och vårt samhälle skapar dessvärre sådana situationer oavbrutet, och de är nästan omöjliga att undvika. Och problemen kommer ofta smygande.
Vanliga orsaker till smygande nackproblem
Nacken innehåller en mängd olika strukturer; kotor, diskar, nerver, muskler och senor, som alla kan signalera att något är fel. Smärtor och obehag i nacken kan ha många olika orsaker, och dessa orsaker kan i sin tur bero på ett flertal olika faktorer.

Statiskt arbete, ogynnsam kroppsställning och orörlighet innebär att muskelfibrerna inte sträcks ut, vilket gör dem korta och stela med försämrad blodgenomströmning.

Ömmande och stela muskler kan göra sig påminda under och efter ett arbetspass framför datorn. Besvären kan då bero på att man överansträngt sina muskler, belastat dem fel eller till och med använt helt fel muskelgrupper.

Detta kan räcka för att man plötsligt ska drabbas av nackspärr eller något annat tillstånd som det är omöjligt att ignorera – och som kan kräva mycket tid, omsorg och vård för att avklinga.
Vad kan man göra åt en stel och öm nacke?
Back on Tracks nackskydd kan bidra till lindring av de vanligaste nackproblemen med hjälp av effekten från våra textilteknologier, Welltex® och Iontex®.

Våra terapeutiska funktionsmaterial innehåller mineraler som har förmågan att absorbera och återsända den infraröda energi som alstras av kroppsvärmen. Långvågig infraröd energi har en djupgående, gynnsam inverkan på biologiska vävnader och är främst känd för att stimulera blodcirkulationen. När blodet flödar genom vävnaderna underlättar det läkningprocessen. Området förses med nytt friskt syre och slaggprodukter transporteras bort.

Våra nackkragar med skumfyllning erbjuder dessutom ett avlastande stöd - mjukt eller fast - till nackens och halsens kotor, senor och muskler. Det kan vara skönt att vila nackens strukturer och samtidigt få hjälp med att hålla uppe huvudet i en korrekt position! God hållning och bra blodcirkulation tillsammans både gynnar och snabbar på återhämtningen.
Mjuk Nackkrage
Mjuk nackkrage som ger ett lätt, behagligt stöd och är fodrad med Welltex®-teknologi för att öka den lokala blodgenomströmningen och bidra till muskelavlappning.

Skön att bära vid nackspärr, stelhet, whiplash och överbelastade muskler.
Stabiliserande Nackkrage
Nackkrage med ett fast och stabiliserande stöd som avlastar nackens strukturer och hjälper till att balansera huvudet. Insidan är fodrad med Welltex®-teknologi för att öka den lokala blodgenomströmningen och bidra till muskelavlappning.

Skön att bära vid nackspärr, stelhet, whiplash och överbelastade muskler.

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...

Du kanske också gillar