Ont i nacken - vanliga orsaker
Har du problem med din nacke? Det är mycket vanligt att känna sig stel i nacken och uppleva värk och ömhet i muskler och leder. Back on Track har utvecklat flera nackskydd som kan hjälpa till att förebygga nackont och bidra till lindring och återhämtning.

Smärta och stelhet kan ha många orsaker, såsom artros, överarbetade muskler, felaktig belastning eller muskelspänningar. Du kanske redan drabbats av nackspärr; ett riktigt plågsamt tillstånd som dock ofta är övergående, men kan kräva tid och omsorg.

Back on Tracks nackskydd ger ett behagligt, omslutande stöd och verkar djupt i vävnaderna genom att reflektera den värme kroppen avger inom den långvågiga infraröda delen av spektrumet. Detta kan bidra till ökad blodgenomströmning samt göra musklerna mjukare och rörligare.
Amethyst Nackskydd
Carnelian Nackskydd
Nackskydd med spänne
Plötslig eller smygande nacksmärta
Nacken är en tålig och flexibel men samtidigt känslig och ömtålig del av kroppen. Den utsätts normalt för en stor mängd påfrestande vridrörelser dagligen och bär dessutom upp huvudet, som kan väga upp till 5 kg. Det är en tyngd som kräver en hel del av nackkotorna och omgivande muskler, i synnerhet om huvudets position skapar sned eller extra belastning.

Om man råkar riktigt illa ut kan ett plötsligt och kraftigt kast med huvudet resultera i en pisksnärtskada, whiplash; något som ofta innebär både långvariga och svårbehandlade smärttillstånd. När våldsamma krafter sliter i nackens muskler, senor och kotor kan en mängd svåra symptom uppstå. Skadorna liknar dem vid stukning, och bristningar, nervpåverkan och låggradiga inflammationer kan ge bestående smärta i åratal.

Men för att få “ont i nacken” - tillräckligt för att det ska påverka livet negativt - räcker det dock med att utsätta den för dålig arbetsställning, stillasittande, repetitiva rörelser och felaktig belastning. Vår livsstil och vårt samhälle skapar dessvärre sådana situationer oavbrutet, och de är nästan omöjliga att undvika. Och problemen kommer ofta smygande.
Vanliga orsaker till smygande nackproblem
Nacken innehåller en mängd olika strukturer; kotor, diskar, nerver, muskler och senor, som alla kan signalera att något är fel. Smärtor och obehag i nacken kan ha många olika orsaker, och dessa orsaker kan i sin tur bero på ett flertal olika faktorer.

Statiskt arbete, ogynnsam kroppsställning och orörlighet innebär att muskelfibrerna inte sträcks ut, vilket gör dem korta och stela med försämrad blodgenomströmning. Ömmande och stela muskler kan till exempel göra sig påminda under och efter ett arbetspass framför datorn. Besvären kan då bero på att man överansträngt sina muskler, till och med tröttat ut helt fel muskelgrupper, eller belastat musklerna fel. Detta räcker för att drabbas av nackspärr, en smärtsam muskelkramp som kan låsa fast huvudet i en fixerad position.


Vad kan man göra åt en stel och öm nacke?
Det står klart att nacken behöver både omsorg och omvårdnad. God hållning och bra blodcirkulation hjälper! Back on Tracks nackskydd kan bidra till lindring av de vanligaste nackproblemen med hjälp av effekten från våra textilteknologier, Welltex® och Iontex®.

Nackskydden kan också användas förebyggande samt gynna återhämtning genom sin kontinuerliga reflektion av kroppens infraröda energi. Denna form av långvågig energi reflekteras av de särskilt utvalda mineraler som smälts in i tyget och antas ha en positiv effekt på biologiska vävnader - framför allt genom att öka blodcirkulationen. När blodet flödar genom vävnaderna underlättar det läkningprocessen. Området förses med nytt friskt syre och slaggprodukter transporteras bort!

Mer läsning

Vattensvans - förebygg och lindra!

Vattensvans är ett uttryck många hundägare känner till men vad är det egentligen och hur kan vi förebygga problemet? Man vet inte exakt va...

Hur planerar du din hundträning?

Det är äntligen dags för utesäsong och med det innebär det att träningssäsongen också är på ingång. Kanske har du och din hund haft en viloperi...

Welltex® - för dig med artros!

Vår historia började med ledsmärta. Faktum är att Back on Track’s allra första produkter togs fram i syfte att underlätta livet för människor ...

Du kanske också gillar