Guide: Välj rätt täcke till din häst

“Välj
Att välja täcke till sin häst är inte alltid så enkelt. I den här guiden får du tips och råd kring vilket täcke som du ska använda vid vilket tillfälle, temperatur och väder.

Många utgår från hur kallt de själva tycker att det känns ute när de väljer täcke till hästen, vilket blir missvisande då hästar har päls och tål mer kyla än oss människor. Se istället till hästens behov kopplat till aktivitet, omgivning, plats och hårrem.
Utgå från individen
Alla hästar har olika behov, därför är det viktigt att ta hänsyn till vad just din häst behöver. När hästen står i stallet är det temperaturen som avgör hur kallt eller varmt det är. Men när den är i hagen, rids eller är aktiv så behöver vi även ta hänsyn till väder och vind.

Hur gammal är din häst?
En äldre häst har ett större behov av ett täcke än en unghäst. De beror på att de inte har lika lätt att producera egen värme. Ett täcke hjälper den äldre hästen att hålla sig varm och bevara energi.

Har hästen mycket päls eller är den rakad?
Hårremmen är också avgörande när det kommer till val av täcke. En tävlingshäst som rakas är i större behov av ett täcke än en häst som är orakad. Främst eftersom en klippt häst inte får den isolerande effekten av sin päls. Spårklippta/delvis klippta hästar brukar inte behöva täcke om det inte är kallt, om den har lätt för att blir stel eller om den är fuktig och blöt efter träning.

Har hästen tillgång till foder?
Fri tillgång till foder ger bättre förutsättningar för hästen att hålla sig varm. Det beror på att hästar genererar energi när de äter, vilket gör det lättare att bibehålla kroppstemperaturen. Därför klarar en häst med fri tillgång till hö av att hålla värmen bättre. Den har då ett mindre behov av varma täcken än om man jämför med en häst som inte har samma tillgång under dagen.

Finns det väderskydd i hagen?
Ett vindskydd, lada eller liknande i hagen kan ge hästen skydd mot regn och rusk. Hästar är duktiga på att ställa sig skyddat om vädret är dåligt och kan på så vis hålla sig varma och torra.
Olika typer av hästtäcken
Det finns en hel uppsjö av olika sorters hästtäcken. Samtliga med olika användningsområden och ändamål. Det finns även multifunktionella täcken som kan användas på flera sätt samt kombineras med andra täcken. Fleecetäcken och nättäcken är exempel på täcken som kan användas som allt från svettäcke till stalltäcke, transporttäcke, sommartäcke, innetäcke eller som ett värmande lager under ett annat täcke.

Terapeutiska hästtäcken från Back on Track
Våra hästtäcken ger din häst de bästa förutsättningarna för prestation, återhämtning och välmående. Invävt i tyget finns vår unika Welltex®-teknologi som kan bidra till ökad blodcirkulation och främja god rörlighet i muskler och leder. Vi har täcken för alla tillfällen, väder och årstider, samtliga med genomtänkt design och med våra funktionella material.
Regntäcke
Låt inte regn och dåligt väder stoppa hästen från att ha en härlig dag ute i hagen! Med rätt täcke håller den sig varm och bekväm. Ett bra regntäcke ska vara vattentätt och samtidigt ha en hög andningsförmåga.

Vårt regntäcke Brianna är mycket vattentätt, tåligt och av hög kvalitet. 50 g fyllning och hög andningsförmåga som gör det till ett mångsidigt täcke, som kan användas i både lägre och högre temperaturer.
Vintertäcke
Under vinterns kalla dagar kan din häst behöva ett värmande vintertäcke. Tjockleken på vintertäcken varierar beroende på värmenivå. Det gör att du kan ha olika täcken vid olika temperaturer och väder. Ett vintertäcke kan ha allt från 100g till 700g fyllning, och kan självklart även kombineras med andra täcken som värmande lager undertill.

Tips!
Använd hästens regn- och utetäcken även under vintern. Du kan smidigt anpassa värmenivån genom att ta på hästen ett stalltäcke under. Även dessa finns med olika fyllning. Stalltäcke Millie (på bilden) finns med både 100g och 200g fyllning, och är ett exempel på täcke som passar perfekt för detta ändamål!
Fleecetäcke
Fleecetäcken är bland de mest mångsidiga hästtäcken som finns. De passar extra bra efter träning när hästen svettas av, och efter att hästen blivit blöt. Fleecematerialet transporterar bort fukten från pälsen och hjälper på sig vis hästen att torka snabbare. Det ger även extra värme och kan passa bra som ett tunnare stalltäcke.

Supreme Fleece är ett högkvalitativt täcke i ett fuktavledande fleecetyg med hög andningskapacitet. Det finns en matchande halsdel att komplettera med, för att hålla halsmuskulaturen varm och flexibel.
Nättäcke
Nättäcken är riktigt multifunktionella täcken; perfekta vid varma sommardagar, som svettäcke, flugtäcke, stalltäcke och vid transport. De är luftiga, har god andningsförmåga och leder bort fukt och svett från hästen. Det ger en behaglig känsla och hjälper hästen att torka snabbare.

Vi har ett flertal nättäcken i lite olika tjocklekar. Vårt klassiska Nättäcke är något tjockare och kan användas ända in på hösten i stallet, eller i transporten när ni är påväg till träning/tävling. Det finns en extra halsdel att komplettera nättäcket med.
Sienna svettäcke är ett täcke som är lätt och luftigt och passar perfekt under varma sommardagar.
Stalltäcke
Stalltäcken används främst när hästen står i boxen i stallet. De ger extra värme och med Welltex®-teknologin får hästen dessutom extra hjälp med återhämtningen under natten. Stalltäcken passar även bra som värmande lager under andra täcken, som under regntäcken eller vintertäcken. På så vis är de mångsidiga och kan användas på olika vis under en stor del av året.

Haze Collection Hästtäcke är ett elegant och funktionellt stalltäcke. Insidan är fodrad med Welltex® i vår innovativa Power Waffle™-textil, den av våra teknologier som ger högst reflektionsvärden av infraröd energi.
Länd- och skrittäcken
Använd ett skrittäcke/ländtäcke/ridtäcke när det är kyligt, vid regnväder och före/efter träning och tävling. Se till att skydda hästens känsliga kors och bakdel mot regn, snö och kyla. Vid uteritt eller träning under dom kalla månaderna om året är ett ridtäcke ett måste hos framförallt den rakade hästen. Ett ländtäcke är också bra att använda efter träning när hästen skrittas av för att inte bli kall.

Länd- och ridtäcken finns i många olika material. Anpassa täcket efter aktivitetsnivå, om det ska användas under hela ridningen eller bara vid fram- och avskrittning, samt temperatur och aktuellt väder. Fleece är perfekt att använda under träningen inomhus då det andas bra, medan ett täcke med vattenavvisande material är perfekt för uteritter eller vid ridning på ridbana.
Skrittmaskinstäcke
Vi har utvecklat ett specifikt Skrittmaskinstäcke för att för att ge maximal rörelsefrihet och minimera risken för skav på bogen när hästen går i maskinen eller longeras.

Perfekt täcke för hästar som värms upp och skrittas av i skrittmaskiner!

Mer läsning

Du kanske också gillar