Hur ska knäskydd sitta?

Ett knäskydd från Back on Track ska sitta åt om knät, men inte sitta för tajt. Välj en storlek och modell som gör det möjligt för dig att fritt böja knät och använda det i stort sett som vanligt - utan att knäskyddet spänner, stramar eller hindrar blodflödet. Knäskyddet ska ge en behaglig känsla av kompression men definitivt inte sitta åt kring ditt ben.

Våra knäskydd består av mjuka och följsamma material som innehåller textilteknologin Welltex®. Knäskyddens viktigaste funktion är att reflektera kroppsvärmen i form av infraröd energi, vilket kan öka blodcirkulationen lokalt och därigenom utöva en terapeutisk effekt. Våra skydd ska därför bäras närmast huden för bästa resultat.
Våra olika modeller
Våra knäskydd finns i flera olika modeller. Vissa är anatomiskt rundstickade och dras upp över knät som en strumpa. Skyddens passform gör att de sitter perfekt på plats över knät och dess omgivande strukturer. Andra knäskydd är istället öppna och försluts runt knät med hjälp av kardborreband. Detta gör det möjligt för dig att själv anpassa graden av kompression efter behov.
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Olika material för olika behov
Knäskydden finns i både tunna och kraftiga material; samtliga med Welltex® inkorporerat i lagret närmast huden. Materialen är mjuka, elastiska och följsamma - men i olika grad. De tunnaste används främst för den terapeutiska Welltex®-effekten.

Om du däremot lider av instabilitet i knät eller genomgår rehabilitering efter en skada behöver du kanske ett knäskydd i kraftigare material som samtidigt kan ge mer stöd åt leden.
Knäskydd som passar alla
Knäskydden från Back on Track är mycket lätta att använda. De dras enkelt upp över leden eller knäpps runt den med hjälp av kardborrband. Samtliga varianter finns tillgängliga i flera olika storlekar, så det ska vara lätt att hitta en modell som passar.

Våra klassiska knäskydd har en enkel design och är gjorda för att användas i vardagen, utan att inkräkta på varken rörelsefrihet eller bekvämlighet. Det är bra att skydda sina knän. Knäskydden består av material med egenskaper för att kunna fylla olika behov och förhoppningsvis hjälpa till att lindra en rad olika besvär.
Terapeutiska knäskydd med Welltex®
Back on Tracks knäskydd har en unik, terapeutisk effekt som beror på materialets innehåll av pulveriserade mineraler. Dessa mineraler absorberar och återsänder den infraröda energi som strålar ut från kroppen. När denna energiform tränger ner i vävnaderna kan den stimulera blodkärlen till att vidga sig, vilket leder till ökat blodflöde lokalt.

Effekten upplevs ofta hjälpa mot stelhet och obehag i muskler och leder. Det är därför även bra att använda våra knäskydd förebyggande, eftersom de kan bidra till mjuka, varma muskler och därigenom minska risken för skador.
Knäskydd för förberedelse, prestation och återhämtning
Infraröd energi (FIR) kan hjälpa kroppens egna läkande processer genom att bidra till bättre blodcirkulation. Ett bra blodflöde ökar musklernas rörlighet och mjukhet vilket i sin tur leder till minskad risk för vissa skador.

FIR ger också en extra boost under ansträngning och prestation. FIR anses också vara ett bra komplement vid träningsvärk och överansträngning samt under återhämtningen från skador.
Knäskydd som ger stöd och ökad stabilitet
Rätt skydd för dina knän kommer också att ge stadga åt knäna. Detta kan hjälpa mot känslan av instabilitet och skydda dina leder från felaktiga rörelser. Det är bra om du använder ett knäskydd i ett kraftigare och något stummare material ifall dina leder behöver stöd.

Vårt klassiska knäskydd har 2-vägsstretch och är rundstickat i en kraftig Welltex®-tråd som gör det lite stumt. Det sitter på plats med hjälp av ett kardborrespänne och hålls sträckt över ditt knä tack vare flexibla fjädrar i sidorna.

Back on Track har även rejäla knästöd med ett yttre lager av neopren, samt anatomiskt utformade knästöd med ett riktat tryck som håller patellan på plats.
Tejp och patellaband istället för knäskydd
Om det framför allt är patellan som ger problem genom överrörlighet passar det kanske bättre med ett stadigt band som sitter direkt under knäskålen. Detta används för att ge stabilitet och stöd åt patellan, så att du kan röra ditt ben som vanligt. Bandet är lätt att använda och lätt att anpassa till din storlek med hjälp av kardborrespännet.

Vår tejp med Welltex® ger i stort sett samma effekt som ett led- och muskelskydd men har fördelen att den även kan användas på platser som är svåra att komma åt. Tejpen bör dock inte sträckas (som en kinesiotejp) utan endast placeras så den sitter över problemområdet och/eller ger ett lätt stöd.
Knäskydd som kombinerar skydd, stöd och effekt
De flesta skydd på marknaden har bara den stödjande och värmande funktionen. Till skillnad från andra knäskydd innehåller knäskydden från Back on Track även textilteknologin Welltex®. Welltex® gör skydden "aktiva" och ger dem förmågan att absorbera och återsända infraröd energi. De flesta upplever effekten som lindrande och extra gynnsam vid allehanda problem i knäna.

Skydden omsluter knät och, beroende på textiliernas egenskaper, ger även extra värme och en känsla av stadga. Medan knäskyddet används kommer det också att utöva en terapeutisk effekt genom FIR.
Guide: Så väljer du rätt knäskydd!
Skydda dina knän med ett bra knäskydd från Back on Track! Det finns många olika typer av knäskydd och det kan vara svårt att veta vilket som passar bäst. Detta avgörs helt och hållet av dina egna personliga behov. Det finns nämligen även väldigt många sätt att ha ont i knät - alla med sina egna unika orsaker.
Rådfråga läkare eller fysioterapeut vid svåra besvär
Det första du måste göra är att identifiera vilket slags problem du kan tänkas ha i ditt knä. Om du har allvarliga besvär, svår smärta eller om symptomen förvärras, sök läkare. Back on Tracks knäskydd bör endast ses som ett hjälpmedel för egenvård.
Vår steg-för-steg-guide hjälper dig hitta rätt skydd för dina knän!
Vilken typ av besvär har du?

"Ont i knät" kan ta sig många uttryck! Det är därför viktigt att identifiera både var det gör ont och när det gör ont. Detta ger nämligen en fingervisning om vad som kan ha hänt i ditt knä och vilka strukturer som kan vara inblandade. Ofta beror problem i ett knä (eller båda) på överbelastning eller överansträngning som i sin tur har lett till skador. I bästa fall behöver du bara vila från din träning eller förändra dina träningsrutiner.

Men tänk även på att orsakerna till knäproblemen kan befinna sig långt ifrån platsen för smärtan! En felbelastning någonstans i kroppen kan fortplantas vidare och ta sig uttryck på andra platser. En svaghet i ryggen kan till exempel leda till smärta i ett knä. Rådfråga en läkare eller fysioterapeut om det inte finns en uppenbar förklaring till dina besvär.
Vad vill du att ditt knäskydd ska göra för dig?
Ett knäskydd med Welltex® innehåller mineraler med förmågan att uppfånga och återsända den del av kroppsvärmen som utgörs av infraröd energi. När denna energiform strålar ner i vävnaderna kan den stimulera blodcirkulationen och utöva en gynnsam effekt på leder och muskler. Detta upplevs ofta lindrande på stelhet, muskelvärk, inflammation och artros. Samtliga skydd från Back on Track, även det tunnaste, kommer att förmedla effekten av vår textilteknologi.

Om dina knän även behöver extra stöd och stabilitet bör du dock välja ett knäskydd som samtidigt ger stadga och håller åt om ditt knä. Back on Track har flera olika varianter som ger bra stöd och också bidrar med en känsla av kompression. Designelement som ger ett riktat tryck eller stödjer vissa strukturer gör att knäna rör sig på rätt sätt eftersom de stabiliserar knät och förhindrar att knäskålen förskjuts.
När ska du använda knäskyddet?
Om du använder knäskydd bara när du tränar behöver du kanske en annan typ av knäskydd än den variant som används till vardags, eller när du sover. Vi har extra stabila knäskydd som passar perfekt vid krävande träningspass, men vi har även mycket tunna och flexibla skydd med hög andningsförmåga som ger en känsla av andra hud.

Welltex®-teknologin i våra knäskydd kommer att förmedla sin terapeutiska effekt under både aktivitet och vila. Det kan därför vara bra att bära knäskydd även nattetid, i synnerhet under en period av återhämtning från skador. Kanske behöver du ett par olika varianter för olika situationer?
Hitta ditt knäskydd hos Back on Track!
Back on Track har flera olika typer av knäskydd, i många olika material. Gemensamt för knäskydden är att de innehåller textilteknologin Welltex®. Den terapeutiska effekten av infraröd energi (FIR) är knäskyddens viktigaste fördel. Det som skiljer dem åt i övrigt är deras olika nivåer av stadga och stöd.

Det knäskydd som passar perfekt är alltså det knäskydd som motsvarar just dina behov. Det avgörs i sin tur av dina besvär och hur knäskyddet används. Använd våra storlekstabeller för att hitta den storlek som sitter bäst!
Olika typer av knäskydd för olika besvär
Våra knäskydd består av mer eller mindre elastiska textila material. De passar perfekt över dina knän och sitter på plats tack vare sin anatomiska form och/eller med hjälp av kardborrband.

Samtliga innehåller textilteknologin Welltex®, som kan hjälpa till att lindra besvär med svullnad och inflammation eller stelhet i muskler och leder.
Knäskydd vid överansträngning
Om du har överansträngt eller överbelastat dina knän kan det ta sig uttryck i typiska smärtor så vanliga att de fått egennamn, såsom "löparknä", "hopparknä" eller "schlatter". Dessa besvär måste för det mesta vilas bort.

Du bör troligtvis även förändra dina träningsrutiner, åtminstone tillfälligt. Under återhämtningen kan det dock vara bra att använda ett knäskydd för Welltex®-effekten och även för att ge en skön känsla av stöd och kompression.

Rekommenderade produkter: "Knäskydd med spänne" är Back on Tracks klassiska, rundstickade knäskydd. Det omsluter knät och håller mjukdelarna på plats medan Welltex® utövar sin terapeutiska effekt. Andra anatomiskt stickade knäskydd av liknande typ är "Knäskydd X-stretch" samt extra tunna"Physio Knäskydd 4way stretch".

Vårt kraftigaste tubformade knäskydd, "Per4mance CR Knäskydd", har ett yttre lager av neopren som ger gott stöd. Det är också perforerat i knävecket för att öka andningsförmågan.
Knästöd vid patellaluxation
Om du har en skada eller en instabil knäskål behöver du kanske lite extra stöd just där - tillsammans med effekten av Welltex®.

Rekommenderade produkter: "Patella Stabiliserande Knäskydd" är ett rejält knäskydd med riktat stöd för patellan. Det ger ökad stabilitet åt hela knäpartiet - och håller samtidigt knäskålen på plats med hjälp av sina anatomiska designelement. Breda, elastiska kardborreband gör det möjligt att själv justera graden av kompression efter behov. Skyddet finns för vänster eller höger knä, säljs ej i par.
Knäskydd för avlastning
Alla knäskydd som omsluter knät och håller det i ett fast grepp bidrar till att avlasta både leden och dess omgivande mjukdelar. Det är bra att välja ett fastare skydd som ger lite extra stöd. Ju mer stöd, desto mer avlastning. Vissa av våra knäskydd har dock även designelement som direkt avlastar specifika strukturer.

För den som inte vill eller kan använda ett knäskydd finns istället Welltex®-tejp, som har god vidhäftningsförmåga och dessutom kan placeras med stor frihet.

Rekommenderade produkter: "Patella Knäband" ger omedelbar avlastning till senan under knäskålen. Knäbandet stöttar även knäskålen. Placera bandet så det sitter strax under knät. Finns i en storlek, som justeras till önskad kompressionsnivå med hjälp av ett kardborrespänne.

"Patella Stabiliserande Knäskydd" har en öppning för knäskålen, som hålls på plats av en anatomiskt anpassad, J-formad tub. Knäskydden är avsedda för vänster eller höger knä, säljs ej i par.
Knäskydd vid artros
Vid artros är det mer viktigt än någonsin att fortsätta vara fysiskt aktiv. Knäna måste belastas för att brosket ska bibehålla så mycket som möjligt av sin funktion. Ofta vill man inte röra sig på grund av smärtan - men man bör ändå göra det. Knäskydd med Welltex® kan underlätta rörelse och därför göra det lättare att följa läkarens rekommendationer.

Rekommenderade produkter: "Knäskydd med spänne" ger en behaglig, stabiliserande känsla och är perfekt att bära före, under och efter ansträngning. Knäskyddets innehåll av mineraler reflekterar kroppsvärmen tillbaka ner i vävnaderna i form av infraröd energi. Detta kan bidra till ökad rörlighet i knät och hjälpa till att hålla musklerna mjuka och varma.

Vårt tunnaste knäskydd (Physio Knäskydd 4way stretch) är rundstickat, elastiskt på både längden och bredden samt har mycket hög andningsförmåga. Physio-serien är CE-märkt och utvecklad för att säljas på apotek. Skyddet är diskret och kan bäras under kläder. Det passar även utmärkt om du vill sova med ditt knäskydd.
Våra knäskydd
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne, Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Därför ska du använda knäskydd
Håll dina knän mjuka och rörliga! Genom att använda knäskydd eller knästöd ger du lite extra värme och avlastning till dina knän. Detta kan hjälpa till att lindra besvär orsakade av allt från överansträngning till artros. Knäskydd kan användas i många olika situationer, när du vill, beroende på knäskyddets materialegenskaper. Det kan skydda, värma, ge stabilitet, stöd och stadga samt förhindra rörelser som kan orsaka skador. Knäskydd med hål för patellan gör att knäskålen håller sig på plats.

Ett knäskydd från Back on Track ska sitta så pass tajt att det håller åt om knät och ger en behaglig känsla av kompression. Ett fast tryck runt knät kommer också att motverka svullnad samt dämpa effekten av stötar under träning.
Knäskydd med anatomisk passform
Våra knäskydd är designade att följa knäts form. De består av mjuka, följsamma material. De är även mer eller mindre elastiska och kommer att kunna anpassa sig efter benets omkrets. Det är dock viktigt att du väljer en lämplig storlek. Jämför dina mått med våra storlekstabeller. De flesta knäskydd finns tillgängliga i storlek XS till XXL. Säljs inte i par.
Om du hellre vill använda tejp, prova vår tejp - som också innehåller Welltex®.
Welltex® ger en extra boost
Welltex® upplevs ofta bidra till lindring och därigenom även till bibehållen fysisk aktivitet. Ett knä måste trots allt användas, även om man helst vill hålla sig stilla när man har ont. Vardagsmotion har i sig själv en läkande och ofta även smärtlindrande effekt. Det kan även bli nödvändigt med anpassad träning under en period av rehabilitering, innan knät kan återfå sin normala funktion. I alla dessa situationer kan ett knäskydd med Welltex® underlätta ansträngningen, genom sin reflektion infraröd energi - alstrad av den egna kroppsvärmen.

Hela knäskyddet, eller hela dess insida, innehåller Welltex®-teknologi. Det innebär att materialet är berikat med mineralpartiklar, som smälts in i tygets trådar. Mineralerna reflekterar den infraröda energin (FIR), vilket kan bidra till ökad blodcirkulation i de kroppsdelar som täcks av skyddet. Den stimulerande och terapeutiska effekten kan vara till god hjälp vid allehanda knäbesvär. 
Viktigt att hålla knäna rörliga!
Back on Track har många knäskydd som passar bra att använda både före, under och efter träning. Det är viktigt att ta hand om och skydda sina knän för att förhindra skador. Men det är också nödvändigt att använda och belasta knäna regelbundet. Ofta räcker det med lättare vardagsmotion för att bibehålla en god ledhälsa. Vid vissa tillstånd måste man till och med röra på sig för att besvären ska klinga av. Ett bra knäskydd hjälper dig att följa läkarens råd, eftersom det kan bidra till att dämpa svullnad, stelhet och inflammation.

Ett knäskydd som sitter på plats runt knät ger ett stadigt tryck mot vävnaderna, vilket kan upplevas som lindrande. Ett skydd från Back on Track ger ofta ett än bättre resultat tack vare sitt innehåll av energireflekterande mineraler med terapeutisk effekt.
Hur ska knäskydd sitta? Vanliga frågor och svar!
Hur tajt ska knäskydd sitta?
Ett knäskydd ska ge en känsla av kompression, men inte sitta åt runt knät så det blir svårt att böja benet eller orsakar obehag. För att hitta ett knäskydd som passar och som sitter bra runt knät bör du först och främst välja rätt storlek. Det gör du bäst genom att mäta ditt ben och jämföra dina mått med vår storlekstabell. Ett knäskydd med kardborreband gör det möjligt att själv justera nivån av kompression.
Hur ska knäskydd sitta i arbetsbyxor?
Behöver du skydda knäna på jobbet? Det finns många skäl att använda knäskydd. De används inte bara för att skydda dina knän, utan även för att hålla dem varma och för att de ger ökad stabilitet till leden. Back on Tracks knäskydd hjälper även tack vare sin terapeutiska effekt.

Om du stödjer på knäna i arbetet bör du dock använda ett par knäskydd särskilt avsedda för detta.
Hur sätter man i knäskydd?
Ett knäskydd från Back on Track dras antingen upp över benet eller spänns fast runt knäleden, beroende på konstruktion.
Hur väljer man rätt knäskydd?
Vilket knäskydd som är bäst för dig beror helt och hållet på dina egna behov - samt på hur och när du ska använda det. Eftersom den främsta fördelen med Back on Tracks knäskydd alltid är textilteknologin Welltex®, står valet främst mellan deras olika passform och material. Läs vår steg-för-steg-guide, så hjälper vi dig välja!


Mer läsning

Hur ska ryggbälte sitta?

Hur ska ryggbälte sitta?

Det finns många olika typer av ryggbälten. Det finns även många olika sätt att få ont i ryggen. De flesta som drabbas av ryggsmärtor får dock ont...

Hur stort ska ryggbälte vara?

Hur stort ska ryggbälte vara?

De flesta som drabbas av ont i ryggen får ont i ländryggen. Ett ryggbälte från Back on Track ska placeras så att det övertäcker ländryggen - det ...