Vad är artros?

Den smärtsamma ledsjukdomen artros är den vanligaste av alla ledsjukdomar. Så pass vanlig är den, att ungefär var fjärde person över 45 år har fått diagnosen. De oftast förekommande symptomen är välbekanta; ont i lederna, stelhet och en smärta som ökar vid rörelse.

Där artros uppstår börjar ledbrosket brytas ner och de omgivande vävnaderna blir inflammerade. Men symptomen kan lindras och sjukdomen hållas stången, så att dess inverkan på det dagliga livet blir så liten som möjligt. En viktig åtgärd är att fortsätta röra på sig – eller börja röra på sig, om träningsvanan aldrig infunnit sig.


Artros brukar kallas en folksjukdom. Men trots att den är så vanlig är det fortfarande oklart vad den beror på. Det finns ingen definitivt fastslagen orsak och det finns heller inget definitivt test som påvisar förekomsten av sjukdomen. Den förväntas däremot öka, i takt med att befolkningen blir äldre och tyngre. Ålder är en riskfaktor. Övervikt är en riskfaktor. Men det är även en riskfaktor att vara kvinna, eller att ha tränat sig till skador. Den läkare som ställer diagnosen har främst att utgå ifrån den drabbades beskrivningar och det som möjligen kan observeras utifrån. Röntgenbilder tillför begränsad information och den överensstämmer inte alltid med de symptom patienten upplever.

Vi delar dessutom folksjukdomen med våra närmaste husdjur. Hästar, hundar och katter kan alla drabbas av artros, och även hos dem uppstår ofta sjukdomen med ökande ålder. När ett djur drabbas av artros kan en människa upptäcka det genom att iaktta förändrade beteenden och rörelsemönster. En hund brukar till exempel undvika vissa rörelser, visa en ovilja att resa sig från bädden och motstånd mot att hoppa, ta trappan eller gå på långa promenader.

Djuren uppvisar därmed den mest naturliga och oförfalskade reaktionen på ledsmärtor: de vill hålla sig i stillhet och undvika belastning på den smärtande leden. Det är lätt att förstå och kan tyckas självklart.
“description
Rörelse är bästa medicinen
Det står dock helt klart idag att rörelse tvärtom är bra och till och med nödvändigt för den som drabbats av artros.

Människor med artros uppmuntras därför att röra sig, belasta lederna och träna för att stärka sina muskler - tvärs igenom smärtan (inom rimliga gränser!).
Träning har nämligen visat sig ha flera mycket gynnsamma effekter även på leder vars brosk utsätts för nedbrytande processer.

Brosk är ett gummiliknande och poröst material som agerar stötdämpare mellan de ben som möts i leden. Brosket både omges av och innehåller ledvätska, vilket ger brosket dess elastiska konsistens och fjädrande egenskaper.

När en led belastas pressas ledvätskan ut och när belastningen upphör dras ny ledvätska in. Det är så brosket förses med näring eftersom det saknar blodcirkulation. Träning sliter alltså inte ner brosket, utan vårdar det, smörjer det och bygger upp det.

Genom att använda leden tränas också musklerna som stabiliserar den. Musklernas blodförsörjning ökar och de blir starkare. Området förses mer effektivt med syre och näring. Slaggprodukter transporteras bort och kroppens egen förmåga att läka den lokala inflammationen förbättras.
Vad kan Welltex® göra för mig?
Om du fått diagnosen artros kan Back on Tracks stöd och ledskydd hjälpa dig att upprätthålla ett aktivt liv. Ledskydden är utformade för att stödja och stabilisera lederna och dessutom gynna blodcirkulationen i området. De är tillverkade i mer eller mindre kraftiga elastiska material, förstärkta med textilteknologin Welltex®. Detta innebär att textilierna innehåller en unik sammansättning av mineraler som smälts in i tygets trådar. Mineralerna absorberar och återutsänder kroppsvärmen i form av infraröd energi, vilket kan öka blodcirkulationen lokalt och därigenom bidra till att hålla muskler och leder varma och mjuka.

Förmågan att absorbera och återutsända infraröd energi beskrivs som ett ämnes emissivitet. De mineraler som används i våra textilier har hög emissivitet. Den infraröda energin tränger ner i vävnaderna och utövar en positiv effekt, vilken ofta upplevs lindra stelhet och besvär. Materialet har samtidigt goda andas-egenskaper, eftersom mineralerna inte gör textilierna värmeisolerande.

Skydden och stöden omsluter leden, vilket ger en ökad känsla av bärkraft och stadga. Ibland ingår även extra stabiliserande element, som stödjande skenor. Tillsammans kan de samverkande egenskaperna hos material, design och teknologi vara till mycket god hjälp vid artros, så att du själv kan träna lederna på bästa sätt.
“description
Armbågsskydd
Knäskydd med elastisk 4-vägsstretch
“description
Handledsstöd med skena Carpus 1

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...