Förebygg vattensvans - med hundtäcken från Back on Track

Om du har en vattenälskande hund, eller en arbetande hund som följer med dig i skog och mark, kanske deltar i jakten eller vistas utomhus i ur och skur - så känner du förmodligen till begreppet “vattensvans”. Kanske har din hund till och med drabbats av åkomman. Risken är extra stor om hunden är en labrador, pointer eller retriever.

En hund med vattensvans behöver framför allt vila och värme. Men det är också möjligt att förebygga problemet - och förhoppningsvis slippa det helt - genom att visa hunden särskild omsorg både före och efter utomhusaktiviteterna, samt genom att skydda den (och svansen) från väta och kyla.
“description
Vad är vattensvans?
Symptomen är tydliga: en till synes förlamad svans som hänger kraftlöst nedåt samt tydliga tecken på smärta i bakdelen kring svanskotan. Tillståndet har ett medicinskt namn; akut kaudal myopati, vilket klargör att det uppkommer plötsligt, att platsen för problemet är beläget nedåt mot svanskotan, samt att symptomet innebär nedsatt förmåga hos skelettmusklerna.

I dagligt tal kallas tillståndet vattensvans, men även svansförlamning, droppsvans eller retrieversvans - vilket beskriver dels hur tillståndet yttrar sig, dels vilka hundar som vanligtvis drabbas.
Vattenälskande hundraser; labradorer, pointers och retrievers - i synnerhet vattenapporterande fågelhundar - tycks vara överrepresenterade. Men även andra typer av hundar kan få vattensvans. Den gemensamma nämnaren är de utlösande faktorerna; fukt och väta, bad eller regnväder samt nedkylning (även mild) - ofta i förening med någon form av överansträngning av svansmuskulaturen.

Det står klart att hundar med vattensvans får rejält ont. Förutom att det orsakar lidande hos den enskilda hunden så kan det vara tillräckligt för att sätta stopp för alla planerade aktiviteter – i alla fall tillfälligt. Den positiva aspekten är att det inte rör sig om en allvarlig sjukdom och att problemet försvinner av sig självt med vila och värme.

Forskningen kan ännu inte entydigt besvara frågan varför tillståndet uppkommer (eller vad det verkligen är) men troligtvis rör det sig om en lokal inflammation i nerverna och /eller muskulaturen i och kring svansroten.
"Bark", hundregntäcke för hundar med hög svansisättning.
"Buddy", hundregntäcke med fyllning, för hundar med lång rygg och korta ben.
"Nella", hundregntäcke för hundar med låg svansisättning
“description
Våra bästa tips för att förebygga vattensvans:
Skydda hunden (efter bästa förmåga!) mot de främsta riskfaktorerna kyla och väta. Bästa sättet är att sätta ett hundtäcke på hunden - i synnerhet medan den inte arbetar eller är fullt upptagen med energiska aktiviteter.

Låt hunden vila och återhämta sig i ett hundtäcke! Under transporter i bil är detta ett perfekt sätt att hålla musklerna varma och mjuka.

Låt hunden torka i ett hundtäcke. Det viktigt att hunden torkar snabbt och inte blir kall. Våra hundtäcken har hög andningsförmåga och materialet är fuktavledande. Det betyder att täcket släpper ut fukt, men skyddar hunden mot kyla, väta och regn. Det gör att hunden torkar snabbare och håller sig varm.
Back on Tracks hundtäcken är utvecklade för optimal funktionalitet och slitstyrka. Det innebär att de är utmärkta som del av utrustningen i skog och mark - särskilt om hunden ska delta i jakten.

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...