Welltex® - för dig med artros!

“description
Vår historia började med ledsmärta. Faktum är att Back on Track’s allra första produkter togs fram i syfte att underlätta livet för människor som lider av värk och stelhet i knä-, fot- och handleder.

Vår första och mest välkända textil-teknologi, Welltex®, är grundad på upptäckten att mineraler kan reflektera kroppsvärme i form av infraröd energi – och att denna energi tycks ha särskilt gynnsamma effekter på biologiska vävnader. Ett ledskydd med insmälta mineraler i materialet ger extra support till leden, men kan samtidigt hjälpa till att öka blodflödet i dess omedelbara omgivning. Detta gör ledskydden särskilt lämpliga för personer som lider av artros.

Artros kan lätt leda till att all form av rörelse känns motig. Smärta signalerar att något bör undvikas och det är naturligt att tro att stillhet är den bästa åtgärden. Men istället brukar den som fått en artros-diagnos uppmuntras att röra sig, motionera och träna för att belasta sina leder och stärka sina muskler (Källa 1). Brosket mår bäst om det belastas lagom mycket, ungefär som muskler mår bäst om de används. Det har också visat sig att rörelse är mer effektivt än läkemedelsbehandling vid artros; ofta till och med mer effektivt än operation (Källa 2).

Det bästa man kan göra är alltså att ta vara på sin vardagsmotion och träna efter förmåga, för att vårda sitt brosk och bevara sin muskelmassa. Våra ledskydd kan underlätta fysisk aktivitet genom att erbjuda support till leden, i kombination med den välgörande effekten från långvågig infraröd energi. När Welltex®-mineralerna i ledskyddet uppfångar och återsänder just denna del av spektrumet kan det främja blodcirkulationen lokalt så att musklerna hålls varma och mjuka.
Welltex® för varje tillfälle
Det går att ta del av Welltex®-teknologins fördelar genom olika material, så att du kan finna det stöd som bäst passar din livsstil och motsvarar dina egna behov. Welltex®-teknologin kan tillämpas på många olika typer av textilier - vilket gör att effekten kan kombineras med en mängd vitt skilda materialegenskaper. Därför har vi också kunnat utveckla ledskydd som kan fylla många olika och skiftande behov. Artros kan ta sig många uttryck och svårighetsgraden kan variera – mellan individer, men också över tid. Mineralerna återfinns I samtliga ledskydd, insmälta I det materiallager som ligger närmast huden.

Vissa ledskydd består av tunna och mycket flexibla stretchmaterial med goda andas-egenskaper. De är diskreta och lättburna, kan sitta på dygnet runt och bäras under kläder. De omsluter leden och erbjuder olika grader av stöd, beroende på materialets tjocklek. Mycket stadiga skydd kan vara tillverkade av material som CR - och då istället ha ett foder med Welltex-teknologi. Ju mer stabilt ett ledskydd är, desto kraftigare är materialet. Perforering kan underlätta luftflödet och ändå hålla huden välventilerad.

Ledskyddens design kan också innehålla stödjande element eller inbyggda tillbehör, såsom mjuka fjädrar, strategiska sömmar och anatomiskt placerade förstärkningar.

Källor
1. www.1177.se
2. www.socialstyrelsen.se

Mer läsning