Vattensvans - förebygg och lindra!

Vattensvans är ett uttryck många hundägare känner till men vad är det egentligen och hur kan vi förebygga problemet? Man vet inte exakt vad vattensvans är men troligtvis handlar det om en inflammation kring nerverna eller musklerna i svansroten. Vissa påstår även att det kan orsakas av en överansträngning av svansmusklerna hos ovana simmare.

Trots att vi inte vet exakt vad vattensvans är finns det tydliga orsaker till problemet och konkreta tips till dig som vill kunna förebygga. Hundar som tycker om vatten och spenderar mycket tid i vattnet löper större risk att drabbas och det är därför speciellt vanligt under sommarmånaderna. Vattensvans dyker nämligen upp när hundens bakdel blir blöt och kall. För att en diagnos ska ställas är det just tiden innan uppvisade av symtom som räknas där hunden badat eller varit ute länge i kallt regn.
Hur märker jag vattensvans?
Vattensvans syns tydligt då hundens svans hänger rakt ner och är som förlamad. Hunden har ofta väldigt ont och är rädd om sin bakdel. Vissa individer får svårt att göra sina behov och vill ogärna sätta sig ned. Många blir även låga och äter sämre. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa symptom även kan bero på en skada i ländryggen eller neurologiska orsaker vilket betyder att det är viktigt att tänka till på om hunden varit blöt och kall före några symptom dykt upp. Kontakta en veterinär om du känner dig osäker.
Vad kan jag göra?
Det viktigaste du kan göra för att undvika vattensvans är att hålla din hund varm och torr. Badar din hund ofta, torka den ordentligt kring svansroten efteråt och använd ett hundtäcke som kan ge lite extra värme efter badet. Det är viktigt att tänka på att vattensvans även kan dyka upp efter kalla och regniga promenader. Fyll på garderoben med hundtäcken som passar i alla lägen. Vi har flera varianter som kan förebygga och lindra vattensvans. Hundnättäcket passar bra när temperaturen är lite högre, Nella och regntäcke under de regniga dagarna och fleecetäcke när det är lite kyligare ute. Alla dessa varianter är även optimala i syfte att förebygga och lindra vattensvans då de täcker en stor del av svansroten och skyddar precis där det behövs. Gemensamt för dessa täcken är våra textil-teknologier som reflekterar din hunds kroppsvärme vilket hjälper till att hålla varmt kring svansroten.

Vattensvans går ofta över av sig själv inom några dagar upp till en vecka. Har din hund drabbats är det viktigt med vila och att hålla hunden varm och torr. Vid mycket smärta kan det vara bra att kontakta veterinär för att ge hunden smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Går inte vattensvans över är det läge att kontakta veterinär för att se om symptomen beror på något annat.
“description

Nättäcke Hund

Fleecetäcke Hund
“description

Nella Regnhundtäcke

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...