Har du drabbats av löparknä?

Tränar du löpning och får ont framför allt när du springer? Upplever du en skärande smärta på utsidan av knäet? Då är risken stor att du drabbats av löparknä - även om symptomen kan uppstå vid andra träningsformer.

Det som kännetecknar löpning är dock också det som brukar leda till det plågsamma problemet: långvarig, monoton belastning som får ett brett och kraftigt bindvävsband att nöta och skava mot knäledens yttre strukturer.

Den goda nyheten är att smärtan kan vilas bort och behandlas med avlastning av knäet, stretching av bindvävsbandet samt försiktigare träning som inte överanstränger det.
Våra knäskydd ger support och kan gynna återhämtningen
Våra knäskydd är utformade för att stötta knäleden och främja blodcirkulationen i området. De omsluter knäet och ger en ökad känsla av bärkraft och stadga. Materialen är elastiska med olika grader av stabilitet samt innehåller vår textilteknologi Welltex®. Det innebär att mineraler permanent finns smälta i textilmaterialets beståndsdelar. Mineralerna absorberar och återutsänder kroppsvärmen i form av infraröd energi, vilket kan ha positiva effekter på biologiska vävnader och upplevas lindrande och/eller värmande. I vissa knäskydd ingår även extra stöttande element.

“Knäskydd med spänne” är en av Back on Tracks allra första produkter. Det hålls stadigt på plats av ett justerbart, elastiskt band med kardborrespänne och har en flexibel, stödjande skena på vardera sida av knäet. Detta funktionella och lättanvända knäskydd har sålts i över två decennier med oförminskad efterfrågan, utan någon förändring av varken design eller funktion. Nu har vårt sortiment breddats och innehåller både smidigare och kraftigare varianter.

“Physio Knäskydd 4way stretch” är till exempel så tunt att det kan bäras under kläderna. Det stadiga “Per4mance CR Knäskydd” har en anatomisk passform och stabiliseras av CR-gummi. Till skillnad från de mer flexibla skydden är det tillverkat i ett stummare och kraftigare material som håller åt ordentligt kring knäet.

Material, design och teknologi samverkar för att ge de bästa möjliga förutsättningarna för en snabb återhämtning.
Löparknä kan ha flera olika orsaker
Den smärta som uppstår på knäets utsida bör man lyssna på. Den betyder att iliotibialbandet blir utsatt för mer än det tål - och att fortsatt påfrestning kommer göra saken värre. Orsakerna till tillståndet kan däremot variera, och för att inte smärtan ska återkomma bör man försöka hitta och åtgärda dem.

Det problem som orsakar löparknä kan uppstå långt ifrån den plats där det typiska symtomet tar sig uttryck. Iliotibialbandet löper till exempel från höften ner längs med hela lårets utsida. En snedställning i höften kan fortplanta sig genom vävnaderna och yttra sig som ett tajt, skavande iliotibialband - just där, på utsidan av knäet.

Den som tränar alltför intensivt kan överanstränga bindväv, senor och ligament som inte hunnit byggas upp i samma takt som musklerna. När musklerna blir starkare ökar kraven snabbt på omgivande vävnadsstrukturer. Det uppstår en obalans mellan de starka musklerna och deras bristande understöd; lederna blir instabila och belastas ojämnt.

Våra knäskydd med Welltex® kan gynna blodflödet och ge en behaglig känsla av minskade spänningar i senor och muskler - samtidigt som de ger stadga, stöd och avlastning. De kan därför vara mycket hjälpsamma under rehabtiden och vid rehab-övningar. De är även flexibla och bekväma nog att kunna bäras nattetid.

Med ett sådant knäskydd kan återhämtningsperioden förhoppningsvis förkortas, så du snart kan ägna dig åt löpning igen - utan löparknä!

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...