Fri frakt över 500 kr • Skickas inom 1-2 dagar • Klarna Säkra betalningar med Klarna
Varukorg

Betala med: Klarna

En vanlig fråga vi ofta får när vi träffar våra kunder på mässor är när man ska byta ut sin ridhjälm. Vi möter nästan varje mässa någon som haft sin hjälm över 10 år ibland till och med 30 år. Känner du dig träffad? Låt oss berätta vad som händer med din hjälm när du haft den mer än 3 år men också när du ramlar av.

Byt ut din hjälm vart 3:e år och när du ramlar av

Generellt brukar man säga att en ridhjälm ska bytas ut var tredje år. Om du varit med om ett fall eller slagit i hjälmen ska den bytas ut.

Du ser oftast inte från utsidan av hjälmen om den fått en skada - därför är det viktigt att alltid slänga hjälmen när du ramlat av eller tappat den ordentligt.

EPS - Skyddar dig mot direkta slaget

Skulle man dela en Back on track hjälm på mitten skulle den se ut ungefär som bilden ovan. Den skulle bestå av 4 väsentliga delar.

  1. Ytterskalet - Tar emot det direkta slaget mot huvudet och skyddar hjälmen mot fukt och väder. Det är också det lager som ger hjälmen sitt utseende.
  2. EPS - är ett stöt dämpande skummaterial som liknar frigolit fast mjukare och mer elastiskt. Om en kollision uppstår hjälper denna teknik att deformera hjälmen efter huvudet för att minska skaderisken.
  3. Mips - är ett rotationsskydd som skyddar mot sneda slag mot hjälmen. Det är de vanligaste slaget man utsätts för som ryttare. MIPS är stardard på alla våra hjälmar och har också gjort att vi vunnit Folksams bäst i test.
  4. innerfodret är avtagbart och finns i olika tjocklekar för att maximera passformen. Det innehåller också Coolmax som gör att svett transporteras bort bättre.

Det som händer när hjälmen får ett slag är att det som kallas EPS (Expanded polystyrene) aktiveras och absorberar energin. Detta göra att EPSen är förbrukad på och kommer ha en mycket sämre energiupptagningsförmåga vid nästa islag. EPS fungerar ungefär som en airbag, när man har utlöst en airbag så är den använd och går inte att återanvända. Det som är svårt är att man inte ser om hjälmen har fått ett islag som gjort att hjälmen har fått en försämrad förmåga att ta upp energin i nästa islag.

När hjälmen är mer än 3 år börjar EPS att torka och bli mindre elastisk vilket också försämrar dess upptagningsförmåga av energin i slaget. Därför är det viktigt att byta ut hjälmen efter dessa tre år.

Låna hjälm?

Om du lånar en ridhjälm på till exempel en ridskola så är det viktigt att veta att hjälmen kan ha varit med om ett slag och har försämrad funktion. Vid köp av en begagnad hjälm - tänk på att ta reda på hjälmens historia. Vi rekommenderar inte att man köper en begagnad ridhjälm, eftersom skador inte kan ses med blotta ögat.

Förvara din hjälm säkert

Ta bra hand om din hjälm och förvara den på ett sätt där den inte riskerar att ramla i golvet och skadas. Hjälmar som utsätt för mycket solljus kommer ha en få en kortare livslängd på grund av att solen påverkar plasten i hjälmens åldrande negativt. Alla EQ3 ridhjälmar kommer med skyddspåse när du köper dem som med fördel används för att skydda hjälmen så gott det går.

Alla EQ3 hjälmar har ett innerfoder som går att tvätta och byta ut vid behov. Ofta blir ryttare svettiga vid ridning och vill gärna tvätta innerfodret. Det är väldigt enkelt att ta ut och sätta in innerfodret på alla EQ3 hjälmar då dem sitter med kardborrar. Tvätta enkelt för hand i ljummet vatten med lite tvättmedel. Att ha ett foder som är nytvättat gör att hjälmen bibehåller sin passform och skyddar på ett korrekt sätt.

Gammalt inlägg Nytt inlägg