Förutom att välja en säker hjälm är de också viktigt att se till att hjälmen sitter bra på ditt huvud. Detta för att hjälmen ska ge sitt fulla skydd. Det finns flera olika saker att tänka på när man testar ut sin hjälm. Därför har vi gjort enkel guide som man använda sig av vid sitt köp av den nya hjälmen.

Testa ut rätt storlek

För att veta vilken hjälm du ska ha så behöver du till att börja med mäta ditt huvuds omkrets för att veta vilken storlek som funkar på dig. Detta gör du genom att mäta huvudets omkrets lite över ögonbrynen. Måttet du får fram anger vilken storlek på hjälm du ska ha. De flesta hjälmar idag anger sina storlekar i cm.

Storleksguide EQ3

EQ3 finns i alla storlekar mellan 53 till 61. Varje hjälm har ett Coolmax® innerfoder som går att tvätta och byta ut mot ett tjockare innerfoder för att kunna anpassa storleken så bra som möjligt för just din huvudform. I tabellen nedan kan du se vilken storlek som passar just dina mått och även hur mycket tjockare det tjockare innerfodret till varje storlek är. Alla innerfoder går enkelt att byta ut då dem sitter fast med kardborre inne i hjälmen.
Storlek 53 54 55 56 57 58 59 60 61
Huvudets omkrets (cm) 51,5-52,4 cm 52,5-53,4 cm 53,5-54,4 cm 54,5-55,4 cm 55,5-56,4 cm 56,5-57,4 cm 57,5-58,4 cm 58,5-59,4 cm 59,5-60,4 cm
Hjälm foder original (mm)
11 mm
9 mm 7 mm 5 mm 11 mm 7 mm 5 mm 9 mm 7 mm
Hjälm foder +1 (mm) 15 mm 13 mm 12 mm 10 mm 17 mm 13 mm 9 mm 15 mm 13 mm

Storleksguide Lynx

EQ3 Lynx har en skruvfunktion baktill på hjälmen vilket gör att du kan justera storleken på hjälmen mer exakt. Ibland kan det vara skönt när man kanske vill ha håret på olika sätt eller helt enkelt bara vill lossa eller spänna åt hjälmen under ett ridpass. Lynx har även utbytbara Coolmax®innerfoder som sitter fast med kardborre i hjälmen. Dessa innerfoder finns i olika storlekar som du kan se i tabellen under. Storlekarna small och medium har en extra tjockt innerfoder medans large har två extra tjocklekar. Det kan vara väldigt stor skillnad på hjälmens passform med dem olika innerfodren som är tjockare, fodren är mer vadderade på sidorna vilket gör att hjälmen går att justera både med skruvfunktionen och med olika innerfodren
Storlek Small 50-53 Medium 54-58 Large 59-61
Huvudets omkrets (cm)
50-53 cm 54-58 cm 59-60 cm
Hjälm foder original (mm) 5 mm 7 mm 5 mm
Hjälm foder +1 (mm)
9 mm 11 mm 9 mm
Hjälm foder +2 (mm)
11 mm
Hjälm foder +3 (mm) 13 mm

Vilken passform ska jag ha?

Första frågan att ställa sig själv är om jag har ett runt eller ovalt huvud. Ibland är det enklaste att testa sig fram. Trycker hjälmen på sidan av hjässan och i pannan behöver du en hjälm som är mer oval i sin form. Medan om du känner att hjälmen inte riktigt kommer ner på huvudet och att den rör sig väldigt mycket fram och bakåt beror det nog på att du har ett mer runt huvud. När du hittat den rätta formen och storlek på din hjälm är det viktigt att se till att hjälmen sitter så still som möjligt. Detta kan man enkelt kontrollera med hjälp utav ett stay tajt test. Gör följande:
1: Ställ dig framför en spegel för att enkelt se om hjälmen sitter bra.
2: Placera båda händerna på huvudet.
3: Vicka hjälmen framåt och bakåt.
Om hjälmen sitter som den ska, kommer din hud i pannan följa med hjälmen när du vickar den. Rör sig hjälmen och huden ligger still är hjälmen troligtvis för stor eller så har du en hjälm som är för oval för din huvudform. Det finns ytterligare ett sätt att kontrollera om hjälmen sitter som den ska med hjälp av det traditionella skak testet. Det görs enkelt genom att skaka på huvudet med hakremmen uppknäppt upp och ner för att se om hjälmen sitter kvar. Sitter hjälmen på plats så sitter hjälmen bra. Åker hjälmen av är hjälmen troligtvis för stor.

Hjälm att växa i?

Många gånger får vi frågan om en hjälm som barnet kan växa i. Vi förstår att det lätt kan bli kostsamt att förnya hjälmen stup i kvarten, och brukar därför rekommendera en ställbar hjälm till barn, så dom har något att växa i. Det viktigaste är dock att hjälmen sitter på ett så bra sätt som möjligt för att storleken inte blir på bekostnaden av säkerheten.

Hur ska hakbandet sitta?

Hakbandet ska sitta så åt spänt som möjligt och placeras ordentligt under din haka. Det får inte glida fram på hakan utan ska sitta åt så pass att det ligger still. Vi brukar säga att man ska få plats med en till två fingrar mellan hakan och hakbandet. På alla våra hjälmar finns en liten triangel vid slutet av hakremmen som gör att vi kan tillpassa hakbandet så det placerar sig bättre under hakan. 

Rida med håret innanför ridhjälmen?

Vi träffar idag många kunder som vill rida med håret innanför hjälmen, och vill därför köpa en hjälm som fungerar med det. Vår rekommendation är att alltid fundera på om man vill välja hjälm efter bekvämlighet eller säkerhet. Är man ändå fast besluten av att vilja ha håret under hjälmen kan de krävas att man till exempel får gå upp en storlek vilket kan leda till att ridhjälmen ger dig ett minimerat skydd när du väljer att inte ha håret under hjälmen.

Har du svårt att hitta en hjälm?

Alla har vi olika huvudformer och därför rekommenderar vi dig som har svårt att hitta en hjälm att försöka besöka någon utav våra återförsäljare för att tillpassa en hjälm med hjälp av innerfoder. Vi har ett brett urval av flera olika innerfoder i olika tjocklekar som gör att vi kan anpassa storleken och formen på hjälpen på individnivå.