Möt sadelmakare Lina Åkerlind!

En riktigt bra och väl utprovad sadel kan göra underverk med hästen; i alla fall kan det uppfattas så, om hästen plötsligt rör sig obesvärat, fördelar vikten jämt och bär sig på ett välbalanserat sätt. Kontrasten kan bli stor om tidigare sadlar egentligen motarbetat hästens biomekanik eller orsakat skav och tryck på känsliga områden.

För Lina Åkerlind, sadelmakare och sadelutprovare på Mustang Saddlery, är hästens rörelsemönster och känslouttryck avgörande indikationer på hur väl en sadel passar och, inte minst, på vad hästen själv tycker om den.

Under sadeln lägger hon gärna ett schabrak från Back on Track, på grund av den unikt tillskurna formen - och för Welltex®-effekten.
“description
Sadelutprovning - ett hantverk och en konstform
Mustang Saddlery ligger vackert beläget på den uppländska landsbygden utanför Rosersberg, halvvägs mellan Uppsala och Stockholm. Hit åker den som vill investera i en sadel av hög kvalitet – och noggrant prova ut den, så att den sadel man köper verkligen är perfekt anpassad till både häst och ryttare.

Lina Åkerlind är sadelmakare i grunden och har stor kunskap om sadelns delar och de ingående materialens egenskaper. Med tiden har hon även utvecklat en stark känsla för hästens biomekanik; skelettets struktur, musklernas arbete och hur kroppens delar bör vara positionerade i förhållande till varandra. Detta har givit henne något av en konstnärs blick för form, balans och rörelse.

Hästen måste röra sig under en sadelutprovning, berättar hon. Det räcker inte med att lägga en lämplig sadel på en stillastående häst. Det är först när hästen arbetar som Lina kan avgöra vad sadeln gör för hästen - och vad den gör för hästen och ryttaren tillsammans.

Under processens gång får även hästen tillfälle att visa vad den anser. Om hästen vantrivs med en sadel kan den låta detta märkas på rörelsemönster och kroppsspråk, eller - ännu mer tydligt - genom förargade piskningar med svansen och dåligt humör.
“description
Gränssnittet mellan människa och häst
Det är i sadeln som människa och häst sammanstrålar och i idealfallet blir till en harmonisk enhet. En perfekt sadel måste vara utformad så att den tar fram det bästa hos både hästen och ryttaren.

Först och främst måste dess inre struktur, bommen, vara särskilt anpassad till hästens anatomi och tätt följa ryggens kontur. Dessutom måste alla sadelns delar vila mot hästen kropp på ett sätt som främjar ett korrekt rörelsemönster. Muskler och leder måste kunna röra sig fritt utan att sadeln begränsar, trycker, klämmer eller skaver.

En illa anpassad sadel kan orsaka felaktiga kroppsställningar eller sned belastning och ge både människa och häst ont i ryggen.

Lina har sett många komma till plötslig insikt om vad en bra sadel kan åstadkomma. Faktum är att en korrekt utprovad och perfekt anpassad sadel kan förändra hästens kropp på kort tid - vilket i sin tur förstås kan innebära att sadeln snart behöver justeras eller bytas ut. (Detta är motivet bakom Mustang Saddlery’s uppföljande kontroller och utbytesgaranti.)
“description
Det viktigaste är bommens form, fastslår Lina. Hon använder själv bommar av trä för att det är ett starkt, lagom elastiskt material som gör det lätt att få till formen. Målet är bred tryckfördelning, skydd för de känsliga tornutskotten och en sadel som ligger kvar på den ergonomiskt rätta platsen.

Hon stoppar bossorna med ullen av Jacobsfår - en uråldrig, sällsynt variant med svartvit ull och fyra horn. Anledningen till detta något besvärliga materialval är att just denna ull visat sig särskilt lämplig för just stoppning av sadlar. Ullen håller formen med lagom fasthet, blir inte tilltryckt och bildar inte knölar - en anledning så god som någon att föda upp Jacobsfår.
“description
Vad krävs av ett riktigt bra schabrak?
Lina Åkerlind uppskattar särskilt formen på Back on Track’s schabrak. De är högt skurna i fronten, vilket lyfter schabraket över manken och lämnar det känsliga området fritt från tryck. Det ger en snygg, skräddarsydd look som gör våra schabrak lätta att känna igen. Men framför allt är formen anatomiskt anpassad till hästen, vilket ger den full rörelsefrihet med minskad risk för skav.

Närmast hästens skinn finns ett textilt material som innehåller vår Welltex®-teknologi. I schabraken är detta oftast Power Waffle - det material som ger den mest kraftfulla reflektionen av infraröd energi. Infraröd energi har en terapeutisk effekt som kan bidra till ökat blodflöde i ryggens muskler, leder och vävnader.

Welltex®-teknologin innebär att mineraler i textiliernas tråd återkastar den energi som alstras av kroppsvärmen, utan att hålla kvar värme eller fukt. Funktionsmaterialen i våra schabrak har samtidigt hög andningsförmåga och leder bort fukt och svett från hästens rygg. I synnerhet gäller detta vår Airflow Collection, som består av svalkande, luftiga material som låter luften cirkulera.

Våra schabrak är framtagna för att ge hästen det allra bästa av funktion, effekt och bekvämlighet. De är också framtagna för att passa perfekt under en hantverksmässigt tillverkad och omsorgsfullt utprovad sadel.

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...