Möt Pytt Hamberg - legendarisk tränare i ponnydressyr!

Pytt Hamberg är en välkänd profil inom svensk ponnydressyr. Som ridlärare och tränare har hon hjälpt många aspirerande dressyrryttare att nå sina drömmars mål.

Under fyra år var hon även en framgångsrik och uppskattad landslagsledare för ponnydressyren.

När vi upptäckte att Pytt Hamberg även är entusiastisk användare av Back on Tracks produkter blev vi förstås både stolta och glada! Vi besöker henne mitt i natursköna Roslagen, där hon idag - och sedan år 2000 - äger och driver “Rånäs Stall & Pytt Hamberg Dressyr”.
Ett liv med hästar och människor
När Pytt Hamberg får frågan om vilken som är hennes absolut största styrka svarar hon utan tvekan:
“- Matchning!”. Rätt häst tillsammans med rätt ryttare.

Tack vare sin förmåga att matcha lyckas Pytt skapa dressyrekipage där häst och ryttare tar fram det bästa hos varandra. I idealfallet uppstår en harmonisk enhet, som hjälper båda nå sin fulla potential.

Framgångsrik matchning kräver lyhördhet och intuition. Det kräver också en djup kunskap om både hästar och människor.

Pytts kärlek till hästar är livslång; hon har levt och arbetat med hästar i hela sitt liv – som ryttare, ridlärare och uppfödare. Pytt har också ägnat en stor del av sitt liv åt barn och ungdomar; som ridlärare och instruktör, men även som lärare i skolan.

Pytt Hamberg följer ofta sina elever under många år. Detta ger henne möjlighet att se dem växa upp - bokstavligen -, se dem utvecklas som dressyrryttare och, inte minst, växa som människor.

“Jag brinner för utvecklingen av 'ryttarmänniskor'!”, sammanfattar hon.

Genom sin coachande ridundervisning vill hon rusta sina elever för livet - och ge dem ökad kontroll både över sig själva, sin häst och sin framtid.

"Det mentala är centralt"
Pytt är en coachande tränare, som också vill främja sina elevers personliga utveckling. En stor del av hennes arbete utgörs därför av mentorskap – och det är uppenbart att Pytts långa erfarenhet av hästar och människor gjort henne sällsynt lämpad för rollen. Sedan 2012 har hon den extra fördelen att vara certifierad NLP Practitioner Trainer.

NLP står för “Neurolingvistisk Programmering”, en mental teknik som syftar till att öka förmågan att använda hjärna och sinnen för att nå sina mål. “Dressyr är en sport där det mentala är centralt”, konstaterar Pytt. Och hästar, berättar hon, är känsliga varelser som känner in sin ryttares sinnesstämning ungefär på samma sätt som hundar.

Genom att använda verktygen från NLP kan Pytt träna sina elever i att uppnå inre styrka och lugn. Hennes fokus på personlig utveckling leder därför även vidare till fördjupad kommunikation mellan häst och ryttare.

Nedan: Pytt Hamberg tillsammans med sin elev Cornelia Seaton, efter ett träningspass i dressyr.
“description
Lagsammanhållning och gemenskap
Pytt Hamberg berättar att hon praktiskt taget växte upp på Djursholms ridskola. På den tiden, konstaterar hon, var ”dressyr” en både strikt och militärisk affär. Sedan dess har dressyrsporten förändrats, och Pytt själv har utvecklats till en coachande tränare, med ett entusiastiskt intresse för varje elevs unika personlighet.

Pytt har alltid verkat för att bredda dressyrsporten och introducera den för fler. Under tiden som landslagsledare genomdrev hon flera förändringar avsedda att uppmuntra unga och skapa incitament. Exempelvis kunde barn och ungdomar inom samma åldersgrupp börja tävla mot varandra. Tidigare avgjordes tävlingsklassen av ponniernas storlek - vilket gjorde det betydligt svårare för de yngsta att vinna sina första rosetter.

Under tiden som landslagsledare arbetade hon outtröttligt för att skapa en kultur av gemenskap och sammanhållning – en kultur som hon med glädje kan se lever kvar än idag.
Pytt Hambergs vardagsfavoriter
Pytt använder dagligen flera produkter från Back on Track - både till sig själv och sina hästar. Vissa av dem har blivit oumbärliga vardagsfavoriter som underlättar livet med smarta funktioner och, inte minst, med effekten av Welltex®.

Här är några av de produkter som Pytt absolut inte vill vara utan!:
Obsidian - multifunktionellt utetäcke
"Verkligen superbra passform!"

Pytt är särskilt nöjd med den smarta fastsättningen av halsdelen. Det blir ingen glipa mellan halsdel och täcke, säger hon, och ingenting skaver mot manen. Pytt berömmer också den stadiga bogknäppningen, där ingen sida viker ner sig."Känns mycket hållbart.”

Obsidian är ett vattenavvisande utetäcke med hög andningsförmåga och en insida som innehåller Welltex® - en perfekt sammansmältning av smarta funktioner, infraröd energireflektion och elegant design.

Passformen är anatomiskt skräddarsydd. Färgen är helsvart, med detaljer i champagne - samt reflexband längs kanterna för ökad synlighet. Täcket finns i tre olika tjocklekar; 0g, 150 och 300g.
Nättäcket - en Back on Track-klassiker
"Nättäckena är guld värda!".

Pytt använder nättäcken i alla möjliga sammanhang, men gärna i transporten, eftersom de skyddar mot drag, är lagom varma och har mycket hög andningsförmåga. När hon svampat av sin häst efter en tävling drar hon ofta på honom ett nättäcke med halsdel och låter honom torka i det på vägen hem.

Nättäcket består av ett mesh-material som låter luften cirkulera fritt. Fodret har mycket hög andningsförmåga men innehåller samtidigt Welltex®, vilket ger det förmågan att reflektera hästens kroppsvärme i form av infraröd energi.

Effekten kan stimulera blodcirkulationen och bidra till att hålla hästens leder och muskler mjuka och rörliga.
3D Mesh Fur Strykkappor - med Welltex® och mjukt teddyfoder
"Superbra. De bästa jag provat."

Pytt berättar att hon använder senskydden hela vintrarna och uppskattar dem särskilt på grund av att de är lagom varma, förblir smidiga och inte känns hårda.

Dessa benskydd är framtagna för att skydda hästens ben mot stötar och slag och samtidigt vara mjuka och behagliga även för mycket känsliga hästar. Insidans foder innehåller Welltex® vilket kan stimulera blodflödet lokalt.
Haze Collection Hästtäcke
"De grå täckena är supersnygga och perfekta under tidig vår och höst.

Pytt använder Haze Collection-täcket i transporten eller som boxtäcke på träning. Hon berättar att hon dessutom ofta får uppskattande kommentarer när hon använder dem!

Haze Collection består av eleganta, quiltade täcken med en kant av konstpäls längst fram. Täckenas form följer tätt hästens kroppskonturer, med ett lyft över manken för att minska risken för tryck och skav.

På insidan finns ett fukttransporterande och snabbtorkande tyg med en våfflad struktur. Vi kallar materialet Power Waffle, eftersom det även innehåller Welltex®-teknologi och ger den kraftigaste återstrålningen av infraröd energi bland alla våra material.
Nackskydd som reflekterar infraröd energi
"Nackskydd: fantastiskt. Kan inte klara mig utan.

Pytt lider av spänningar i nacken som i värsta fall även utlöser migrän. Hon upplever att effekten av Welltex® kan både förebygga och lindra nackbesvären.

Back on Tracks textilteknologier ger våra material förmågan att absorbera och återsända långvågig infraröd energi (FIR) - alstrad ur bärarens egen kroppsvärme.

När denna energiform återsänds mot kroppen tränger den ner genom huden och utövar sin verkan djupt ner i vävnaderna. Effekten kan variera från person till person, men många upplever en känsla av lindring av vanliga besvär i leder, senor och muskler.

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...