Halsband eller sele till hunden?

Nu inleder vi ett mycket spännande hundår med att släppa våra nya halsband och selar - framtagna för maximal funktion och största möjliga rörelsefrihet för hunden.

Både halsbanden och selarna har många användningsområden och en praktisk, genomtänkt design. De är välsittande, lätta att använda, fodrade med Welltex® samt försedda med reflexer, så din hund syns väl i mörkret. I den här artikeln får du lära dig mer om skillnaden mellan sele och halsband, och vilken modell som passar din hund allra bäst.
“Charlie
Hundhalsband
Vad utmärker ett bra halsband? Dels ska det fylla sitt syfte genom att ge ägaren trygg och säker hantering av sin hund - dels ska det vara bekvämt för hunden att bära. Det får givetvis inte orsaka obehag vid vardagligt avslappnad användning. När man köper ett bra hundhalsband bör man därför ha båda dessa kriterier i åtanke, och inget av dem bör uppfyllas på bekostnad av det andra.

Vår senaste modell av hundhalsband heter Charlie och finns i fyra olika färger: svart, blå, grön och brun. Det är ett halvstryp, vilket innebär att det kan utvidgas till en bestämd största omkrets - samt dras samman till en bestämd minsta omkrets. I sitt mest utvidgade tillstånd ska det snabbt och enkelt kunna dras över hundens huvud. I sitt mest sammandragna tillstånd ska det smita åt tillräckligt kring halsen för att hunden inte ska kunna krypa ur det.
“Charlie
“Båda måtten är viktiga!” poängterar Karin Olebjörk, produktutvecklare på Back on Track. Karin har vid det här laget mätt otaliga hundar av alla storlekar och raser, och har alltid måttbandet till hands.
I storlekstabellen finns både halsbandets minsta och största omkrets angivna.
Charlie är ett lätt vadderat halsband, vilket motverkar skav och gör det behagligt att bära. Det är även fodrat med Welltex®, vår textil-teknologi, som gynnar blodgenomströmningen i musklerna och kan lindra stelhet och spänningar. Om hunden drar i kopplet fördelas kraften kring hela halsen, istället för att den koncentreras till ett tryck mot halsens framsida.

Hundhalsbandet är lämpligt vid de flesta tillfällen och kan användas “jämt” - fäst ett koppel och ni är redo för promenad!
Hundsele
Om hunden har problem med stelhet och smärta i nacken kan detta förvärras av drag eller ryck i kopplet. Ett hundhalsband kan då bytas mot en ergonomiskt utformad hundsele, som fördelar trycket annorlunda och leder bort det från hals och nacke. En sele ger även större kontroll över hunden, med sin större yta och flertalet remmar.

Våra hundselar Max och Sally är fodrade med Welltex®, vilket kan verka välgörande på lederna, ryggkotorna och den närliggande muskulaturen. Skillnaden mellan Max och Sally ligger i ryggplattans bredd - där Max är den mest täckande med störst ryggplatta. Båda modellerna finns i fyra olika färger: svart, blå, grön och brun.

För att selens design verkligen ska vara skonsam för hunden krävs stor kunskap om hundens anatomi och rörelseapparat. Målet är trygg kontroll och samtidigt en passform som ger maximal rörelsefrihet. Därför är remmarna i våra hundselar placerade så att de lämnar skulderbladen fria. De omsluter hundens bröstkorg med god marginal bakom frambenen, så att de inte ska inskränka hundens rörelser eller skava mot dess armbågar. Remmarna möts sedan över bröstbenet, och undviker tryck mot rörelseapparatens stora muskelgrupper.


De ringar som håller samman selens remmar är hållfasta, saknar öppning samt är rostfria för att inte missfärga pälsen. Reflexdetaljerna ökar hundens synlighet i mörkret, vilket ger extra trygghet och säkerhet till både hund och ägare.

Hundselarna är också mycket enkla att sätta på och ta av. De dras över huvudet och stängs med ett spänne på vardera sidan, utan att hundens framben behöver lyftas eller manipuleras. Detta är praktiskt och underlättar för hundägaren, men designen är också avsedd att underlätta för hunden, om den är stel eller har smärtor i lederna.

Max och Sally passar perfekt för promenader och används med fördel vid spårning. Koppel eller lina fästs på ryggen. De kan även användas som anti-dragsele om kopplet istället fästs i ringen vid bröstbenet. På så vis avleds kraften från hundens drag.

Mer läsning

Du kanske också gillar