Guide: Så väljer du rätt hundtäcke

Dags för ett nytt täcke till din hund? I den här guiden ger vi tips och råd kring vad du bör tänka på för att välja rätt hundtäcke eller hundtröja.

Hundtäcken finns i många modeller med olika syften och användningsområden. Alla hundar har olika behov beroende på päls, aktivitetsnivå, hälsostatus och känslighet för kyla. Utgå alltid från just din hunds behov och av vilken anledning ett täcke behövs.

Våra hundtäcken och hundtröjor är fodrade med Welltex® eller Iontex®-teknologi som reflekterar kroppsvärmen som höga och medelhöga värden av infraröd energi. Läs mer om teknologierna och dess unika egenskaper längre ner i artikeln.
Vilken typ av täcke behöver din hund?
Vissa hundar behöver hjälp med att hålla värmen, antingen för att de är frusna, har tunn päls, lite underull eller en typ av päls som inte stöter bort regn och fukt. En kall hund blir ofta också stel, vilket ökar risken för skador.

Även om hunden har en päls som står sig bra mot kyla och nederbörd så kan det ibland vara bra med ett täcke av mer praktiska skäl. Då håller sig hunden torr samtidigt som snö och smuts inte fastnar i pälsen, så blir det mindre jobb med att göra rent hunden när ni kommer in igen. Dessutom kan ett täcke skydda mot jobbiga isklumpar när hunden går i snö, samt även minska slitaget på pälsen.

Om din hund är äldre, stel eller har besvär som artros så kan ett terapeutiskt Welltex®-täcke var extra lämpligt. Genom att reflektera kroppsvärmen som infraröd energi kan blodcirkulationen stimuleras och på så vis minska problem med stelhet i muskler och leder. Ett Welltex®-täcke kan också användas inför och efter aktivitet för att hundens muskulatur och leder ska förberedas samt återhämtas.
När ska man använda hundtäcke?
Hundtäcken kan användas vid en mängd olika tillfällen där de ger olika funktioner. Generellt kan man säga att ett täcke används när man vill att hunden ska vara varm, skyddad eller i terapeutiskt syfte.

Vid promenader
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Under vardagens hundpromenader stöter ni på alla tänkbara väder - se därför till att ha täcken och tröjor för allt från sommarens soliga dagar till vinterns minusgrader.
Vid regn och rusk så lämpar sig ett regntäcke bäst, med eller utan ett annat täcke innanför. Har du en hund som lätt blir frusen och behöver hjälp med att hålla värmen så kan det vara en bra idé att välja ett täcke med fyllning. Det ger extra isolering och hjälper till att hålla hunden varm och bekväm både i regn, snö, och vid minusgrader.

På sommaren kan det istället vara värmen som blir ett problem. Då passar ett kyltäcke från Cool on Track™ perfekt för att hålla hunden sval och undvika överhettning.

Vid träning och aktivitet
När ni tränar och tävlar är det viktigt att värma upp ordentligt, samt att varva ned efteråt. Om hunden går driekt från att vara kall i muskulaturen till full aktivitet så är skaderisken stor. Precis som för människor måste kroppen få en chans att komma igång och värmas upp innan tyngre belastning. Samma sak gäller efteråt, då nedvarvning och återhämtningen gynnas av att hunden inte blir kall och stel.

När din hund ska vara, eller har varit aktiv kan ett täcke med Welltex®-teknologi främja en snabbare återhämtning, samt bidra till god rörlighet hos stela hundar. Back on Track’s hundtäcken med Welltex® eller Iontex® fungerar på samma vis som i produkterna för människor. De kan hjälpa din hund att hålla sig rörlig i kroppen och på så vis minska risken för skador. Även efteråt kan återhämtningen gå snabbare och minskar problem med träningsvärk och trötta muskler.

Vid skador och sjukdomar
Är din hund lite äldre, eller har problem med stelhet eller artros? Har den skadat eller sträckt sig? Då kan hunden även må bra av att använda ett tunnare täcke inomhus för att stötta muskler och leder optimalt. Exempel på populära hundtäcken att använda inomhus är Nättäcket, Fleecetäcket, Eddie fleecetröja, Cassie fleecetröja samt Hugo fleecetäcke.
Hur ska ett hundtäcke sitta?
Rätt passform och design är viktigt. Se till att välja ett täcke som sitter bra på din hund och ger god rörelsefrihet. Hunden ska kunna röra sig lika fritt med ett täcke eller tröja som utan. Om täcket är för litet eller sitter för tight så kommer det påverka hundens naturliga rörelsemönster, vilket kan minska viljan till rörelse. Är täcket å andra sidan för stort så kan det glida runt eller hamna snett och störa hunden.

Välj alltid en täckesmodell som är anpassad för din hunds kroppsform. Är den något grövre byggd så passar ett täcke med något större och justerbara halshål bäst (exempelvis täcken i Standard-kategorin). Har du en smalare och mer atletiskt byggd hund bör du istället välja ett täcke med mindre halshål (exempelvis Sunny, Bark och Nella).

Vissa hundraser kräver en mer specifik design för att täcket ska sitta riktigt bra. Vi har därför utvecklat täcken speciellt för taxar samt vinthundar.
Olika typer av hundtäcken
Standardtäcken
Back on Track’s standardtäcken till hund har länge varit populära allround- och vintertäcken. De har en fyllning på 110 gram för extra värme och är fodrade med Welltex®-tyg på insidan. Kragen hjälper till att skydda mot vind och kyligt väder. Vid svansen finns en dragkedja för att täcket ska passa hundar med både låg och hög svans.

Passform:
Vårt klassiska hundtäcke Standardtäcke passar perfekt på hundar som är kraftigare byggda kring bröst och nacke. I storlekarna 37 och uppåt har täcket reglerbara dubbla bogveck, vilket gör att det passar även den lilla hunden med grövre benstomme.

Sunny är en av våra senaste nyheter bland hundtäcken. Det är en uppdaterad modell av Standardtäcket med passform designad för en normalbyggd till mer atletisk typ av hund. Sunny är även anpassad för hundar med hög svans och har en dragsko längst bak för att justera täckets längd.

Har du en mer atletisk typ av hund, som en vinthund, så rekommenderar vi Standardtäcke Greyhound eller Hundtäcke Whippet.

För hundar med lång rygg (som tax, drever och basset) och korta ben finns modellen Buddy, och för taxar finns även en speciell taxmodell av standardtäcket.
Regntäcken
Regntäcken finns både med och utan fyllning.

Ska täcket endast skydda mot regn och smuts? Välj då ett täcke utan fyllning.
Ska täcket både skydda mot nederbörd och ge extra värme? Välj då ett fodrat regntäcke, eller använd lager-på-lager-metoden där hunden har på sig ett värmande täcke/tröja i fleece eller mesh.

Våra regntäcken finns med både Welltex® och Iontex®. Det klassiska regntäcket finns både med och utan fyllning (fyllningen är 110 g), och har ett innerfoder med Welltex®. De senaste modellerna Bark och Nella har Iontex®-foder och är utan fyllning, och perfekt anpassade för att hundtröjorna Cassie och Eddie ska passa att använda som ett undre lager.
Nättäcken
Ett nättäcke med Welltex®-teknologi passar perfekt när du vill ge din hund Back on Track-effekten utan att använda ett varmt täcke. Våra nättäcken är tillverkade av ett luftigt mesh-tyg som ger god ventilation. Det är ett riktigt multi-täcke som kan användas både inomhus och utomhus, i bilen eller som ett extra lager under regntäcket. Många av våra kunder brukar använda nättäcken inför och efter träning, samt som “pyamas” för hunden att sova i om den besväras av stelhet eller artros.

Våra nättäcken finns i tre modeller; klassiska Hundnättäcket, Nättäcket Hugo, samt Hundnättäcke för Tax som är en tax-version av den klassiska modellen.
Fleecetäcken
Ett fleecetäcke är mångsidigt och passar bra under träning eller för användning utomhus på sommaren, inomhus på vintern - eller som ett värmande lager under andra täcken.

Vårt klassiska Hundfleecetäcke passar både hundar med hög och låg svans eftersom det har en dragkedja baktill. Det är väl anpassningsbart med dragsko framtill, vid kragen, samt runt magen. Hundtröjan Cassie är en mjuk och varm fleecetröja, designad för att ge rörelsefrihet till frambenen. Den har en lång dragkedja över ryggen vilket underlättar när täcket ska tas på och av.

Fleecetröjorna Eddie och Eddie Petite (designad för små hundar) är multifunktionella med mjuk fleece med Welltex® på ryggen, och ett elastiskt material över bröst och mage med Iontex®-teknologi.
Kyltäcken
Med ett Kyltäcke kan du enkelt hjälpa din hund att hålla sig sval under sommarens varma dagar. Det tekniska materialet kyler effektivt genom avdunstning av vatten. Inga kemikalier och du slipper frysa ner täcket, allt som behövs är kallt vatten som du blöter ner täcket i och sedan vrider ur. Så länge täcket är kallt så svalkar det.
Har du frågor kring val av hundtäcke?
Är du fortfarande osäker på vilket hundtäcke eller vilken hundtröja du ska välja? Eller har du frågor om storlek? Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig gärna!

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...

Du kanske också gillar