En hjälm ifrån allvarliga skador

När Lena Öhlin försiktigt reste sig efter smällen hade hon inte en aning om hur omfattande hennes skador var. Allt hon kände var smärta, köld och stickningar i hela kroppen. Hon befann sig mitt ute i skogen, den 2 april 2022 – och hon hade just blivit avkastad från sin häst. Lyckligtvis hade hon mobiltelefonen med sig och kunde ringa efter hjälp.

Det var först på sjukhuset som läkarna upptäckte nio brutna revben, ett brutet nyckelben och ett brutet skulderblad. Dessutom var hon rejält blåslagen från topp till tå. Ändå var alla överens om att hon kommit lindrigt undan: huvudet var intakt – och hjärnan var oskadd.

Lena är övertygad om att hjälmen betydde allt. Skillnaden mellan liv och död. Eller skillnaden mellan en (visserligen plågsam) tid av återhämtning och ett för alltid förändrat liv. 
Lena Öhlin är stallchef, ridlärare och uppfödare; hon lever sitt liv omgiven av hästar, har djup kunskap om dem och lång erfarenhet. Men vem som helst kan bli avslängd, när som helst - och då hänger plötsligt precis allt på skyddsutrustningen.

Två veckor efter olyckan har Lena fortfarande ordentligt ont och hennes dagar är fyllda av uppföljande läkarbesök, fortsatta röntgenundersökningar och sjukgymnastik. Hon har en lång period av vila och läkning framför sig.

Men, som sagt, det kunde varit värre. När det stod klart hur mycket hjälmen betytt för utgången av olyckan insåg Lena att hon vill dela med sig av sin smärtsamt nyvunna kunskap och förhoppningsvis göra skillnad för andra människor. Hennes glada entusiasm lyser igenom berättelsen om hennes skador.

“Alla måste köpa en sådan här hjälm!”, säger hon med eftertryck. “Den satt kvar på huvudet hela tiden och rörde sig inte! Jag vill att folk ska få veta det.”

Lena minns mycket väl smällen mot huvudet. Hjälmen - en Lynx-modell - stod emot islaget och satt fortsatt orubbligt på plats, tills ambulanspersonalen avlägsnade den. Allt annat gick sönder, eller klipptes upp av vårdpersonal.

Nu berättar hon gärna för alla i sin omgivning hur viktigt det är med säkerhet, en riktigt pålitlig hjälm och bra utrustning.
Bäst i Test - med förstärkt skydd från Mips
“Jag valde hjälmen för att Folksam rekommenderade den”, berättar hon. “Den blev ‘Bäst i Test’ i deras egen undersökning.”

Lena var däremot inte medveten just då om att hon även valt en hjälm med ett integrerat Mips-system. Mips (Multi-Directional Impact Protection System) är en svensk uppfinning, avsedd att öka säkerheten ytterligare genom att absorbera något av de rotationskrafter huvudet utsätts för vid ett snett islag. Systemet monteras inne i hjälmen och består av ett lager som kan röra sig en liten aning i förhållande till hjälmen. Effekten minskar risken för att den rörelseenergi som uppstår efter en hård, sned smäll i sin tur orsakar slitningar inne i hjärnans geléartade substans. När det gäller huvudet kan mycket små skillnader få stora, betydelsefulla konsekvenser.

Hjälmen är idag kasserad – det är viktigt att alltid byta ut en hjälm som utsatts för en smäll! - och sänd till oss på Back on Track, så att vi själva ska kunna se hur en hjälm ser ut när den verkligen gjort sitt jobb.
Fakta om Mips
En ridhjälm av standardtyp skyddar huvudet genom att absorbera energin från hårda slag med hjälp av flera olika lager av material. Hjälmar testas ofta genom simulering av hårda smällar rakt mot hjälmen. Detta fungerar utmärkt om hjälmen är av god kvalitet; chocken sprids genom materialens lager och fördelas över hjälmen. Huvudet går inte sönder, även om hjälmen gör det.

En hjälm med Mips fungerar på samma sätt - men lägger även till ett system som absorberar de krafter som uppstår då huvudet utsätts för sneda slag. Det sneda slaget innehåller rörelseenergi som även har en riktning. Ett hårt och snett slag får huvudet att röra sig snabbt och våldsamt efter slaget, vilket utsätter hjärnan för rotationsvåld.

Det plötsliga kast med huvudet som följer efter sneda slag får hjärnan att “vridas om”.
Stötar med rotation är de mest skadliga
Hjärnan är särskilt känslig för denna typ av vridande deformering - och den stötdämpande vätskan runt hjärnan räcker inte till för att kompensera ett slag som innehåller alltför mycket rörelseenergi. I värsta fall uppstår slitningar i hjärnans inre, något som kan ge bestående skador.

Här träder Mips in, som förstärkning av det skydd cerebrospinalvätskan erbjuder. Liksom det vätskefyllda utrymmet innanför skallbenet absorberar Mips en del av kraften från den snabba rotationen genom att fördröja dess effekter. När huvudet kan följa med i rörelsens riktning, inne i hjälmen, blir effekten något mindre våldsam och abrupt.

Mips är utvecklad med hänsyn både till hjärnans fysiologiska egenskaper och det sätt på vilket fysikaliska krafter verkar på den. Därför kan Mips bidra till att minska skadeverkningarna vid en olycka.

Gå direkt till Lenas hjälm! »

Mer läsning