Artros hos hund - upptäck, förebygg och lindra!

Verkar din hund ha ont? Undviker den vissa rörelser och har fått svårt att ta sig upp för trappor? Stelhet och smärta är vanligare hos äldre hundar och kan orsakas av artros; en sjukdom som blir vanligare med stigande ålder och ökad kroppsvikt.

Produkterna i vårt hundsortiment är framtagna för att öka både livskvalitet och livsglädje hos hundar i alla åldrar. De är förstärkta med våra textil-teknologier Welltex® och Iontex®, som kan främja blodgenomströmningen i musklerna, lindra besvär från lederna och bidra till ökad rörlighet. De kan därför vara till särskilt stor hjälp för en hund som lider av artros.


Vi ger med glädje våra husdjur möjligheten att leva långa, komfortabla liv tillsammans med oss. Men både den ökade livslängden och det mycket vanliga problemet med övervikt medför också en större risk för att de, liksom vi, ska drabbas av artros.

Om man misstänker att hunden lider av artros eller verkar plågas av annan smärta bör orsaken utredas av veterinär. Många tillstånd kan behandlas med relativt enkla medel om man är medveten om vad som orsakar dem. Genom att underlätta vardagen för sin hund kan man lindra symtomen på artros och öka välbefinnandet, så att den kan fortsätta leva ett rikt och aktivt liv.
Du vet bäst om din hund har ont
Artros är den vanligaste ledsjukdomen hos oss människor och den är även vanligt förekommande hos djur. Sjukdomen innebär att brosket i lederna bryts ner, vilket leder till stela, värkande och inflammerade leder. Smärttillstånd hos hundar är dock inte alltid uppenbara, och de, liksom andra djur, kan reagera med att maskera symtomen så gott det går. Men det brukar finnas tecken. Den som bäst kan uttolka dessa tecken är givetvis den som känner hunden allra bäst - du som hundägare. Du vet hur din hund brukar röra sig och vet hur den uttrycker sina känslor. Du har därmed den erfarenhet som krävs för att uppmärksamma även mycket små förändringar i beteende, aptit, humör eller rörelsemönster. Så pass diffust kan nämligen illabefinnande och sjukdom uttryckas hos hundar.

Ibland blir hunden istället utåtagerande, skällig och aggressiv. Sådana typiska problembeteenden kan alltså i själva verket bero på sjukdomskänsla och obehandlad smärta. Särskilt om beteendet innebär en tydlig förändring av hundens normala personlighet.
“description
En hund med artros behöver sin motion
Våra husdjurs naturliga reaktioner på ledsmärtor innebär framför allt att de vill göra mindre av det som gör ont. Hundar vill inte gå ur bädden, de undviker rörelse; de tycks inte längre uppskatta långpromenaderna och de intensiva lek- och träningspassen. De vet inte heller varför de har ont, så de försöker bara leva med det. Hundar, och i synnerhet katter, brukar till och med göra sitt bästa för att aktivt dölja smärta och sjukdom.

Djurens undvikande strategier kan dock medföra att artrosen förvärras och att muskler förtvinar. Detta leder till än mer instabila eller felbelastade leder, vilket i sin tur försämrar tillståndet ytterligare. Vi vet nu att rörelse istället bör uppmuntras, i synnerhet under sjukdomens tidigaste stadier. Brosket i lederna stärks och får näring när lederna används och belastas. Inte bara det; musklerna runt lederna stärks och både avlastar och stabiliserar dem.

Back on Track har genom åren tagit fram åtskilliga hundprodukter som återreflekterar den del av hundens kroppsvärme som avgår i form av långvågig infraröd energi. Just denna del av spektrumet kan ha en positiv effekt på såväl människor som djur, genom att bidra till en effektiv blodgenomströmning. Varma muskler är mjuka och flexibla, vilket gör det lättare och mer behagligt att röra sig. Våra hundtäcken omfamnar hundens kropp från nacke till svans med den välgörande effekten. Våra ledskydd stöttar samtidigt lederna och bidrar till en ökad känsla av stabilitet.
“description
Nättäcke Hund
Hundbenskydd
“description
Nella Hundtäcke
“description
Artrosanpassa hundens hem!
Man kan förenkla livet för en hund med artros genom att hjälpa den undvika de rörelser som verkar plågsamma. Mat- och vattenskål kan till exempel placeras högre än golvet. Hunden kan också behöva något att kliva på för att ta sig upp i soffan eller in i bilen. För att undvika att hunden halkar på hala golv kan man lägga över en matta. Det gör dels att hunden känner sig säkrare, dels minskar det risken för skador. Våra terapeutiska hundsockor omsluter ben och tassar med Welltex® samt är försedda med silikongrepp på undersidan. Samtidigt kan man minska artrosens skadeverkningar genom att ge hunden lagom motion på ett väl anpassat underlag – gärna ofta, men under kortare tid.

Våra ledskydd och hundtäcken med Welltex® eller Iontex® kan fungera som ett gynnsamt och behagligt komplement. Det tunna nättäcket kan med fördel användas inomhus, dygnet runt, även på sommaren. Våra regn- och utetäcken har Welltex®- eller Iontex®-foder och hjälper även hunden att hålla värmen vid kyligare temperaturer. En mjuk bädd med Welltex® kan också gynna återhämtningen med hjälp av den infraröda energi som alstras av hundens egen kroppsvärme under vila och sömn.
“description
Hundbädd för bilen
Hundbädd Rocky
“description
Hundfilt

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...