Artros hos häst - förebygg och lindra!

En häst med artros får ont i sina leder. Problemet kan visa sig genom att hästen börjar halta, verkar stel, undviker vissa rörelser eller är ovillig att arbeta. De oftast drabbade lederna är knä- och hasled samt kot- och karpalled. Faktum är att artros är en av de vanligaste orsakerna till hälta hos häst. En artros-diagnos betyder att hästen lider av en kronisk sjukdom som bryter ner ledbrosket. Sjukdomen kan inte botas, men symtomen kan lindras med rätt behandling och sjukdomsprocessen kan saktas ner.

Back on Track har ägnat en stor del av sin verksamhet åt att ta fram olika produkter med hästens välbefinnande i centrum. Welltex® tillför unika egenskaper till de textila funktionsmaterialen i våra benskydd, täcken, schabrak, hästhuvor och fodrade grimmor. Benskydden erbjuder stöd och stadga samt skyddar mot tryck och slag. Men de kan även hjälpa till att öka blodcirkulationen lokalt och därigenom bidra till lindring av artrosen typiska symtom. Mycket tyder även på att fodertillskott gjort av nypon har en särskilt gynnsam inverkan - både för människor, hundar och hästar. (läs mer om det här, länk)
Hästar och människor
Moderna hästars egenskaper är resultatet av en mycket lång evolutionär historia. Deras kropp, med kraftfulla muskelgrupper och fjädrande senor, är specialbyggd för explosiv flykt. De är fortfarande uppmärksamt oroliga, med en nedärvd insikt om stor sårbarhet. Naturliga fenomen - såsom svaga och obekanta ljud, blåst, analkande skymning eller närhet till vattendrag - kan plötsligt tolkas som en varning för ett förestående rovdjursangrepp. Rovdjur jagar om natten, de lurpassar vid vattenhål, de smyger försiktigt och vinden gör dem svåra att höra.

Hästar har länge stått under inflytande av människan, men domesticeringen har framför allt lett till förändringar i hästens fysik. Människor har avlat fram önskade egenskaper och försökt avlägsna andra ur arvsmassan. Efter tusentals år av hästuppfödning har skillnader uppstått i jämförelse med vilda hästdjur. Moderna hästar är till exempel mycket snabba och mycket rörliga. Men i och med detta har man också introducerat svagheter. Stor rörlighet kan leda till instabila leder. De förändringar som uppstått kan vara en bidragande orsak till att hästar drabbas av artros.
“description
Artros kan förebyggas och lindras
Även om orsaken till artros inte är helt klarlagd finns vissa tydliga samband. Dysfunktionell biomekanik, överträning, tung belastning och felställningar ökar risken för ledskador och ledinflammationer. Om skador och inflammationer förblir oupptäckta och obehandlade tycks de dessvärre även kunna utvecklas till artros. Det är viktigt att låta en veterinär undersöka orsaken, om man skulle upptäcka att hästen verkar ha ont.

Hästar är starka och anatomiskt fulländade, men konstruktionen är också känslig. Hästens kropp måste systematiskt byggas upp och balanseras, så att hästen lär sig använda rätt muskler och belasta rätt leder, på ett ergonomiskt hållbart sätt.

Ledskydd och terapeutiska hästtäcken från Back on Track kan bidra till ökat välbefinnande tack vare sitt innehåll av utvalda mineraler. Dessa mineraler är permanent insmälta i de textila materialens struktur - och deras effekt uppstår då de återsänder den infraröda energi som skapas av hästens kroppsvärme. När infraröd energi tränger ner i vävnaderna kan den bidra till ökad blodcirkulation, minskad stelhet och smidigare muskler. Ett hästtäcke med Welltex® -foder omsluter en stor del av hästens kropp med välgörande infraröd energi. Effekten kan bidra till både mjukare muskler och större rörlighet.
“description
Royal Quick Wraps
Stalltäcke Millie
“description
Ländtäcke

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...