Vilket knäskydd är bäst?

Det bästa knäskyddet för dig är det som motsvarar just dina unika behov, i den situation du befinner dig i. Knäproblem är mycket vanligt. Orsakerna varierar och besvären kan ta sig olika uttryck. Det finns därför också många olika typer av knäskydd eller knästöd i olika material och med en rad olika funktioner.

Om du har en skada bör du absolut använda knäskydd vid påfrestningar på knät, till exempel om du tränar crossfit eller ägnar dig åt styrketräning. Om knäskålen behöver hållas på plats finns knäskydd med inbyggda, stöttande strukturer.

Men knäskydden från Back on Track har också en unik, terapeutisk effekt.
Knäskydd som innehåller Welltex®
Samtliga knäskydd från Back on Track innehåller textilteknologin Welltex®, vilket ger knäskydden förmågan att absorbera och sända tillbaka den del av kroppsvärmen som utgörs av långvågig infraröd energi (FIR). Tack vare dessa egenskaper kan knäskydden bidra till att blodflödet ökar i området runt knät. Det tillför därför en unik terapeutisk effekt till våra funktionsmaterial.

Förutom denna effekt kan knäskydden ge både skydd och stabilitet till knät. Våra knäskydd används därför vid en stor mängd olika typer av knäproblem.
Hur fungerar Welltex®?
Värme lämnar kroppen delvis i form av infraröd elektromagnetisk strålning (FIR). Vissa mineraler har förmågan att absorbera och återsända denna energiform. Genom att pulverisera sådana mineraler och smälta in dem i textila material kan man överföra dessa egenskaper till bärbara led- och muskelskydd.

FIR har en gynnsam och välgörande effekt på biologiska vävnader. Skyddet gör att FIR kontinuerligt reflekteras tillbaka mot kroppen, vilket kan stimulera blodcirkulationen. Ökat blodflöde leder i sin tur till en mängd positiva effekter som gynnar kroppens egna läkande processer.
Welltex® kan lindra knäproblem vid artros
Våra knäskydd används ofta av personer som lider av artros i knäna och vill kunna fortsätta röra sig så mycket som möjligt. När knät används kommer brosket att belastas, vilket gör att ledvätskan dras in och pressas ut. Det gör i sin tur så att brosket förses med näring och smörjmedel.

Rörelse kommer alltså i sig själv att kunna lindra de vanliga symptomen på artros i knäna. Därför bör den som lider av artros röra sig som vanligt och till och med träna, om möjligt, trots smärta.
Knäskydd som passar alla
Man behöver varken vara aktiv idrottare eller ha en skada för att bära knäskydd. Det finns knäskydd som passar alla och det är alltid en god idé att skydda sina knän. Det är dock inte alltid lätt att välja rätt knäskydd. Vissa passar särskilt bra i ett visst sammanhang, men det kanske inte är det bästa valet i ett annat.

Vissa typer av knäskydd kan användas precis när som helst eftersom de är bekväma, mjuka och följsamma. Materialet är elastiskt och har god andningsförmåga. Det går bra att sova med knäskydden, eller bära dem i förebyggande syfte för att minska risken för skador.
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Knäskydd som förebygger
Knäskydd ger extra stabilitet till knäleden och används därför för att hindra skadliga rörelser. Knäskydd ger stöd och extra värme till knät, vilket gör musklerna mjuka och flexibla. Bara detta minskar skaderisken betydligt.

Back on Tracks led- och muskelskydd passar mycket bra i förebyggande syfte. De stöttar knäna och ger en känsla av kompression. De kan användas både före, under och efter träning samt vid vila och återhämtning. Våra knäskydd finns i flera olika storlekar, oftast från S till XXL, men vissa modeller finns även i XS eller XXXL.
Knäskydd för rehab
Kraftiga stabiliserande knäskydd passar perfekt i vissa specifika situationer. De är konstruerade för att ge stöd och bidra med nödvändig stabilitet till dina knän medan de utsätts för påfrestningar. De används vid träning, men även vid rehabilitering efter skada.

Denna typ av knäskydd tar ofta mer plats, består av tjockare material eller innehåller stabiliserande designelement. Ett sådant skydd kanske man inte använder dygnet runt, utan bara just när man behöver det.
Guide: Så väljer du det bästa knäskyddet efter dina behov
Ett knäskydd som är perfekt i en viss situation kan bli närmast till besvär i en annan. Dessutom kan ett knäskydd som är precis rätt för någon du känner kan visa sig vara ett helt annat än det du själv behöver. Vissa skador kräver vila, andra vardagsmotion - eller ett anpassat träningsprogram. Vi har knäskydd i flera olika modeller.

Knäskydd från Back on Track är ett utmärkt alternativ för egenvård, välkända för sin välgörande effekt. Rådfråga läkare eller fysioterapeut ifall dina problem är allvarliga, orsakar svår smärta eller förvärras trots att du vilar knät.

Om problemen är måttliga och hanterbara är ett knäskydd med Welltex® ett bra komplement vid vila eller träning. Framför allt kan de underlätta för dig att bibehålla din vanliga nivå av fysisk aktivitet. Rätt knäskydd kan främja återhämtningen från exempelvis löparknä - eller gör att din knäskål sitter på plats.
1. Vad har du för typ av problem i ditt knä?
När du vet vad dina knäproblem beror på blir det också lättare att välja det bästa knäskyddet för just dina behov. Du bör rådfråga en läkare eller fysioterapeut om du har svåra problem eller inte blir bättre i knät efter en kortare tid av vila.

2. Vilka egenskaper är viktigast hos ditt knäskydd?
Materialet har stor betydelse och kommer att ge knäskyddet dess olika egenskaper. Elasticitet, tjocklek och andasförmåga kommer exempelvis att avgöra hur stadigt det känns eller hur varmt det blir när du bär det.

Ett rundstickat knäskydd kan göras både tunt och högelastiskt och passar därför bra om du vill kunna röra knät obehindrat, bära skyddet till vardags eller sova med det.

Behöver du däremot hjälp med att stötta knäskålen krävs en annan typ av knäskydd, gärna med extra stödjande strukturer och särskilt anpassad, anatomisk passform.

3. När ska du använda knäskyddet?
Ett kraftigare knäskydd med riktat tryck eller fasta designelement är bäst om du behöver mer stabilitet, om du exempelvis ägnar dig åt styrketräning eller tränar crossfit.

Om du vill bära skyddet dygnet runt och även vill kunna sova med det, välj en typ av skydd som är mjukt, följsamt och har hög andningsförmåga.

Det kan även vara bra att ha olika knäskydd vid olika tillfällen - naturligtvis beroende på vilka slags problem du har i ditt knä.
Det bästa knäskyddet är alltid det skydd du verkligen behöver!
Samtliga knäskydd från Back on Track innehåller vår terapeutiska textilteknologi Welltex®, som kan bidra till ökat blodflöde genom att reflektera infraröd energi (FIR) alstrad av kroppsvärmen. Utöver den terapeutiska effekten har de även olika materialegenskaper, vilket gör att slutprodukten varierar i tjocklek, elasticitet, stöd, andningsförmåga och funktioner.
Olika material
Knäskydd eller knästöd från Back on Track är tillverkade i olika slags material som gör dem särskilt lämpliga i vissa situationer eller vid vissa skador. Materialegenskaperna kommer att avgöra hur skyddet känns att bära och vilken funktion det har. Knäskydden har olika tjocklek vilket innebär att de ger ett mer eller mindre fast stöd.

Våra rundstickade, elastiska knäskydd dras enkelt upp över knäleden. Den anatomiska passformen gör att de sitter perfekt runt knät. Ett knäskydd i neopren ger extra stöd, vilket passar bra vid träning. "Per4mance CR Knäskydd" består av 5 mm tjock neopren, med 3 mm tjock mesh i knävecket.
Olika besvär
Om du återhämtar dig från skador bör du välja ett skydd som hjälper knät läka på bästa sätt. Vi har olika modeller som passar perfekt vid olika typer av besvär. Vilket knäskydd som passar bäst i din egen situation avgörs förstås främst av vilka skador du har och hur du ska använda knäskydden. En meniskskada kräver till exempel ett kraftigt stöd.

Om du har besvär med en överrörlig knäskål kommer du kanske behöva ett knästöd som stöttar patellan, i synnerhet om du vill träna trots dina knäproblem. Om det gör ont när du springer eller hoppar kan du ha drabbats av löparknä eller hopparknä. Det är alltid bäst att veta exakt vad som orsakar besvären i knät. En läkare eller fysioterapeut kan underlätta valet av rätt skydd för ditt knä.
Olika användningsområden
Knäskyddet kan användas i förebyggande syfte för att ge ökad stabilitet och minska risken för skador. Skyddet kan även hindra eller begränsa vissa rörelser. Detta är särskilt viktigt vid skador och konstaterade svagheter eller felbelastningar. Våra knäskydd passar också bra i förebyggande syfte - om du till exempel vet att knät kommer utsättas för stark påfrestning, som under ett krävande crossfit-pass eller vid styrketräning.
Olika modeller
Våra olika modeller är designade för att applicera effekten av Welltex® över området runt knät. Rundstickade skydd dras upp över knät som en strumpa och sitter så att det täcker en yta ungefär från halva låret ner till mitten av vaden. De kraftigare skydden i 5 mm neopren finns i både kortare och längre modell. De ger extra stabilitet och finns även med anatomiskt utformade, stabiliserande strukturer som ger riktat tryck. De används för att ge stöd till specifika delar och hindrar t ex knäskålen från att rubbas ur sitt läge.
Olika egenskaper
Samtliga led- och muskelskydd från Back on Track består av elastiska, kompressionsgivande material som applicerar ett konstant tryck mot mjukvävnaderna. Detta kan hjälpa kroppen transportera bort vätska som har ansamlats, vilket kan göra så svullnader att går ner. De ger även värme. Deras olika tjocklek resulterar i mer eller mindre hög andningsförmåga och stabilitet.
Olika storlekar
Mät enligt våra instruktioner och jämför med den tillhörande måttabellen för att hitta rätt storlek. Skydden har anatomisk passform och sitter därför bra över knät. Välj en större storlek om de sitter åt, skär in i huden eller hindrar normala rörelser. De ska kännas bekväma när du går och när du böjer benet.
Våra knäskydd
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne, Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Knäskydd som tillåter full rörelsefrihet
Högelastiska, tubformade knäskydd sitter bekvämt, ger ett lätt stöd och består av tunna, följsamma material i 2-vägsstretch eller 4-vägsstretch. De är smidiga att använda både i vardagen och vid träning samt kan även bäras under kläder. Det huvudsakliga syftet är att omsluta knät med effekten av infraröd energi (FIR), samtidigt som skyddet stöttar knät.

Dessa skydd är designade för att sitta stadigt och bekvämt på plats genom sin anatomiska passform, och/eller genom ett spänne eller en silikonring längs den övre kanten. De går också bra att sova med.
Knäskydd med stöttande strukturer
"Patella Stabiliserande Knäskydd" är ett rejält skydd med hål för din knäskål och en J-formad struktur som tätt följer knäskålens rundning och hindrar den från att rubbas ur sitt läge vid rörelse och belastning. Skyddet förankras på plats med hjälp av kraftiga, elastiska kardborrband. Passformen och nivån av kompression kan justeras och anpassas efter behov. Finns tillgängligt för vänster och höger knä.

"Patella knäband" stöttar din knäskål och avlastar senan med hjälp av en inbyggd pelott. Kan dras åt efter behov till önskad nivå av kompression.

Vårt rundstickade "Knäskydd med spänne" har även flexibla skenor i sidorna för att ge stöd samt hålla Welltex®-materialet sträckt över knät och se till så att skyddet sitter bra.
Knäskydd i stabiliserande material
Ett knäskydd med bra stöd kan hjälpa svaga, skadade knän och även minska risken för nya skador. Våra mest stabila knäskydd är mjuka och smidiga samtidigt som de bidrar till stadga och stabilitet runt knäskålen. "Per4mance CR Knäskydd" består av perforerat CR-gummi eller neopren. Det stadiga skyddet är elastiskt och följsamt trots sin tjocklek samt är tunnare i knävecket för att ge god rörelseförmåga till knäleden och högre andningsförmåga. CR-materialet är 5 mm tjockt, med 3 mm tjock mesh i knävecket.

Hela insidan är fodrad med reflekterande Welltex®-teknologi, som kan öka blodcirkulationen i området och bidra till god muskel- och ledhälsa. Welltex® kan även lindra besvär med förslitningar, reumatism, artros och knäskador, genom sin välkända förmåga att öka blodgenomströmningen lokalt.
Varför Welltex® i ett knäskydd?
Ett knäskydd ger skydd, stöd och stabilitet till knät. Det ger även en känsla av kompression genom att applicera ett tryck mot området kring knät. Skyddet pressar samman mjukvävnaderna, vilket kan dämpa svullnad och upplevas lindrande vid led- och muskelvärk. Ett skydd från Back on Track ger ofta ett än bättre resultat tack vare sitt innehåll av energireflekterande mineraler med terapeutisk effekt.

Våra knäskydd har alltid Welltex® närmast huden, även om det yttre lagret består av neopren. Detta ger knäskydden de unika egenskaper som kan vara till hjälp genom att stimulera blodcirkulationen och därigenom bidra till lindring av värk och stelhet i muskler och leder.
Vilket knäskydd är bäst? Vanliga frågor och svar!
Vilket knäskydd ska jag välja?

Det är viktigt att först och främst ta reda på vad problemen i knät verkligen beror på. Sök läkare om problemen är oförklarliga, orsakar svåra smärtor eller blir värre istället för bättre efter vila. Olika knäproblem kan kräva helt olika lösningar - och därför helt olika slags knäskydd eller knästöd.

Den enklaste formen av knäskydd är format som ett rör och dras upp över knäleden. Andra modeller kan spännas runt knät med hjälp av kardborreband, vilket gör det möjligt att själv bestämma graden av kompression och stöd.
Är det bra att använda knäskydd?

Ja, det är bra och viktigt att ge skydd och stöd till sina knän. Knäna kan lätt utsättas för påfrestningar som är större än de tål, och det tar lång tid att återhämta sig från en skada.

Knäskydd eller knästöd används av många skäl. Det finns även många slags knäskydd och de kan ha många olika funktioner. De flesta ger någon form av stöd, kompression, värme och skydd. Välj en typ av knäskydd som ger extra stabilitet om du har ett knä som känns svagt eller instabilt. Det är särskilt viktigt om du ska använda det när du tränar eller återhämtar dig från exempelvis löparknä.
Är det bra att använda knäskydd vid artros?

Många använder våra knäskydd eller knästöd eftersom de kan lindra besvär som orsakas av artros eller andra inflammatoriska tillstånd i knäleden. Detta beror på knäskyddens höga innehåll av mineraler - grunden för Back on Tracks välkända textilteknologi.

Infraröd energi (FIR) kan bidra till ökad blodcirkulation vilket i sin tur kan hjälpa till att dämpa svullnad och inflammation. Detta leder ofta till att leden känns mer rörlig och mindre stel. Effekten kan också bidra till lindring vid skador som beror på överansträngning, såsom exempelvis löparknä.
Kan man ha knäskydd hela dagen?

Man kan absolut använda sitt knäskydd eller knästöd efter behov - förutsatt att det har bra passform och sitter bekvämt utan att det blir för varmt eller känns tajt.

Det finns många sätt att använda ett knäskydd. Om du vill använda skyddet hela dagen kan det vara bra att välja ett tunt, elastiskt och följsamt material så att det får plats under kläderna. Om du dessutom vill sova med det är materialvalet särskilt viktigt.
Vilket knäskydd är bäst i test?

Knäskydd från Back on Track utnämndes år 2023 till bästa produkt i Finland tillsammans med en rad andra led- och muskelskydd i samma serie. Motivationen framhöll produkternas utmärkta förmåga att främja rörlighet och därigenom ökad hälsa. Utmärkelsen delas ut av en finsk branschorganisation som representerar över 200 företag inom friskvårds- och hälsokosthandeln.

Mer läsning

Hur ska ryggbälte sitta?

Hur ska ryggbälte sitta?

Det finns många olika typer av ryggbälten. Det finns även många olika sätt att få ont i ryggen. De flesta som drabbas av ryggsmärtor får dock ont...

Hur stort ska ryggbälte vara?

Hur stort ska ryggbälte vara?

De flesta som drabbas av ont i ryggen får ont i ländryggen. Ett ryggbälte från Back on Track ska placeras så att det övertäcker ländryggen - det ...