Hur hårt ska knäskydd sitta?

Back on Tracks knäskydd används för att ge stöd, värme, stabilitet och en känsla av kompression kring knät och dess omgivande vävnader. De har anatomisk passform och sitter därför perfekt på plats över knäleden.

Knäskyddet ska hålla knät i ett lagom fast grepp och ge en omslutande känsla runt leden. Det ska kännas tryggt och stabilt när man använder knät och belastar det. Det innebär dock inte att knäskyddet ska sitta åt hårt - eller så pass tajt att det orsakar obehag, hindrar blodflödet eller skär in i huden. Det ska kännas bekvämt att använda knäskyddet. Det är därför även viktigt att välja rätt storlek.
Hur känns knäskydden från Back on Track?
Knäskydden från Back on Track innehåller mineraler med förmågan att absorbera och återsända infraröd energi från kroppsvärmen. Denna energiform, FIR, har en terapeutisk effekt som kan stimulera blodcirkulationen. FIR kan också bidra till ökad rörlighet i dina knän genom sin välgörande effekt på muskler och leder.
Welltex® bör introduceras gradvis
Textilteknologin, känd som Welltex®, kan bidra till återhämtningen från skador och göra så att det känns lite lättare att träna under rehabiliteringen. För bäst resultat, bär våra led- och muskelskydd i 10-20 hela dagar - efter en inledande period av mer försiktig, gradvis introduktion.

Upplevelsen av FIR varierar från person till person. Vissa känner värme, andra en svalkande eller pirrande känsla. I bästa fall kommer Welltex® att hjälpa dig till bättre rörlighet och ökat välbefinnande.
Knäskydd för ett aktivt liv
+physio Knäskydd 4way stretch är ett tunt och smidigt knäskydd. Det tunna och högelastiska materialet gör det mycket bekvämt och det går utmärkt att använda under andra kläder - även under åtsittande plagg.
Knäskydd för alla tillfällen, med stöd
Knäskydd med spänne finns i både Svart och Silvergrått."Knäskydd med spänne" är en klassiker från Back on Track. Det har ingått i vårt sortiment från allra första början och använts av tusentals personer med gott resultat. Det är uppskattat för sin förmåga att underlätta rörelse trots knäbesvär och därmed göra det lättare att bibehålla en hälsosam nivå av fysisk aktivitet.

Det svarta skyddet består av polypropylen, polyester och elastodien och har en något högre reflektionsförmåga än det grå, där materialet består av en bomulls/polyestermix.
Knäskydd till träningen, högelastiskt
Knäskydd X-stretch ger ett lätt stöd med bekväm 4-vägsstretch. Det är extra mjukt och elastiskt över knäskålen för att ge full rörelseförmåga. Skyddet är designat för att sitta stabilt på plats under hela träningspasset, silikontryck på insidan av den övre kanten förhindrar att det glider ner.
Knäskydd till träningen, med omfamnande stöd
Per4mance CR Knäskydd ger en omfamnande känsla och den anatomiska passformen kan hjälpa din kropp att röra sig korrekt. CR-gummi ger ett bra stöd vilket kan hjälpa mot svaga, skadade knän, samt förhindra uppkomsten av nya skador. Skyddet har ett tunnare material i mesh i knävecket som ger god andningsförmåga och ökad rörlighet.
Tejpa knät med Welltex®-tejp
P4G Welltex Tape passar utmärkt att använda om du inte vill använda knäskydd. Tejpen är tunn och elastisk vilket gör den bekväm att använda dygnet runt. Den har hög andningsförmåga och naturligt antibakteriella egenskaper tack vare Welltex®-mineralerna. Hållbarheten är hög och tejpen sitter kvar även vid svett och duschar.
Mineralerna är inbäddade i mjuka material
Våra knäskydd består av elastiska, stödjande funktionsmaterial som är mjuka och följsamma. I varje tråd närmast huden finns mineraler insmälta, vilket ger skyddet dess Welltex®-effekt. Detta är dock ingenting som varken känns eller syns på skyddet - textilteknologin ligger dold inuti det.
En enkel och tidlös design
Våra mest populära knäskydd är rundstickade och tubformade skydd som enkelt dras upp över benet. De sitter bra över knät tack vare sin anatomiskt stickade passform och passar alla. De är också elastiska i två eller fyra riktningar, vilket gör så att de lätt anpassar sig till benens form och ger full rörelsefrihet. Deras absolut viktigaste fördel är att de förmedlar effekten av Welltex® - men de ger också bra skydd och stöd till dina knän.
Olika knäskydd i olika material
Knäskydd kan se mycket olika ut och bestå av en mängd olika slags material. Det finns även en stor mängd olika skäl till att använda knäskydd. Ett knäskydd som används till vardags eller i förebyggande syfte kan vara av en helt annan typ än det knäskydd (eller knästöd) man behöver under rehabilitering.

Det är alltså dina egna behov som avgör vilket knäskydd som är det bästa valet för dig i just din situation. Detta kommer också att avgöra vad som är viktigast och vilka egenskaper knäskyddet bör ha. Knäskyddets material kommer att ha stor betydelse för produktens förmåga att ge stöd eller skydda mot skador.
Knäskydd med Welltex®
Knäskydd från Back on Track innehåller alltid textilteknologin Welltex®. Detta är deras viktigaste fördel och det som skiljer dem från vanliga knäskydd vars enda funktion är att ge stöd eller skydd. Våra knäskydd innehåller mineraler som absorberar och reflekterar den infraröda energi (FIR) som alstras av kroppsvärmen.

Detta ger knäskydden en extra, terapeutisk effekt som kan stimulera blodcirkulationen och bidra till att dämpa inflammation, svullnad, stelhet och värk i knäna. När svullnaden går ner känns det lättare att använda knät.

Eftersom alla våra knäskydd innehåller Welltex® - från det kraftigaste till det tunnaste - kan våra knäskydd användas uteslutande för sin förmåga att reflektera FIR. Utöver det kan de även ha stödjande och stabiliserade funktioner - beroende på syftet med knäskyddet.
Våra tunnaste knäskydd ger maximal rörelsefrihet
De tunnaste knäskydden, såsom "Knäskydd med spänne" och "Physio Knäskydd 4-way stretch" är rundstickade och dras över knät som en sleeve. Materialet i knäskydden är töjbart på bredden (2-way stretch) eller på både längd och bredd (4-way stretch).

Knäskydden är elastiska och formbara och även stickade på ett sätt som gör att de håller åt på rätt ställen och passar perfekt över knäna. De sitter på plats med hjälp av sin anatomiska passform och/eller ett spänne eller silikontryck runt låret. Spännet är justerbart och kan tas av helt.
Rundstickade knäskydd med många användningsområden
Denna typ av knäskydd passar de flesta och finns i flera storlekar. De går lika bra att använda vid träning som vid vardagsaktiviteter, vila och sömn. Knäskydden används främst för sin terapeutiska FIR-effekt och det stöd och tryck som materialet ger. Welltex® i ett knäskydd kan bidra till att svullnad går ner och inflammation dämpas.

"Knäskydd med spänne" har även flexibla skenor i sidorna för extra stöd och för att hålla materialet sträckt över knät. Vårt tunnaste knäskydd, "Physio Knäskydd 4-way stretch", ger känslan av andra hud och är utvecklad för att säljas på apotek.
Knäskydd med hög andningsförmåga
Welltex® ger unika egenskaper till skyddet samtidigt som funktionsmaterialet varken håller kvar värme eller fukt. Mineralerna står bara för effekten av FIR - utan att påverka övriga materialegenskaper.

Våra funktionsmaterial är särskilt utvalda för sin höga andningsförmåga, sin förmåga att transportera bort fukt och sina snabbtorkande egenskaper. Detta gör att skydden håller sig torra och lagom svala så lång tid som möjligt. Det gör dem också mycket sköna att använda. Du kan därför använda dem så mycket du vill. Det går även utmärkt att sova med dem.
Våra knäskydd
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne, Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Våra kraftiga knäskydd ger extra stabilitet
Om du behöver mer stöd för knäna efter skador eller under rehabilitering, är det bäst att välja ett knäskydd eller knästöd i ett tjockt och kraftigt material. Även våra stadigaste knäskydd består av mjuka, formbara och lätt elastiska material.

Hela insidan är alltid täckt med ett tyg som innehåller Welltex®-teknologin.
Knäskydd för träning och extra stöd för dina knän
"Per4mance CR Knäskydd" är tubformade och kan dras upp som en sleeve över knäna. Skydden säljs i par - använd gärna två samtidigt för att skydda båda knäna vid tunga lyft och påfrestande träning.

Knäskydden "Patella Stabiliserande Knäskydd" kan spännas runt knät med breda kardborreband och har ett hål för knäskålen. Skyddet finns för både höger och vänster knä (säljs ej i par) och har en anatomiskt utformad struktur som ger extra stöd för patellan. De är särskilt avsedda för användning under träning och ger ett fast stöd med en känsla av kompression.
Ett knäband avlastar senan
(säljs ej i par) och har en anatomiskt utformad struktur som ger extra stöd för patellan. De är särskilt avsedda för användning under träning och ger ett fast stöd med en känsla av kompression.

"Patella Knäband" ger full rörelsefrihet samtidigt som det ger avlastning, tack vare en inbyggd pelott. Skyddet finns i en storlek men kan justeras så att det passar och sitter bra med hjälp av ett kardborrespänne. Graden av kompression justeras efter behov, genom att spänna åt mer eller släppa upp bandet. Pelotten riktar ett tryck mot området precis under knät, vilket avlastar senan.

Ett band under knät kan användas istället för ett helt knäskydd om du bara vill ge extra stöd precis där det behövs. Kanske behöver du extra stöd för att förebygga skador i knät - eller under återhämtningen från hopparknä (Jumper's knee). Bandet är mycket enkelt att använda och hjälper dig att träna upp knät, samtidigt som det behöver lite mer stöd.

Insidan är fodrad med Welltex®, som ger en lokal effekt av FIR i området kring patellarsenan. Welltex® kan bidra till lindring av besvär som stelhet i både muskler och leder.
Tejp med Welltex®
Om du inte vill använda knäskydd så finns även en mjuk textiltejp som innehåller vår terapeutiska textilteknologi. Tejpen kan användas som skydd för dina knän, och appliceras direkt över problemområdet för att ge lätt stöd och samtidigt även en stimulerande effekt.

Welltex® fungerar genom sin förmåga att reflektera delar av kroppsvärmen i form av infraröd elektromagnetisk strålning. Tejpen har fördelen att kunna placeras exakt där du behöver effekten. Effekten kan göra att svullnad går ner snabbare, både på grund av trycket mot vävnaderna och det ökade blodflödet.

Om du vill duscha med Welltex®-tejp går det bra, eftersom tejpen har god vidhäftningsförmåga och sitter stadigt utan att lossna.
5 fördelar med att använda knäskydd
Det finns många fördelar med att använda knäskydd. Knäskydd finns även i många olika utföranden. De flesta ger stadga, kompression, värme och stöd till dina knän. Andra ger dessutom extra skydd genom att avlasta eller stabilisera specifika strukturer, såsom knäskål eller patellarsena.

Hitta bäst knäskydd för dina behov hos Back on Track. Välj en storlek som gör att skyddet sitter på plats och omsluter hela knät med lagom fasthet.

1. Knäskydd ger stöd åt knät.
Detta är bra i förebyggande syfte, men är extra viktigt om du drabbats av skador, såsom hopparknä (Jumper's knee) och löparknä (Runner's knee).

2. Knäskydd gör att musklerna runt knät håller sig varma,
vilket kan minska risken för sträckningar och muskelbristningar. De flesta bör använda knäskydd vid hård träning.

3. Rätt knäskydd gör det lättare att hålla sig fysiskt aktiv trots knäbesvär.
Det är viktigt att bibehålla sin rörlighet och använda sina muskler, eftersom de i sin tur kommer att hjälpa till att stabilisera knät. Motion eller träning kan även dämpa smärta vid artros.

4. Knäskydd med Welltex® reflekterar kontinuerligt infraröd energi (FIR) mot det område knäskyddet övertäcker.
Detta kan öka blodflödet lokalt vilket kan minska stelhet och obehag i muskler och leder. Detta gör det ofta lättare att röra sig som vanligt.

5. Knäskydd med extra stöd och Welltex® kan både underlätta och påskynda återhämtningen efter skador eller överansträngning.
Skydda dina knän mot skador
Den som använder sina knän felaktigt kommer förr eller senare att få problem i dem. Detta gäller både elitidrottare och människor som slitit ut sina knän i arbetslivet. Förslitningar, artros och många andra tillstånd beror i de flesta fall på överansträngning - under lång tid eller med hög intensitet. Många små skador eller kontinuerlig felaktig belastning kan leda till en slags biologisk materialutmattning.

Back on Tracks knäskydd togs ursprungligen fram i syfte att underlätta för människor som drabbats av led- och muskelbesvär att bibehålla ett aktivt liv. Det är nämligen ofta bäst att fortsätta röra sig som vanligt, också i de fall då detta orsakar smärta, eftersom rörelse i sig själv ger stora hälsovinster. Knäskydden hjälper främst genom sin förmåga att reflektera infraröd energi (FIR) alstrad av kroppens värme.
Knäskydd när skadan redan har uppstått
Sök läkare om dina skador är svåra eller inte läker som de ska. För det mesta blir man bra i knät efter en tids vila. Men om smärtan finns kvar efter tre månader kan det vara ett tecken på att problemet kanske inte längre kan vilas bort. Då kan man istället behöva anpassad träning som syftar till att hjälpa återuppbyggnaden av de strukturer som drabbats.

Back on Track har knäskydd som passar bra och kan hjälpa vid både vila och rehabilitering från skador. De har anatomisk passform och sitter perfekt över ditt knä. Våra knäskydd finns i flera olika utföranden och oftast i storlek från XS till XXL. Hitta ditt knäskydd hos oss!
Skydda knäna med rätt knäskydd
Det är förstås bättre att använda knäskydd förebyggande än att tvingas använda dem för att knäna gör ont. De flesta knäskydd består av material som ger olika grad av stöd, kompression och värme, vilket hjälper till att stötta muskler och leder och skydda mot skador.

Knäskydden från Back on Track används ofta just i förebyggande syfte eftersom de också innehåller mineraler som återsänder infraröd energi (FIR) tillbaka ner i vävnaderna. FIR skapas av kroppen och strålar ut som en del av kroppsvärmen. Effekten kan främja blodflödet och hjälpa musklerna hålla sig mjuka och smidiga. Skydd med Welltex® kan också gynna återhämtningen från skador.

Ett knäskydd som består av ett kompressionsgivande, elastiskt material utövar ett stadigt tryck mot mjukdelarna samt håller alla strukturer hålls på plats. Perfekt att använda vid träning eftersom det hjälper knät att röra sig rätt och fungerar också stötdämpande.

Ett mer stumt och stadigt knäskydd begränsar även felaktiga rörelser och gör att dina knän belastas korrekt.
Welltex® kan öka rörligheten
Knäskydd med Welltex® kan bidra till att hålla muskler och leder mjuka, varma och smidiga, genom att stimulera blodcirkulationen i området kring knäna. Mjuka, varma muskler är mer flexibla och ger bättre rörlighet. Effekten upplevs ofta även lindra problem med stela leder. Ett knäskydd med Welltex® passar därför extra bra vid artros i knäleden.

Welltex®-effekten är även känd för att snabba på återhämtningen och minska besvär med träningsvärk och överansträngning.
Vad har du för slags besvär i ditt knä (eller dina knän)?
Olika problem kräver olika lösningar - i detta fall olika knäskydd tillverkade i olika material och med olika syften. Det är alltså viktigt att veta exakt vad som hänt i ditt knä för att du ska kunna välja det bästa knäskyddet. Det bästa är att rådfråga läkare eller fysioterapeut. Om problemen är allvarliga bör du absolut göra det. Detta gäller i synnerhet om du haft ont länge, lider av svår smärta eller om orsaken till problemen är oklar.

Det finns en stor mängd strukturer i knäna som kan skadas, överansträngas eller felbelastas. De ofta typiska symptomen kan dock avslöja både vad som hänt och vilka delar av knät som drabbats - och varför. Detta hjälper dig välja rätt.
När ska du använda knäskyddet?
Eftersom det bara är dina egna behov som avgör vilket knäskydd som passar bäst behöver du veta vad du verkligen behöver. Om du bara kommer använda knäskyddet när du tränar passar det bäst med ett skydd som ger ordentligt stöd där och då. Det kan sitta åt lite mer och avlasta vissa delar i eller kring knät.

Om du behöver andra typer av knäskydd, som exempelvis ett skydd du kommer att bära ofta, länge och använda till vardags, så kanske du bör tänka lite mer på hur skyddet känns, hur bra det sitter och hur bekvämt det är att röra sig med skyddet. Det gäller särskilt om du vill sova med skyddet. Att bära knäskydd nattetid gör så att knät rör sig rätt även när du sover.
Hur hårt ska knäskydd sitta? Vanliga frågor och svar!
Knäskydd ska inte sitta för hårt. Det ska ge stöd, stabilitet och en känsla av lagom fast kompression, men utan att för den skull kännas tajt, trycka eller strama.

Om du har en skada som gör att du måste undvika vissa rörelser kommer knäskyddet visserligen inskränka rörelsefriheten, men det ska definitivt inte skära in eller göra ont att använda.
Hur vet man vilken storlek man har på knäskydd?
Det bästa är att mäta direkt på sin egen kropp med hjälp av ett måttband. Mät omkretsen runt benet över och under ditt knä - samt runt knäskålen, medan du sitter med benet böjt i en rät vinkel. Jämför dina egna mått med den tillhörande måttabellen för att hitta den storlek som passar bäst.

En måttabell ger vägledning, men det viktigaste är hur knäskyddet sitter och känns när du bär det. Knäskyddet ska inte hindra normala rörelser (om inte detta är avsikten) och det ska definitivt inte skära in i huden. Ett skydd ska kännas bekvämt även om du använder det länge.
Kan man ha knäskydd hela dagen?
Man kan använda ett knäskydd så länge man vill, förutsatt att det sitter bra, är bekvämt att bära och inte orsakar obehag. Skyddet ska inte sitta för tajt samt bör ha en anatomisk passform. Det ska ge en behaglig känsla av kompression.

Knäskydd med Welltex® fungerar lika bra vid vila som vid träning, och de tunnare modellerna är så gott som osynliga under kläder. Tunna, välsittande knäskydd med hög andningsförmåga är även bekväma att sova med.
Varför hål i knäskydd?
Hålet i ett knäskydd bildar en öppning för knäskålen. Detta skapar en stabiliserande struktur som hjälper till att hålla knäskålen på plats. Samtidigt ger hålet utrymme för knäskålen och gör att knäskyddet sitter bättre. Hålet hindrar också knäskyddet från att strama och trycka över knäskålen när man böjer benet.

"Patella Stabiliserande Knäskydd" från Back on Track kan hjälpa till att minska risken för att knäskålen rubbas ur sitt läge. Patellaluxation är en smärtsam skada som dessutom kan leda till kvarvarande instabilitet i knät. Sätt knäskyddet på plats över knäskålen och dra åt till önskad grad av kompression. Knäskyddet har kraftiga kardborreband över och under knät vilket gör hela knäpartiet mer stabilt. Passar för användning under träning.

Eftersom denna typ av knäskydd har en anatomisk passform finns ofta två olika varianter; en för höger respektive vänster knä.
Varför knäskydd vid knäböj?
Knäböj innebär en stor påfrestning på knäna. Ett knäskydd eller knästöd (bär dem gärna i par) stabiliserar hela området runt knäna och pressar samman mjukvävnaderna så att allt håller sig på plats och rör sig korrekt vid belastning. Detta kan hindra felaktiga rörelser hos knäts strukturer och bidra till att knäna belastas på rätt sätt. Knäskydden kan därför hjälpa till att minska risken för skador.

Sned eller felaktig belastning ökar risken för smärta och skador. Knäskydd med extra stabiliserande, anatomiska designelement kan hjälpa till att hålla knäskålen på plats och avlasta senorna. Welltex® ger dessutom en extra boost till muskler och leder tack vare sin terapeutiska effekt.
Varför Welltex i ett knäskydd?
Varje tråd i materialet närmast huden innehåller permanent insmälta mineraler som absorberar och reflekterar den infraröda delen av kroppsvärmen. Detta är välkänt för sin förmåga att stimulera blodcirkulationen. Mjuka varma muskler med ett gott blodflöde är mer flexibla och mindre utsatta för skaderisk.

Mer läsning

Hur ska ryggbälte sitta?

Hur ska ryggbälte sitta?

Det finns många olika typer av ryggbälten. Det finns även många olika sätt att få ont i ryggen. De flesta som drabbas av ryggsmärtor får dock ont...

Hur stort ska ryggbälte vara?

Hur stort ska ryggbälte vara?

De flesta som drabbas av ont i ryggen får ont i ländryggen. Ett ryggbälte från Back on Track ska placeras så att det övertäcker ländryggen - det ...