Varför ge nypon till din häst?

Nypon innehåller en rik mångfald av nyttiga ämnen, dessutom i mycket stor mängd. Bland de mest betydelsefulla märks i synnerhet C-vitamin i höga halter, kraftfulla antioxidanter samt galaktolipider med starka antiinflammatoriska egenskaper. Människor har givit nypon till hästar åtminstone sedan medeltiden för att förstärka deras foder - inte minst för att man har tyckt sig se tydliga, positiva effekter på deras välbefinnande. Traditionellt har nypon ansetts särskilt välgörande för hästens leder, brosk och rörlighet. Men det är först nu i modern tid som vetenskapen börjat hinna ifatt och kan erbjuda förklaringar baserade på forskning.

Läs mer om nyponvetenskap här »
“Nyponpulver“
Foderråvara i Naturens lyxutgåva

Den vildväxande nyponrosen är en effektiv biologisk fabrik som tillverkar en mängd hälsofrämjande ämnen. Vitaminer, flavonoider, tanniner, essentiella fettsyror och andra organiska molekyler transporteras ut till nyponen där de koncentreras och förvandlar nyponen till ett superlivsmedel.

Vissa, som betakaroten och lykopen, ger nyponen deras intensiva, orangeröda färg. Andra ger dem deras karaktäristiska smak och den sammandragande känslan i munnen.

Många av dessa ämnen gör exceptionellt stor nytta i kroppen som näringsämnen och/eller antioxidanter (1). De glänsande skenfrukterna har visat sig innehålla en cocktail av mer än hundra biologiskt aktiva ämnen med hälsofrämjande egenskaper (2).
I takt med att kunskapen om kroppen ökat, analysmetoder förbättrats och biokemisk forskning gått framåt har allt fler ämnen kunnat identifierats och deras hälsoeffekter kartläggas. Därför har också nyponprodukter fått ett välkommet och mycket välmotiverat uppsving - för både människor och djur.

Nypon är lämpligt för alla hästar och gynnar deras hälsa genom att understödja den normala funktionen hos vävnaderna och den normala aktiviteten hos immunförsvaret. Foderråvaran kan ges till aktiva hästar för att förebygga ledproblem, främja återhämtning eller bidra till lindring av äldre hästars stelhet och ledproblem (3).

Det är nyponens innehåll av glykolipider som ger dem deras antiinflammatoriska egenskaper (4). Glykolipider har förmågan att skydda brosket i lederna mot inflammatoriska processer (5) och kan motverka den svullnad som uppstår vid artros (6). Minskat obehag i lederna gör i sin tur att hästen kan röra sig och arbeta med större lätthet. När hästen belastar sina leder cirkulerar den näringsrika ledvätskan i brosket och förser det med syre och näringsämnen. Detta smörjer brosket och bygger upp det.

Nypon är också rika på antioxidanter, vilket hjälper kroppen försvara sig mot de reaktiva molekyler som annars sliter på vävnaderna, påskyndar cellernas åldrande och ökar risken för inflammation. C-vitamin är en mycket kraftfull antioxidant, och hästar har visat sig ta upp naturligt C-vitamin från nypon betydligt mer effektivt än genom tillskott av enbart syntetiskt C-vitamin (7).
Vilka nypon ska jag välja?
Back on Tracks nypon till häst finns tillgängliga i grovmalen form, som fint nyponpulver och som pellets. Innehållet består alltid av 100% vildväxande nypon utan tillsatser. Nyponen är av hög kvalitet och varsamt torkade för att bevara näringsämnen och vitaminer.

Hästar tycker mycket om nypon och äter dem gärna, i vilken form de än serveras. Nyponpellets fungerar utmärkt som belöningsgodis! Pellets är lätta att portionera ut, eftersom de håller samman utan att sila ner genom fodret och fäster inte på krubbans insida. Både det grovmalda och det finmalda nyponpulvret bör helst blötas och blandas med övrigt foder.

Finmalt pulver har en sötare smak som vissa hästar uppskattar. Andra hästar kan uppskatta tuggmotståndet hos nyponpellets. Nypon i pulverform är dock särskilt lämpligt att ge till äldre hästar som kan ha problem med såväl tänder som leder.
nypon
Nyponens tid
Framemot hösten börjar de rödorangea nyponen lysa där inne bland taggarna, besvärliga att plocka - och supernyttiga.

Ser man till innehållet, så borde de glänsande skenfrukterna vara skördetidens mest åtråvärda produkt. Ändå har de i långa perioder fallit mer eller mindre i glömska. Det är arbetsamt att skörda och bereda dem.

När överflöd råder är det lätt att överge de krävande nyponen för något mer lättillgängligt. När tiderna varit svåra har man dock återigen blivit påmind om de vildväxande resurser som finns till hands ute i markerna.
Under andra världskriget togs nypon i stor utsträckning till vara på grund av deras innehåll av C-vitamin. De utgjorde ett välbehövligt kosttillskott för människor under ransoneringen; C-vitamininnehållet i nypon överträffar med råge det hos apelsiner.
“description
Den vildväxande blekrosa törnrosen är en taggig, klättrande buske med mycket livskraft och härdighet. Följaktligen har den också lyckats slå rot i stora delar av världen, inte minst i Sverige. Här kan man se den bilda stora busksnår, som under några få sommarveckor är översållade med skira, förgängliga blommor.

Den korta blomningen och de enkla blommorna har gjort att andra, mer prunkande sorter blivit populära som kulturväxter. De rosor som pryder rabatterna och odlas idag har ofta starka färger, uttalad väldoft och fyllda, mångbladiga blommor
Rosorna sprids över världen
Men under mycket lång tid var den vilda rosbusken enväldig i landskapet. Det var också den som odlades som läkeväxt i klosterträdgårdarna och beskrevs som ett botemedel mot allehanda sjukdomar. Inom folkmedicinen har den använts som ett medel mot ledproblem, stelhet och värk samt den uppsättning av symptom som vi nu vet orsakas av C-vitaminbrist. Om detta vittnar en lång kulturhistoria som förlorar sig bort i en avlägsen forntid. Troligtvis insåg redan vikingarna att de kunde undvika skörbjugg genom att medföra nypon på sina långfärder, även om de givetvis inte visste varför.

Det är också på detta sätt den vilda rosbusken spridits till Sydamerika - via sjömän från Europa, troligtvis redan på 1400-talet. Nyponrosorna uppskattade sina nya omgivningar och spred sig snabbt i den magra jord där inget annat jordbruk kan bedrivas. De frodas fortfarande på hög höjd i de chilenska Andernas rena natur. Där växer även de nypon som blir till vår foderråvara. Chile står idag för en mycket stor del av nyponproduktionen i världen. Nyponen har blivit en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen och en stor exportprodukt.


Här hittar du alla våra nyponprodukter »



Våra källor är utmärkta med en siffra i texten.
Se våra källor till artikeln här »

Mer läsning