Guide: Rätt storlek och passform på ridhjälmen

Det är viktigt att välja en ridhjälm som sitter bra, passformen bidrar till ökad säkerhet för att hjälmen ska ge fullt skydd.

När du provar ut en ny ridhjälm finns en hel del att ha i åtanke. Därför har vi gjort enkel guide för att underlätta och säkerställa att du hittar rätt hjälm för just dig.
Så väljer du rätt hjälmstorlek
För att veta vilken hjälmstorlek du ska väja behöver du börja med mäta omkretsen på ditt huvud. Mät strax ovanför ögonbrynen. Måttet anger vilken storlek på hjälm du ska ha, så hjälmstorleken är densamma som måttet på omkretsen.

Hjälmar med fast storlek
EQ3, 53-61.
EQ3 Pardus, 53-61.

Hjälmar med justerbar storlek
EQ3 Lynx, S: 51-53, M: 54-58, L: 59-61.
EQ3 Pardus+ skruv, XS: 49-51, S: 52-52, M: 55-57, L: 58-60.
Hur ska ridhjälmen sitta?
En ridhjälm med perfekt passform ska sitta bekvämt på huvudet utan att trycka någonstans. Hjälmen ska sitta stadigt på plats när du rör dig och hakbandet ska sitta ordentligt under hakan. Trycker hjälmen på sidan av hjässan och i pannan behöver du en hjälm som är mer oval i sin form. Känner du att hjälmen inte riktigt kommer ner på huvudet och att den inte sitter stadigt så behöver du förmodligen en hjälm med rundare form.

När du hittat rätt form och storlek på din ridhjälm bör du kontrollera passformen. Det gör du enkelt kontrollera med hjälp utav ett stay-tight test:
  1. Ställ dig framför en spegel och placera båda händerna på hjälmen.
  2. Vicka hjälmen försiktigt framåt och bakåt.
  3. Om hjälmen sitter som den ska, kommer huden i pannan följa hjälmen när du vickar den. Rör sig hjälmen och huden ligger still är hjälmen troligtvis för stor, eller så har du en hjälm som är för oval för din huvudform.

Det finns ytterligare ett sätt att kontrollera om hjälmen sitter som den ska med hjälp av det traditionella “skak-testet”. Det görs enkelt genom att skaka på huvudet upp och ned med hakremmen uppknäppt. Sitter hjälmen kvar plats så sitter hjälmen bra. Faller hjälmen av är hjälmen troligtvis för stor.
Justera passformen med innerfoder
Våra ridhjälmar har lite olika passform för att alla ska hitta en modell som passar. Vissa modeller passar exempelvis bättre på personer med ett rundare huvud. Vi ett brett urval av innerfoder i olika tjocklekar som gör att storleken och formen på hjälmen kan anpassas på individnivå. Alla innerfoder går enkelt att byta ut då de sitter fast med kardborre inne i hjälmen.


Hakbandets passform
Hakbandet ska sitta spänt och placeras ordentligt under hakan. Det får inte glida fram på hakan utan ska sitta åt så pass att det ligger still. Bandet sitter bra när du får plats med en till två fingrar mellan hakan och hakbandet. På alla våra hjälmar finns en liten triangel vid slutet av hakremmen som gör det möjligt att tillpassa hakbandet så det placerar sig bra under hakan.


En ridhjälm att växa i?
Det kan bli kostsamt att byta hjälm i takt med att barn växer. För växande barn rekommenderar vi därför i första hand en justerbar hjälm, där de har utrymme att växa i. Det viktigaste är dock att hjälmen sitter bra och att storleken inte blir på bekostnad av säkerheten.


Rida med håret innanför hjälmen?
Om du vill rida med håret innanför hjälmen är det viktigt att ha det i åtanke när du provar ut din ridhjälm. Ibland kan det krävas att gå upp en storlek för att få plats med håret, och om du någon gång väljer att inte ha håret innanför så kan hjälmen bli för stor. Vi rekommenderar då att välja en justerbar hjälm så kan du anpassa efter hur du vill ha håret.

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...

Du kanske också gillar