Ryggbälten och stöd vid ont i ryggen

Det generella rådet vid “ont i ryggen” är att fortsätta röra sig som vanligt. Det är till och med så att ju mindre man rör sig, desto längre tid kan det ta för smärtan att avklinga. Med andra ord: man ska inte låta sig skrämmas till orörlighet av sin ryggsmärta. För det mesta är den av övergående natur och därför inte heller farlig, eller ett tecken på något allvarligt. Däremot kan den förstås innebära ett stort lidande medan den pågår!

Back on Tracks ryggbälten och skydd för ryggen kan hjälpa dig följa det rådet - dels genom att stödja och avlasta, dels genom effekten av Welltex®; textilteknologin som ger våra material terapeutiska egenskaper och kan underlätta återhämtningen.

“description
Stelhet och ont i ryggen tillhör vanligheterna. De flesta människor har någon gång upplevt det - eller kommer att uppleva det någon gång i framtiden. Det finns nämligen mycket i ryggen som kan signalera smärta, och som dessutom relativt enkelt kan bli överansträngt eller felbelastat.

Det brukar därför inte heller anses som alltför allvarligt att få ont i ryggen, trots att ryggproblemen kan orsaka stora plågor och definitivt inkräkta på vardagslivet. Rådet, som sagt, brukar vara att fortsätta leva som vanligt; absolut inte lägga sig till sängs - utan tvärtom gärna träna ryggens muskler och lindra smärtan med receptfria värktabletter.
Många skäl till ryggproblem
"Ont i ryggen" kan beteckna ett helt spektrum av olika smärtupplevelser, med vitt skilda orsaker och av varierande intensitet. Ibland finns en tydlig förklaring till att ryggen värker - till exempel en händelse eller en aktivitet - men ibland finns ingen alls. Problemen kan uppstå i alla åldrar, både hos fysiskt mycket aktiva och hos de som tillbringar en stor del av sin tid framför datorn. Det vanligaste är att smärtorna är lokaliserade till den nedre delen av ryggen; ländryggen. Besvären kan komma både från ryggradens diskar, leder och omgivande muskulatur.

Stillasittande arbete orsakar ofta ont i ryggen på grund av dålig arbetsställning, fixerade positioner och statisk belastning av enstaka strukturer. Det kan i sin tur utlösa smärtsam muskelkramp i ryggen, något som i värsta fall leder till än värre felställningar.
Läs mer om smärta och värk framför datorn »

Om problemen är direkt relaterade till åldersförändringar kan de bero på artros. Artros är en kronisk sjukdom som leder till att brosket i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp. Detta drabbar även diskarna mellan ryggkotorna. Tunt brosk försvagar skydd och stötdämpning i ryggraden samt får kotorna att pressas samman.
Läs mer om artros »

Så snart strukturer i ryggen förändras leder det till sämre funktion. En svaghet någonstans i en rörelsekedja leder ofta till att någon annan struktur i kroppen får kompensera och därför bära mer än den tål.

Kroppen, liksom alla andra bärande konstruktioner, kräver en jämnt fördelad belastning för att vara hållbar. Muskler, senor och leder är byggda för att klara av en viss typ av påfrestning, och så snart någon del utsätts för alltför mycket vikt, kraft eller slitage kommer det förr eller senare resultera i smärta eller skador. Ryggen, bokstavligen en central del av kroppen, är givetvis särskilt utsatt för effekterna av en biomekanik i obalans. Sned och felaktig belastning någonstans i rörelseapparaten kommer förr eller senare att fortplanta sig dit.
“description
Vad kan Welltex® göra för ryggen?
Back on Tracks ryggskydd och ryggbälten verkar dels genom att ge stadga, dels genom de mineraler som smälts in i olika funktionella textilier. Den välgörande effekten uppstår när mineralerna återsänder kroppsvärmen i form av långvågig infraröd energi. Den infraröda energin kan öka blodgenomströmningen lokalt, vilket understödjer kroppens egna läkande processer. Ökat blodflöde innebär mer syre och näring till vävnaderna, liksom en effektiv bortforsling av diverse slaggprodukter.

Infraröd energi strålar ut från kroppen som en del av den kroppsvärme som avgår till omgivningen. De mineraliserade textila materialen absorberar den långvågiga infraröda strålningen och emitterar (återutsänder) den tillbaka ner i vävnaderna. Detta upplevs ofta lindra besvär från överansträngda, kalla eller stela muskler och leder.
Nyhet i sortimentet!: Air Ryggbälte
Vårt senaste tillskott är ett ryggbälte som förenar avlastande stöd, effekten av Welltex® och hög andningsförmåga. Funktionsmaterialen släpper igenom mycket luft, utan att stabiliteten eller den terapeutiska effekten påverkas.

Ryggbältet finns i två varianter med olika höjd i ryggen. Det låga är 16 cm högt mitt bak, vilket gör det smidigt och ger större rörelsefrihet. Det höga är 24 cm högt mitt bak och ger ett mer omfattande stöd samt en terapeutisk effekt över ett större område.

Ett spjälverk av flexibla fjäderskenor gör bältet stabilt och stöttande. Kraftig gallerresår gör det justerbart och låter samtidigt luften cirkulera.

Vårt klassiska ryggbälte, kvalitetsmärkt med vårt Test of Time-sigill!
Många av Back och Tracks produkter har en lång historia av framgångsrik praktisk tillämpning. "Ryggbälte med smal front" är en av dem. Det här ryggbältet är väl beprövat och har i mer än 20 år underlättat livet för människor med ryggproblem. Det är formgivet för att sitta bekvämt och kan justeras till perfekt, individuell passform och behagligt tryck.

Mineraler insmälta i materialets trådar reflekterar den infraröda energi som naturligt avges från kroppen - vilket ger den bekanta Back on Track-effekten.

Det klassiska ryggbältet tillhör våra mest sålda produkter genom tiderna.
Ryggbälte med kudde i svanken
Detta ryggbälte ger ett behagligt stöd, och kan spännas åt kring midjan med hjälp av ett stadigt kardborreband. I ryggdelen, över ländryggen, finns en tunn, uttagbar kudde för att ge extra stöd vid behov. Fodret innehåller Welltex®-teknologi för att återstråla den infraröda energin precis där det behövs som mest.

"Ryggbälte med stöd" kan bäras när som helst: under trädgårdsarbetet, golfrundan, tennisträningen eller framför datorn.
Hållningsväst med Welltex®
Den här stadiga hållningsvästen - fodrad med Welltex® - är resultatet av ett samarbete mellan Swedish Posture och Back on Track. Västen kombinerar en omedelbar insats (hållningen rättas till) med långsamt verkande, gynnsamma effekter (Welltex® stimulerar blodcirkulationen till muskler och leder).

Tillsammans förstärker dessa egenskaper varandras fördelar: kotorna travas rätt och musklerna kan slappna av.

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...