Ont av att sitta framför datorn?

Stillasittande kontorsarbete är redan vardag för en stor del av den arbetande befolkningen. Men distansarbetet under pandemin har förmodligen inneburit en bestående förändring; mycket tyder på att det är här för att stanna. Det innebär att allt fler förmodligen kommer att arbeta hemifrån - och därmed konfronteras från morgon till kväll med sina egna, icke-ergonomiska möbler.

Detta leder ibland förvånansvärt snabbt till problem från olika delar av kroppen, med ont i handleden, ont i nacken och ont i ländryggen som de vanligaste smärttillstånden. Musarm, tennisarmbåge och värk i axlarna är andra vanliga problem, tätt följt av stelhet i nacken och allmänt dålig hållning - inklusive den välbekanta “gamnacken”. Händernas muskler och leder är inte heller förskonade; handintensivt arbete påverkar en mängd små muskler, leder, senor och nerver, vilket dels kan orsaka värk lokalt i händer och fingrar, men även smärtor som fortplantar sig till handleden, armbågen, skuldran eller nacken. Problemen kan ibland yttra sig som domningar, stickningar eller svaghet.

Att sitta framför datorn hela dagarna brukar inte anses vara ett fysiskt påfrestande arbete. “Slitsamt kroppsarbete” förknippas med tunga lyft, krävande rörelser och muskelkraft. Men många som knappt anses lyfta ett finger på jobbet har ändå blivit smärtsamt medvetna om helt nya och obekanta strukturer ända från höftpartiet upp till skallbasen. Stillasittande arbete innebär ofta ett omärkligt, lågintensivt krig mot gravitationen. Musklerna kämpar oavbrutet för att hålla uppe vikten av olika kroppsdelar, i en fixerad, statisk position. Musklerna slappnar aldrig av och sträcks heller aldrig ut. Till slut gör det ont.
Är tyngdkraften din värsta fiende?
Muskler, senor och leder kan pressas att prestera långt över sin kapacitet bara genom att hålla emot tyngdkraften. Det räcker med att hålla en kroppsdel stilla i en statisk position som kräver kontinuerlig muskelspänning - även utan att detta samtidigt kräver styrka, kraft eller ens rörelse. En spänd muskel blir kort, stel och får försämrad blodförsörjning. Det är motsatsen till den typ av arbete kroppen är konstruerad för.

Här kan du läsa om övningar som kan lindra ryggont »
“Svankstöd
Ansträngningen ökar dessutom avsevärt om kroppen är felbelastad. Att hålla uppe ett huvud som hänger framåt över kotpelaren - till exempel böjd över en skärm - kräver betydligt mer av alla inblandade muskler, leder och senor. Samma förhållanden gäller givetvis i resten av kroppen.

Kort sagt, skelettet är konstruerat för att belastas på ett sätt som inte sliter på de vävnader som håller ihop det; balanserat och jämnt med väl fördelad tyngd. Musklerna är gjorda för dynamiskt arbete, rörelse och variation; då ökar blodcirkulationen och musklerna blir starkare. Allt som avviker för mycket från detta kräver kompensationer och anpassningar av kroppen, som i längden är skadliga och ofta slutar med att orsaka stelhet och värk.
Rätt arbetsställning och god blodcirkulation hjälper
De små, små rörelser som krävs framför ett tangentbord kan orsaka en smärtande raksträcka som löper från de arbetande fingrarna upp till huvudet, via handleder, underarmar, armbåge, axel och nacke. Vissa smärttillstånd orsakas av de ogynnsamma positioner handleden intar då den hålls lätt lyft över datormusen och armen upprepat förs fram och tillbaka. Ansträngningen kan utvecklas till inflammationer i musklerna eller inklämda nerver.

Ta reda på mer om hur Back on Track kan lindra besvär »
Back on Track erbjuder en mängd olika ledskydd och muskelskydd som kan vara till stor hjälp för att både förebygga och lindra problemen som uppstår vid monotona rörelser och stillasittande arbete. De är samtliga även fodrade med Welltex®, som kan öka blodcirkulationen, mjuka upp spända muskler och bidra till återhämtningen. Ett handledsskydd kan vara till stor hjälp för att stötta handleden och begränsa vissa typer av rörelser. Handledsskydden Carpus, i två olika utföranden, stödjer handleden och stabiliserar handens ben med hjälp av breda stödskenor. Carpus 2 innehåller dessutom en stödkudde i handflatan.

För den som sitter ned mycket kan få besvär med ont i ländryggen. Då kan ett av våra ryggbälten eller midjegördeln vara till god hjälp genom att ge extra support till musklerna i området. Vi erbjuder även, i samarbete med Swedish Posture, en stadig hållningsväst som hjälper dig att behålla en korrekt position med god hållning, samt en sporttop som förbättrar hållningen genom att påminna dig att ha axlarna i en lätt tillbakadragen position. Vår populära tejp med Welltex® kan både förbättra arbetsställningen och bidra till lindring av problem med stela muskler. På samma sätt kan våra nackstöd och nackskydd hålla muskler och senor mjuka, rörliga och varma, med hjälp av sitt innehåll av energireflekterande mineraler.

Men viktigast av allt: ta regelbundna pauser, res dig och rör på dig med jämna mellanrum!
Hitta produkten för dina behov!
Handledsstöd med Stödkudde Carpus 2
Handledsstödet Carpus 2 är fodrad med Welltex®-teknologi för att stimulera blodcirkulationen. Handledsstödet har en mjuk stödkudde i handflatan, fylld med mjuka pärlor för att skapa en skräddarsydd passform mot handflatan. Skenor (avtagbara) för att bibehålla en bra position.
P4G Welltex Tejp
P4G Welltex® Tejp är utvecklad för att användas på nacke, axlar, knän, armar eller var du än behöver den. Perfekt för knepiga områden, där våra vanliga skydd har svårt att nå eller inte sitter bra. Tejpen har en hög andningsförmåga tack vare mineralerna i Welltex®-teknologin.
Svankstöd Kudde
Med ett svankstöd får du stöttning till nedre delen av ryggen - perfekt under långa perioder av stillasittande, som på arbetet eller i bilen. Kudden har en fyllning av stabilt och formbart skum som ger ett behagligt stöd till ländryggen och främjar en god hållning. Ergonomisk form och vändbar design där kudden är smalare på ena änden, på så vis kan du själv välja att placera stödet åt det håll som passar din kroppsform bäst.
Nackskydd Amethyst
Amethyst är ett bekvämt nackskydd som hjälper till att hålla nacken rörlig. Insidan är fodrad med en varm och skön fleece med inbäddad Welltex®-teknologi. Genom att reflektera kroppens naturliga värmeenergi kan blodgenomströmningen öka. Effekten kan vara hjälpsam både vid tillfälliga och långvariga problem med nacken, som nackspärr, förslitningar, stelhet, spänningar, artros och whiplashskador.

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...