När ska man byta ridhjälm?

Vi uppmanar våra kunder att byta ut hjälmen efter maximalt fem år - från och med att den tas ur sin originalförpackning och börjar användas.

När hjälmen används utsätts den ofta för små stötar, UV-ljus, fukt, temperaturförändringar, slitage och andra påfrestningar - vilket leder till ett åldrande av de ingående materialen.

Det är detta åldrande under normal användning som motiverar den övre gränsen, eftersom processen successivt och oundvikligt minskar materialens motståndskraft och hållfasthet.

De flesta hjälmtillverkare ger liknande råd. Det beror helt enkelt på att både de som tillverkar och de som säljer ridhjälmar alltid vill vara på den säkrast möjliga sidan. (I detta sammanhang spelar det ingen roll om hjälmen har Mips eller inte.)
Hastigheten med vilken materialen åldras påverkas däremot starkt av hur hjälmen används, hur den förvaras och hur väl den sköts om. En hjälms skyddande förmåga kan alltså försämras snabbt eller långsamt beroende på vad den utsätts för.

Du ser oftast inte från utsidan av hjälmen om den fått en skada - därför är det viktigt att alltid byta ut hjälmen när du ramlat av hästen eller tappat den hårt i marken.
Byt alltid ut hjälmen efter ett fall från hästen
Om hjälmen får ett hårt slag ska den omedelbart bytas ut, eftersom materialens kapacitet att absorbera och sprida krafterna från ett slag då anses förbrukad i en handvändning.

En hjälm som tvärtom förvaras oanvänd i sin förpackning år efter år kommer trots detta att åldras - men processen kommer då att ta avsevärt mycket längre tid än fem år.

Tillverkningsdatumet har följaktligen betydelse, men det framför allt den tidsperiod under vilken hjälmen används som bestämmer när den, om allt gått väl, ändå bör kasseras.

Vår uppmaning att byta hjälm efter fem år bygger framför allt på vår hjälmtillverkares bedömning av materialens egenskaper och hur dessa påverkas över tid genom normal användning. Vår tillverkare har i sin tur rådgjort med det oberoende tyska kontrollinstitutet TÜV (Technischer Überwachungsverein).
Vad händer vid ett hårt islag?
När hjälmen får en hård stöt aktiveras materialet EPS (Expanderad Polystyren) och absorberar energin. När detta skett anses tekniken förbrukad. Hjälmen kommer därefter att ha en sämre energiupptagningsförmåga.

Det är omöjligt att avgöra hjälmens förmåga genom att se på den; därför rekommenderar vi alltid att ridhjälmen byts ut efter att du slagit i huvudet.
För att alltid ha bästa möjliga säkerhet när du rider, byt ut din ridhjälm efter max 5 år och efter ett fall från hästen.
Våra ridhjälmar består av fyra viktiga lager, som tillsammans ger en mycket säker hjälm med hög komfort.
  • Ytterskal.
      1. Tar emot det direkta slaget mot huvudet samt skyddar hjälmen mot fukt och väder. Det är också det lager som ger hjälmen sitt utseende.
  • EPS Foam.
      1. Ett stötdämpande material som påminner om en mjuk och elastisk frigolit. EPS absorberar stötar för att kraften från slaget inte ska föras vidare in mot huvudet. På så vis kan skaderisken minskas.
  • Mips® Safety System.
      1. Rotationsskydd som skyddar mot sneda slag. Mips® fungerar som ett extra skal inuti hjälmen och kan rotera i samtliga riktningar utan att påverka huvudet. Men andra ord så tar hjälmen hand om rotationskrafterna vid ett fall från hästen, inte ditt huvud.
  • Coolmax™ innerfoder.
      1. Tekniskt tyg som ger en sval och behaglig känsla genom att andas och transportera bort fukt. Fodret finns i flera tjocklekar för att anpassa passformen. Det är avtagbart och kan enkelt tvättas rent med ljummet vatten.

    Mer läsning

    Du kanske också gillar