När ska man byta ridhjälm?
En vanlig fråga kring ridhjälmar är när man bör byta ut sin ridhjälm. Hur ofta behöver den egentligen bytas? Är det när man ramlat av eller efter en viss tid?

Det är inte helt ovanligt med ryttare som haft sin hjälm över 10 år, ibland till och med 30 år! Känner du dig träffad? I den här artikeln förklarar vi närmare vad som händer med din hjälm när du haft den mer än 3 år, och hur säkerheten påverkas efter att du ramlat av med hjälmen.
Hur ofta ska man byta ridhjälm?
Generellt brukar man säga att en ridhjälm ska bytas ut var tredje år. Om du varit med om ett fall eller slagit i hjälmen ska den alltid bytas ut. Du ser oftast inte från utsidan av hjälmen om den fått en skada - därför är det viktigt att alltid byta ut hjälmen när du ramlat av hästen eller tappat den hårt i marken.

Efter ungefär 3 år börjar det stötdämpande EPS-materialet i hjälmar att åldras. Det blir med tiden torrare och mindre elastiskt, vilket försämrar upptagningsförmågan av energi i ett slag. Därför är det viktigt att byta ut ridhjälmen efter ungefär tre år.
Varför ska man byta ridhjälm när man ramlat av hästen?
Det som händer när hjälmen får ett slag är att EPS-materialet aktiveras och absorberar energin. När det skett ses tekniken förbrukad och kommer ha en sämre energiupptagningsförmåga vid nästa islag. Det är omöjligt att avgöra hjälmens förmåga genom att se på den, därför rekommenderar vi alltid att byta ut din ridhjälm efter att du slagit i huvudet.
För att alltid ha bästa möjliga säkerhet när du rider, byt ut din ridhjälm efter 3 år och när du ramlat av.
Våra ridhjälmar består av fyra viktiga lager, som tillsammans ger en mycket säker hjälm med hög komfort.
  1. Ytterskal.
  2. Tar emot det direkta slaget mot huvudet samt skyddar hjälmen mot fukt och väder. Det är också det lager som ger hjälmen sitt utseende.
  3. EPS Foam.
  4. Ett stötdämpande material som påminner om en mjuk och elastisk frigolit. EPS absorberar stötar för att kraften från slaget inte ska föras vidare in mot huvudet, och på så vis kan skaderisken minskas.
  5. Mips® Safety System.
  6. Rotationsskydd som skyddar mot sneda slag. Mips® fungerar som ett extra skal inuti hjälmen och kan rotera i samtliga riktningar utan att påverka huvudet. Men andra ord så tar hjälmen hand om rotationskrafterna vid ett fall från hästen, inte ditt huvud.
  7. Coolmax™ innerfoder.
  8. Tekniskt tyg som ger en sval och behaglig känsla genom att andas och transportera bort fukt. Fodret finns i flera tjocklekar för att anpassa passformen. Det är avtagbart och kan enkelt tvättas rent med ljummet vatten.

Mer läsning

Möt sadelmakare Lina Åkerlind!

En riktigt bra och väl utprovad sadel kan göra underverk med hästen; i alla fall kan det uppfattas så, om hästen plötsligt rör sig obesvärat, för...

Du kanske också gillar