När ska man använda knäskydd?

Det finns olika skäl att använda knäskydd och det finns även många olika typer av knäskydd -så det är inte alltid lätt att hitta rätt modell. Det innebär också att knäskydd kan se mycket olika ut och bestå av en mängd olika slags material. De flesta knäskydd används för att ge stöd, stabilitet, kompression och värme till knäleden.

Vissa typer av knäskydd kan användas precis när som helst eftersom de är bekväma, mjuka och följsamma. Materialet är elastiskt och har god andningsförmåga. Det går bra att sova med knäskydden, eller använda dem i förebyggande syfte, för att minska risken för skador.

Andra knäskydd passar perfekt i vissa specifika situationer: De är konstruerade för att ge stöd och även nödvändig stabilitet till knäna medan de utsätts för påfrestningar, exempelvis vid träning. De tar ofta mer plats, består av kraftigare material eller innehåller stabiliserande designelement. Ett sådant skydd kanske man inte använder dygnet runt, utan bara just när man behöver det.
Rätt knäskydd vid skada
Om du behöver ett knäskydd eller knästöd medan du återhämtar dig från skador bör du välja ett skydd som hjälper knät läka på bästa sätt. Vilket knäskydd som passar bäst i din situation avgörs förstås främst av vilka skador du har och hur du ska använda knäskydden.

Vissa skador kräver vila, andra vardagsmotion eller ett anpassat träningsprogram. Rådfråga en läkare eller fysioterapeut om vad just du behöver göra. När du vet vad du drabbats av och hur dina besvär bäst bör åtgärdas blir det också lättare att välja rätt knäskydd.
Olika slags knäskydd med Welltex®
Back on Track har ett brett sortiment av knäskydd med olika egenskaper för att kunna fylla många olika slags behov. Det finns därför knäskydd i både tunna och kraftigare material, både med och utan extra stödjande delar.

Gemensamt för dem alla är att de innehåller den terapeutiska textilteknologin Welltex®. Welltex®-teknologins mineraler har dock kunnat infogas i flera olika typer av textila funktionsmaterial, vilket resulterat i knäskydd med olika grader av stöd, elasticitet och stadga. Vi har därför knäskydd som passar de flesta, och som även kan bäras vid de flesta tillfällen. Hitta rätt knäskydd hos Back on Track!
Knäskydd för alla tillfällen
Knäskydd från Back on Track kan med fördel användas både före, under och efter träning eller annan fysiskt krävande aktivitet. De kan också användas vid vila - även under sömn - och anses särskilt främja återhämtningen från träningsvärk, överansträngning, stelhet och andra besvär från muskler och leder. Många använder dem för att de ger en känsla av kompression och tryck mot mjukdelarna kring knäleden.

Andra använder dem i förebyggande syfte för att minska risken för skador. Eftersom knäskydd med Welltex® även kan gynna återhämtningen används de ofta under en period av rehabilitering. Använd det på det sätt som känns bäst för dig.
Welltex® för dig med artros i knät
Många använder knäskydden för att de kan lindra besvär som orsakas av artros eller andra inflammatoriska tillstånd i knäleden. Detta beror på knäskyddens höga innehåll av mineraler - grunden för Back on Tracks välkända textilteknologi.

Infraröd energi (FIR) kan bidra till ökad blodcirkulation vilket i sin tur kan hjälpa till att dämpa svullnad och inflammation. Detta gör ofta att leden känns mer rörlig och mindre stel.
Knäskydd med spänne
Physio Knäskydd 4-way stretch
Patella Stabiliserande Knäskydd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne Silverline
Per4mance CR Knäskydd
En unik terapeutisk effekt
Knäskydd med Welltex® innehåller en unik mineralsammansättning vars funktion är att absorbera den del av kroppsvärmen som avgår i form av infraröd energi (FIR). Denna energi kommer att utöva en välgörande effekt när den återstrålas ner i vävnaderna. Detta kan leda till ett ökat blodflöde i området. När blodcirkulationen stimuleras leder det till ett mer effektivt utbyte av syre, näring och slaggprodukter.
Knäskydd som hjälper och lindrar
Ett knäskydd från Back on Track består av ett "aktivt" material som kan gynna kroppens egna läkande processer, genom reflektionen av infraröd energi (FIR). Effekten av ett sådant skydd upplevs ofta lindra olika besvär orsakade av antingen skador eller degenerativa sjukdomar som artros.

När knät gör ont och du ändå måste röra dig - till och med träna - behöver du ett knäskydd som ger bra stöd och skyddar dina knän. Vid artros hjälper framför allt fysisk aktivitet och träning på rätt sätt. Då är det extra viktigt att du kan hitta något som får detta att kännas lättare att utföra.
Då ska du använda knäskydd
Det finns många skäl till att använda knäskydd. Det finns därför även många olika typer av knäskydd, särskilt anpassade för specifika besvär och varierande situationer. Genom att bära knäskydd kan du ge ökad stabilitet, värme och stöd till dina knän och därigenom även minska risken för skador.

Du bör definitivt använda knäskydd som ger lite extra stabilitet om dina knän känns svaga eller instabila. Anatomiskt utformade knäskydd med riktat stöd för patellan används för att hålla knäskålen på plats under träning. Knäskydden från Back on Track används även för sin terapeutiska effekt och anses särskilt verksamma vid artros. Vi hjälper dig välja rätt!
Knäskydd i förebyggande syfte
Det är viktigt att skydda sina knän - och det är givetvis bättre att skydda dem från skada än att tvingas använda knäskydd för sin rehabilitering.

Knäskydd som ger stöd och stabilitet minskar risken för skador eftersom de även kan minska risken för felaktig användning av knäleden. Skydd från Back on Track innehåller Welltex® som kan stimulera blodcirkulationen och därigenom även hjälpa till att hålla musklerna lite extra mjuka och smidiga. Knäskydden är därför perfekta att använda i förebyggande syfte. Varma, flexibla muskler ökar även reaktionshastigheten - och bara det kan i sig själv bidra till minskad skaderisk.
Knäskydd med Welltex®
Samtliga ledskydd från Back on Track innehåller Welltex®, vilket kan bidra till ökat blodflöde i området runt dina knän. Detta gör dem perfekta att använda i förebyggande syfte. Samma egenskaper kan även underlätta återhämtningen och på så sätt hjälpa knäna bli bättre snabbare.

Våra knäskydd förenar även effekten hos Welltex® med olika nivåer av stöd eller avlastning - beroende på vilken modell du väljer. Många använder dock våra knäskydd bara för deras välgörande och lindrande effekt på allehanda problem i knät.
Knäskydd för extra stöd
Knäskydden kan hjälpa till att stödja och stabilisera knät, området runt knät eller vissa strukturer i och runt knäleden.

"Patella Stabiliserande Knäskydd" för höger eller vänster knä ger ökad stabilitet åt knät samt riktat stöd för patellan. Detta kraftiga knästöd kommer att hålla knäskålen på plats under träning genom sin anatomiska design. Breda kardborreband gör det möjligt att själv spänna åt det kring knät till önskad grad av kompression.
P4G Welltex Tejp
P4G Welltex® Tejp är utvecklad för att användas på nacke, axlar, knän, armar eller var du än behöver den. Perfekt för knepiga områden, där våra vanliga skydd har svårt att nå eller inte sitter bra. Tejpen har en hög andningsförmåga tack vare mineralerna i Welltex®-teknologin.
Welltex®-tejp för ditt knä
Om du hellre vill använda tejp istället för ett knästöd så har vi även en textiltejp som innehåller Welltex®. Tejpens funktion är att applicera effekten av Welltex® över leder och muskler. Sätt tejpen direkt på platsen för problemet!

Tejpen har god vidhäftningsförmåga, en mjuk och len yta samt har även fördelen av att kunna placeras med stor frihet. Om du vill använda den för att manipulera eller ge stöd till enskilda strukturer i knät, rådfråga först någon som har nödvändig kunskap om anatomi, till exempel en fysioterapeut.
Avlastande knäband med inbyggd pelott
"Patella Knäband" är ett stadigt band som är fodrat med Welltex® och har en inbyggd pelott. Det används för att lindra besvär som patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) och kan bidra till snabbare återhämtning efter idrotts- eller arbetsskador. Bandet placeras strax under knäskålen och ger stöd och avlastning till patellarsenan.
Knäskydd när du sover
Om du vill använda knäskydden när du sover behöver de vara mjuka och följsamma och ha en utmärkt passform, så att de sitter på plats. De bör också bestå av ett relativt tunt och lätt material med god andningsförmåga - detta för att de ska vara tillräckligt bekväma för att kunna användas utan att de inkräktar på sömnen.

Det finns flera knäskydd i vårt sortiment som är perfekta att sova med. De är elastiska och rundstickade med en tråd som innehåller Welltex® . De är tillräckligt stadiga för att ge lagom stöd och skydd för dina knän - men de kommer även att utöva den välgörande effekten av FIR under hela natten.
5 fördelar med att använda knäskydd
Det är lätt att skada sina knän. Du behöver dem hela livet, så det är en bra idé att skydda dem! Knäna används ofta intensivt under dagen och belastas även med kroppens hela vikt. Knät är en komplicerad och känslig konstruktion som är extra viktig för rörligheten och därmed också för livskvaliteten. Det finns alltså många fördelar med att använda ett knäskydd!
Ett knäskydd:

1. ger värme och håller musklerna mjuka

2. ger stöd och ökad stabilitet till knäleden

3. gör det lättare att vara aktiv

4. håller knäts strukturer på plats

5. kan minska risken för skador

Våra knäskydd och knästöd
Patella Knäband
Knäskydd med spänne, Silverline
Per4mance CR Knäskydd
Vilket knäskydd är bäst?
Vilket typ av skydd som är bäst för dig avgörs först och främst av dina egna behov. Får du ont när du belastar knät eller värker det även i vila? Behöver ditt knä stöd och bättre stabilitet i vardagen, eller kommer du bara att använda knäskyddet under träning?

Knäskydd eller knästöd från Back on Track kan användas vid både träning och vila, samt med fördel även under en period av rehabilitering efter skador i knät. De ger ett anpassat stöd med en känsla av kompression, vilket kan göra det lite lättare för dig att utföra dina vanliga aktiviteter trots knäbesvären.
3 tips på hur du väljer rätt knäskydd
När du ska välja rätt skydd eller stöd för ditt knä är det viktigt att först tänka igenom vad du verkligen behöver och på vilket sätt du ska bära det. Om du har svaren på följande frågor kommer det att underlätta ditt val:
1. Vad har du för slags problem med ditt knä?
Det finns många olika knäskydd, men vilket av dessa just du behöver beror på vilka besvär du har, eller på vilken slags skada du drabbats av. Du bör rådfråga en läkare eller fysioterapeut om du har svåra problem eller inte blir bättre i knät efter en kortare tid av vila.

2. Vilken typ av knäskydd vill du ha?
Behöver du stöd, värme, stadga och kompression? Ska knäskyddet ge ett riktat tryck mot specifika strukturer eller hålla knäskålen på plats? Tydliggör ditt behov - då blir det lättare att hitta rätt lösning.

3. När ska du använda skyddet?
Ett kraftigare knäskydd med riktat stöd eller fasta designelement passar bra om du ska använda skyddet vid träning eller får ont vid ansträngning. Om du istället kommer att sova med det, välj en typ av skydd som är både mjukt och följsamt.
Ta hand om dina knän
Ett bra knäskydd kan göra stor skillnad. Det finns dock många olika slags knäskydd - så det är inte alltid lätt att hitta rätt. Känslan av kompression, stöd och ökad stabilitet kan definitivt göra det lättare och mer bekvämt att använda knät. Men ett kraftigare skydd kan också styra det sätt på vilket du rör knät, och kan därför användas för att begränsa skadliga rörelser eller minska risken för felaktig belastning.
Varför gör det ont i knät?
Överansträngning
Vanliga knäproblem som hopparknä och löparknä orsakas för det mesta av någon form av överbelastning eller överansträngning av senor eller bindväv i anslutning till knät. Ofta beror det, som namnen antyder, på alltför påfrestande träning i samband med idrott. Men samma problem kan givetvis uppstå om knäna överbelastas i andra sammanhang, till exempel i arbetet.

En akut skada kräver vila. För det mesta räcker detta för att symptomen ska avklinga. Kännetecknande för denna typ av skador är att samma slags träning som orsakat dem även utlöser smärtan. Variera gärna din träning, så att knäna inte utsätts för en alltför ensidig belastning.
Kroniska tillstånd
Om smärtan i knät kvarstår efter månader av vila kan skadan ha övergått i en kronisk fas. En läkare kan då oftast konstatera att inflammationen är utläkt, och att antiinflammatoriska läkemedel därför inte längre kommer att vara till hjälp. Inte heller vila kommer att göra knät bättre. Istället kan du då behöva anpassad träning och en tid av rehabilitering.

Artros är en kronisk ledsjukdom som leder till att brosket i knäleden börjar brytas ner. Detta leder till svullnad, smärta och inflammation i knäleden. Knät blir stelt och svårt att röra, i synnerhet efter en period av stillhet. Knäskydd med Welltex® innehåller mineraler som reflekterar infraröd energi, alstrad av kroppsvärmen.

Detta kan bidra till att minska de problem med inflammation, svullnad och stelhet som är typiska för denna folksjukdom.

I båda fallen kommer du dock troligtvis få rådet att röra dig trots att du får ont. Träna upp dina knän försiktigt och enligt instruktioner från exempelvis en fysioterapeut. Ett knäskydd som stabiliserar och ger stöd kan göra det lättare att använda, belasta och stödja på knät igen.
Rörelse är medicin
Rörelse, fysisk aktivitet och vardagsmotion har mycket stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Det är därför nästan alltid bättre att försöka hålla sig aktiv än att förbli stillasittande, i värsta fall sängliggande. Detta är dock lättare sagt än gjort.

Men när det gäller problem i rörelseapparaten, till exempel vid led- och muskelbesvär, kan viss motion vara nödvändig och faktiskt i sig själv verka både lindrande och läkande. Att röra sig dagligen kan till och med ha en smärtlindrande effekt.
Hur används ett knäskydd från Back on Track?
Led- och muskelskydd från Back on Track är mycket lätta att använda. Det finns olika modeller, men de dras antingen upp över knät eller placeras över knäleden och försluts med kardborreband. De har en anatomiskt anpassad design och en enkel men genomtänkt och omsorgsfull konstruktion. De används både före, under och efter en ansträngande aktivitet.

Deras främsta fördel är effekten av Welltex®. Samtidigt ger de ett lagom fast stöd med en känsla av kompression, och gör förhoppningsvis både vardagsmotion och träning lite lättare att utföra.

Våra allra första knäskydd (eller knästöd) togs fram för att användas vid led- och muskelproblem, i syfte att just underlätta fysisk aktivitet trots besvär. Nu finns flera olika modeller i vårt sortiment för att användas både vid träning och vila samt under rehabilitering från skador i knät.
När ska man använda knäskydd? Vanliga frågor och svar!
Är det bra att använda knäskydd?
Ja, det är bra och viktigt att ge skydd och stöd till sina knän. Knäna kan lätt utsättas för påfrestningar som är större än de tål, och det kan ta lång tid att återhämta sig från en skada. Det är definitivt bättre att skydda knäna och deras muskler, senor och leder genom att använda ett skydd.

Knäskydd används av många skäl. Det finns även många olika slags knäskydd och de kan ha många olika funktioner. De flesta ger någon form av stöd, kompression, värme och skydd. Välj en typ av knäskydd som ger extra stabilitet om du har ett knä som känns svagt eller instabilt. Det är särskilt viktigt om du ska använda det när du tränar.
Kan man ha knäskydd hela dagen?
Man kan absolut använda sitt knäskydd så mycket man behöver - förutsatt att det har bra passform och sitter bekvämt över knäna utan att det blir för varmt eller känns tajt.

Det finns många sätt att använda ett knäskydd. Om du vill använda skyddet hela dagen kan det vara bra att välja ett tunt, elastiskt och följsamt material, så att det får plats under kläderna. Om du dessutom vill sova med det är materialvalet särskilt viktigt.
Kan man använda knäskydd på natten?
Det går bra att sova med knäskyddet om det inte sitter för hårt eller orsakar obehag. Ett följsamt material med hög andningsförmåga ger huden möjlighet att göra sig av med överflödig värme. De flesta skydd från Back on Track består av mjuka material som gör dem perfekta även för användning nattetid.

Ett stadigare knästöd som främst används för att förhindra vissa rörelser kan vara till hjälp på natten eftersom det håller knät i rätt position även medan du sover.
Hur tajt ska knäskydd sitta?
Knäskyddet ska hålla åt kring knäleden med ett lagom fast grepp, men inte orsaka obehag genom att sitta för tajt. Känslan av kompression ska vara behaglig, och det ska vara möjligt att böja och röra benet. Det är extra viktigt att skyddet inte gör så att blodflödet hindras.

Mer läsning