Möt Filippa Harling, ung dressyrryttare och Teamrider för Back on Track

Hon siktar mot toppen. Filippa Harling räknas redan som en av landets bästa unga dressyrryttare. Idag är Filippa en välmeriterad 19-åring med många framgångsrika år bakom sig och - det är alla ense om - lysande framtidsutsikter.

Trots sina unga år har hon lång erfarenhet av att tävla på hög nivå. Hon har deltagit i landslaget på ponny, samt som Young Rider i bland annat SM och Lag-SM på ponny. Hon väcker uppmärksamhet för sin talang, vinner priser för sin skicklighet och tilldelas utmärkelser - såsom exempelvis "Årets Ponnyryttare" år 2017. 

För Filippa, liksom för alla som rider på elitnivå, är hästarna och ridsporten av naturliga skäl en mycket stor del av livet. Men för henne har ridningen ytterligare en dimension. Hästarna har varit vägen ut i livet.

“Hästarna har varit min räddning.” säger hon. “Att rida är min terapi.”


“description
En varm och innerlig relation
Det går inte att ta miste på innerligheten i Filippas förhållande till sina hästar. Just nu fokuserar hon främst på de två egna hästarna; Friedrich och det nya tillskottet San Droneur. Fram till nyligen var dock hennes viktigaste partner ponnyn Eduward. Han har nu fått ett nytt hem hos en vän till familjen - efter åtta år med Filippa.

Det är tillsammans med honom som Filippa har utvecklats till den dressyrryttare hon är idag.

“Jag får uppdateringar och filmsnuttar på honom varje dag!”, berättar hon. “Eddy” har det bra. Relationen Filippa bygger med sina hästar är varm, personlig och livslång.
Dressyrryttare ut i fingerspetsarna
Samspelet mellan ryttare och häst är centralt i den ridsportgren Filippa gjort till sin. Dressyr passar henne perfekt, just på grund av de starka, förtroliga band hon gärna skapar till sina hästar. Hon lägger mycket tid på att lära känna varje häst, så att de kan uppnå ömsesidig förståelse, kommunicera omärkligt och prestera som en harmonisk enhet på tävlingsbanan.
Under ett dressyrprogram ska häst och ryttare närmast ge intrycket av att dansa tillsammans. Filippas instruktioner ska vara osynliga; hon ska förbli stilla i sadeln och mjukt följa med i hästens rörelser. Hästen ska röra sig lätt och ledigt och växla obesvärat mellan programmets olika moment.

Bakom varje elegant framträdande ligger mycket arbete och mycket träning, med många timmar spenderade i stallet och i sadeln. Det blir också många resor för Filippa och hennes hästar; till och från träningen och till och från alla dressyrtävlingar på olika nivåer runt om i Sverige. Hästarnas hälsa och kondition kräver stor omsorg och ständig uppmärksamhet. Det ställer i sin tur höga krav på Filippas egen styrka och uthållighet, både fysiskt och mentalt. Livet som dressyrryttare har gjort henne stark, energisk och tålmodig.

Men allt hade kunnat vara annorlunda – om inte hästarna funnits där för Filippa, tidigt i livet.
“description
Hästarnas läkande kraft
När Filippa föddes stod det klart att hon skulle behöva omedelbar hjälp för att överhuvudtaget överleva. Under sina 19 år har hon tvingats underkasta sig elva direkt livräddande operationer. Fortfarande behöver hon ett tiotal olika mediciner dagligen för att hålla hälsoproblemen under kontroll. Egentligen behöver hon också äta varannan timme.

“Jag får en boost av att rida. Att rida är min terapi. Det får mig att glömma allt - på gott och ont!”

Filippa lider av en ovanlig, medfödd tarmsjukdom och mycket svår astma. Som barn var det inte många aktiviteter hon kunde delta i, på grund av sin bräckliga hälsa, sin smärta och sina magproblem. Men hästarna blev räddningen.

Tack vare dem kunde hon övervinna sina fysiska begränsningar - och de öppnade vägen ut ur en tillvaro som kunde förblivit definierad av sjukdom. På hästryggen kan Filippa glömma både trötthet och värk.

Det är uppenbart att Filippa präglats djupt av insikten om hästars förmåga att läka kropp och själ.
Ridningen, för henne, är mer än ett fritidsintresse, en hobby eller en karriär. Den är snarare livräddande verksamhet; något som fyller djupa, känslomässiga behov. Filippa, om någon, vet vad en häst kan betyda när livet är tungt och svårt. Och ingenting illustrerar detta tydligare än den insamling hon drog igång på Instagram i slutet av 2022, till förmån för sin vän, hoppryttaren Linn Ztrelin.

Linn, som drabbats av mycket svåra händelser de senaste åren, fick dessutom veta att hennes häst inte skulle gå att rida på ett säkert sätt. För Linn var detta ytterligare ett hårt slag, särskilt som hästarna och ridningen varit hennes främsta källa till styrka och tröst under den svåra tiden.

Men tack vare Filippas initiativ, och generositeten hos människor som blivit medvetna om Linns situation, så kunde Linn få hjälp med en ny häst.

Hippson berättar hela historien, här
“description
Filippa Harling X Back on Track
Vi på Back on Track är stolta och glada över vårt samarbete med Filippa Harling. Vi imponeras av hennes förmåga att övervinna hinder och begränsningar och vi gläds åt hennes välförtjänta framgångar! Men mest av allt beundrar vi hennes sanna passion för hästar och ridning - och hennes genuina omtanke om människorna och djuren i sitt liv.

Vi hoppas att våra produkter kan ge både Filippa och hennes hästar en extra fördel! Teknologin som finns inbäddad i materialet kan nämligen stimulera blodcirkulationen, öka välmåendet och bidra till att hålla musklerna mjuka och varma, hos både hästar och människor.
Filippas Favoriter
Ridbyxorna Katie är Filippas största personliga favoriter, det står snabbt klart! Hon säger:

“Jag lever i dem! De är så välsittande och snygga! Passformen är perfekt, så jag har dem på mig jämt.”
Favoriterna för hästarna inkluderar vårt Nättäcke med halsdel - ett terapeutiskt, tunt och luftigt täcke som passar perfekt efter träningen eller under transport - våra snabb-bandage; Royal Quick Wraps Deluxe, eller våra klassiska paddar, som Filippa använder under traditionella benlindor.

”Jag använder dem för att dämpa svullnad, ibland med Arnica under". berättar Filippa. (Arnica, en skonsam, antiinflammatorisk örtsalva, går bra att använda under våra paddar, benlindor och Quick Wraps - till skillnad från liniment.) "Jag har också använt dem efter att en av hästarna opererats, för att skydda och för att snabba på återhämtningen. Dessutom använder jag benskydden vid transporter och jag rider ofta med dem under träningen.”

Se hela kollektionen! >>

Vi önskar Filippa ett fortsatt lysande år 2023 tillsammans med Friedrich och den nya stjärnan San Droneur!

Mer läsning