Hästens ben -Förebygg skador med rätt träning och utrustning

Det är väl värt att ägna största möjliga omsorg åt hästens känsliga underben. De gracila strukturer som bär upp hästens massiva kropp är som starka, elastiska stålfjädrar - men dessvärre är de också oskyddade och relativt ömtåliga. Det är definitivt betydligt lättare att förebygga eventuella problem än att få inflammatoriska processer att gå tillbaka eller etablerade senskador att läka.

Back on Track’s benskydd och boots är framtagna för maximal skyddsförmåga, komfort, slitstyrka, passform och användarvänlighet. De skyddar, stöder och avlastar, samtidigt som hästens leder, senor och ligament omsluts av vår terapeutiska Welltex®-teknologi.
Vad kännetecknar hästens underben?
Benen är flyktdjurets viktigaste tillgång och den explosiva kraft de kan utveckla har utgjort skillnaden mellan liv och död. Detta har genom evolutionen resulterat i fjädrande, elastiska senor, smäckra benpipor och mycket rörliga, komplicerade leder. Skelettstrukturen har utvecklats till att ta över nya, högt specialiserade roller. Hästens knä, karpalleden, motsvarar till exempel våra handleder. Kotleden motsvarar våra knogar. Det betyder att kotbenet motsvarar ett enda finger (eller en enda tå).

Hästar står alltså ständigt på sina yttersta finger- och tåspetsar, och dessa bär upp hästens hela kroppsvikt. Konstruktionen lyfter dem högt över marken och styrkan i deras kompakta muskler fortplantar sig längs långa ben som kan ta långa, kraftfulla steg. Detta har gjort dem både snabba och starka.

Men underbenen utsätts för hårt slitage och stora påfrestningar. Samtidigt saknar de muskler som stöder, stabiliserar och skyddar. Senskador är mycket vanliga - och de kan uppstå som resultat av allt från överansträngning och felaktig belastning till islag och feltrampningar.
Förebygg med benskydd och träning
Det sätt på vilket hoven sätts i marken påverkar skelettets struktur i sin helhet. På samma sätt avgör biomekaniken i resten av kroppen den grad av belastning som underbenen utsätts för. Det bästa en ryttare kan göra är därför att ge hästen mångsidig träning, så att den lär sig balansera sin kropp, använda rätt muskelgrupper och belasta lederna på rätt sätt. Långvarig hållbarhet kräver en biomekanik som inte sliter och att hästen bär sig på ett välbalanserat sätt.

Överbelastning av senor, ligament och leder kan ge små och få varningstecken; såsom lätt ökad värme och obetydlig svullnad. Men om de begynnande problemen inte upptäcks i tid kan de i värsta fall leda vidare till inflammationer och skador som inte uppmärksammas förrän de blivit synbart smärtsamma för hästen. Tillkalla alltid veterinär om hästen verkar ha ont eller en skada uppkommit. Dessa tillstånd kan annars försämras ytterligare och kräva både långvarig vila och vård.
Man kan i största möjligaste mån minska risken för skador genom dels goda träningsmetoder, dels bra benskydd. Back on Track har tagit fram många olika slags benskydd för att skydda, stödja och stabilisera de mest utsatta strukturerna i hästens underben. Vi har ett lämpligt skydd för varje aktivitet - inklusive transportering och boxvila.
Benskydd för olika tillfällen
Back on Tracks benskydd har olika funktioner och olika användningsområden. De är avsedda att skydda specifika strukturer som är särskilt utsatta i vissa situationer.

Arbetsdamaskerna täcker delar av skenbenet, hela kotleden och kotbenet med ett chockabsorberande lager. Strykkapporna har förstärkningar på insidan som skyddar mot islag från hovarna. Våra quick wraps ger både stöd och omvårdnad vid boxvila.

Airflow-serien är särskilt framtagen för sommar och varmt väder. Airflow-tekniken låter benskydden andas, vilket håller senor och andra känsliga strukturer svala och minskar risken för överhettning. Luften cirkulerar närmast hästens hud och värme och fukt kan snabbt transporteras bort.

Samtliga produkter är fodrade med Welltex®-teknologi, som kan bidra till ökad blodgenomströmning genom reflektion av kroppens naturliga infraröda energi - utan att skydden blir varma.

Gå direkt till våra produkter för hästens ben »

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...