Ta hand om taxens rygg

Taxen är en populär och älskad hundras – och av goda skäl. Taxar är för det mesta glada, trevliga hundar med mycket energi och stor kärlek till sin familj. De är också i allmänhet friska och lever länge. Det är dock även väl känt att taxar kan få ont i ryggen och har en ökad risk att drabbas av diskbråck.

Den som har förmånen att räkna en tax bland sina familjemedlemmar kan behöva ägna särskild uppmärksamhet åt taxens känsliga rygg och arbeta förebyggande för att undvika framtida problem. Ibland kan taxen också behöva vård för sin rygg och perioder av vila och anpassad återhämtning.

Back on Track’s textilteknologier kan utgöra ett välgörande komplement som ökar taxens välbefinnande. Effekten från materialets energireflekterande mineraler stimulerar blodcirkulationen och kan därigenom bidra till att hålla muskler och leder mjuka och rörliga. En tax i god kondition med välutvecklad muskulatur löper mindre risk att drabbas av såväl diskbråck som andra problem i skelett och rörelseapparat.
Älskade tax!


Taxens karaktäristiska utseende och starka jaktinstinkt har gjort den särskilt användbar som jakthund; mer specifikt vid grytjakt. Fortfarande tillbringar många representanter för rasen sina liv i skog och mark, som uthålliga brukshundar och lojala jaktkamrater. Men de flesta taxar idag är sällskapshundar, vars främsta uppgift är att glädja omgivningen med sin lekfulla, smått envisa personlighet. Om vännen och kamraten får problem med ryggen kan det vara en plågsam känslomässig upplevelse. Det kan också innebära praktiska besvärligheter, såsom återkommande veterinärbesök och långvariga vårdinsatser.

Det är dock möjligt att minska risken för den fruktade diagnosen, genom att hålla taxen i god kondition. Alla ryggproblem hos taxar är inte heller nödvändigtvis diskbråck!
Vad är diskbråck - och varför drabbas taxar?
Mellan varje kota i ryggraden ligger en stötdämpande, elastisk disk av brosk. Om broskets yttre väggar spricker kan den geléartade inre substansen bukta ut eller läcka ut i den kanal som ryggradens nerver löper igenom. Beroende på skadans omfattning och var den sitter kan detta resultera i ett brett spektrum av symptom; vanligtvis smärta av olika svårighetsgrad, men också känselbortfall och i värsta fall förlamningar. 

Sårbarheten för just diskbråck hänger samman med taxens utseende - men är inte en given följd av taxens speciella kroppsbyggnad med "lång rygg". Istället är orsaken ett par genetiska mutationer, som ger både korta ben och ryggdiskar som lättare går sönder. De korta benen är ju önskade egenskaper hos en tax - men en genetisk mutation kan dessvärre även ha oavsedda effekter på andra områden. Hos taxen leder de till försvagade diskar med minskad motståndskraft och hållfasthet. 

Ett diskbråck kan uppstå plötsligt eller komma smygande. Ett akut diskbråck kan ge dramatiska symptom som förlamning i bakbenen och behöver ofta opereras. Ett lindrigare tillstånd kan istället läka ut med strikt vila och inflammationshämmande läkemedel. Alla symptom på illabefinnande och smärta bör så snart som möjligt utredas av en veterinär, som kan avgöra vad som egentligen hänt i ryggen - och vilka åtgärder som kommer krävas för att taxen ska återhämta sig.
Vad kan jag som taxägare göra?
Eftersom taxen bär på en nedärvd sårbarhet bör varje taxägare först och främst vara medvetna om detta och ge taxen de bästa förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv. Ryggen kan behöva särskild omsorg och skyddas från kraftig eller felaktig belastning. Exempelvis är det onödigt påfrestande för en tax att hoppa eller springa långt och länge. Däremot är det viktigt att taxen är aktiv, så att den är i god kondition, bibehåller normal kroppsvikt och kan bygga upp musklerna i mage och rygg. Även om man inte alltid kan förebygga diskbråck så minskar risken betydligt om ryggen stöds och stabiliseras av starka muskler.

Man bör även se till att hunden är uppvärmd inför intensiv aktivitet – och att den sedan får tid att varva ner under rörelse. En bekväm hundbädd där taxen snabbt finner sig tillrätta ger den god sömn och möjligheten till effektiv vila.
Back on Track - för taxar!
Back on Track har tagit fram åtskilliga hundprodukter som främjar ett aktivt liv och understöder förberedelse, prestation och återhämtning. Vissa är särskilt avsedda för taxar. Våra hundtäcken för tax, både med och utan fyllning, passar deras anatomi och håller dem lagom varma och bekväma - inomhus eller utomhus, oavsett väder.

Innerfodret med Welltex® reflekterar kroppsvärmen i form av infraröd energi. Denna typ av välgörande energi kan stimulera blodcirkulationen och därigenom utöva en terapeutisk verkan på muskler och leder. Detta kan i sin tur minska stelhet och spänningar, öka rörligheten och hålla musklerna varma och mjuka.

Vår Welltex®-teknologi återfinns även i våra hundbäddar och liggunderlag, i det mjuka fodret på hundhalsband och selar, samt även i våra skydd och stöd för ben och tassar.

Vi hoppas att våra produkter kan bidra till ökat välmående för både taxar och andra hundar, under ett långt och aktivt liv!

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...