Möt Nina Steinbach

“description
Hundar har alltid funnits med i Nina Steinbachs liv. Men det var när hon var 15 år och fick köpa sin första egna hund – en golden retriever – som relationen till hundar och hundägande antog helt nya dimensioner. Den blev till något mycket större och starkare: både en livsstil och en passion. Och numera även hennes jobb.

Nu är hundar, i synnerhet golden retrievers av arbetande linjer, ständigt närvarande i varje aspekt av Ninas tillvaro och hennes värld har ett tydligt hundfokus; hon bedriver uppfödning under kennelnamnet Glädjeruset, tränar hundar, föreläser om dem, fotograferar dem i företaget med samma namn - och - inte minst - tävlar med dem. Tillsammans med Lykka har hon varit en del av det svenska landslaget i Heelwork to Music i fyra år och hon har även varit en del av landslaget i rallylydnad med sin Ebba.

När vi får tillfälle att prata med Nina har hon nyligen vunnit SM 2021 I “Heelwork to Music” med sin golden retriever Lykka. “Det var verkligen helt magiskt!” säger hon om vinsten – men det är inte första, utan andra gången hon vinner SM. I höstas placerade hon sig dessutom på en bronsplats i EM i heelwork to Music tillsammans med Lykka.
“description
Nina är en av Back on Tracks främsta ambassadörer och har lång erfarenhet av att använda våra produkter. Just nu har hon fyra golden retrievers, och de använder sina hundtäcken och liggdynor dagligen och överallt.

Att se Nina och Lykka framföra sitt program under en tävling i Heelwork to Music är som att följa en dans där varje rörelse sker i perfekt samförstånd mellan människa och hund. Ninas rörelser är gracila och återhållna - det är Lykka som står i centrum. När Nina går med mjukt sviktande, dansande steg i takt till musiken rör sig Lykka tätt intill, utan att släppa henne med blicken. Under intervall av tystnad i musiken förblir de båda orörliga. Lykka är fokuserad på sin uppgift och följer både musikens och Ninas tempoväxlingar. Lykka befinner sig ständigt vid Ninas fötter, håller stabilt sin position och verkar flyta som vatten runt hennes ben.

“Det börjar med musiken”, berättar Nina. Det är den hon utgår ifrån då hon sätter samman ett program. Under fyra minuter ska hon, hunden och musiken utgöra en harmonisk enhet, där samstämmighet, balans och följsamhet är av största vikt.
“description
Fotgående till musik
Heelwork to Music är en visuellt estetisk och underhållande publiksport som blir alltmer populär. Heelwork to Music grundad på fotgående. Det finns tio olika positioner som tillsammans ska uppta minst 75% av programmet. Hunden ska omväxlande befinna sig på olika sidor om föraren och oftast i förarens absoluta närhet. I övergångarna mellan positionerna finns det dock utrymme för trick av olika slag och man har stor möjlighet att visa fram just sin egen hunds styrkor. ”Detta kräver så klart mycket träning - men det viktigaste är alltid att vi har roligt tillsammans!” understryker Nina.

Lykka har massor med energi och det är uppenbart att hon har roligt när de jobbar tillsammans. “Hon är en sådan hund som tränger sig in i träningslokalen och älskar att arbeta”, berättar Nina.

“Hunden personlighet är viktig”, konstaterar Nina och berättar om de olika personlighetstyper hon har bland sina egna hundar. ”Vissa är riktiga showhundar som blir taggade av tävlingar, publik och hela situationen. Bindie som jag vann SM i rallylydnad med 2016 var en riktig primadonna! Andra ger 110% redan i vardagsrummet”.
“Jag vill ha den jävligaste valpen!”
Som uppfödare har Nina möjligheten att upptäcka hundens personlighet redan under den allra första tiden i dess liv. “Det är ett privilegium att få se vilken av valparna som först tar sig ur valplådan.”, säger hon och tillägger, något oväntat: “Jag vill ha den jävligaste valpen! Den som bryter sig ut ut valplådan och inte vill sova!”. Den valpen uppvisar nämligen personlighetsdrag som är viktiga för tävlingshundar: driv, framåtanda och självförtroende.
“description
Viktigt att värma upp och ner
Nina är noga med att värma upp inför varje träningspass. I bilen ligger hundarna på dynor från Back on Track, som genom vår textilteknologi Welltex® reflekterar deras kroppsvärme som långvågig infraröd energi. “Täckena är oftast på”, säger Nina. - även de innehåller Welltex. “Mest använder jag nättäcket. Vid vila, återhämtning, när de ligger stilla, inomhus, utomhus... Jag använder dem jämt!” Även efter ett träningspass behöver hunden tid att att återhämta sig och varva ner. Hon växlar mellan nättäcket och originaltäcket, beroende vilken tjocklek som är lämpligast. Originaltäcket är varmt, med både stoppning och fleecefoder.

Nina började använda Back on Tracks produkter när hon för många år sedan hade en hund med skador. “Jag upplevde att hon blev mjukare I kroppen. Hennes täcken är utslitna, annars håller de jättelänge. De används tills de slits ut, så de håller verkligen i åratal!.” Uppenbarligen tycker även hundarna om täckena, för de bär dem gärna och samarbetar då deras matte sätter på dem.
Ninas personliga favoriter
På frågan vilka av Back on Tracks produkter hon skulle rekommendera, nämner Nina inte oväntat just nättäcket och originaltäcket - men tillägger även sin egna personliga favorit, bokstavligen: de fleecefodrade tights hon bär själv under vår intervju. “Jag är besatt av dem! Och täckjackan - jag älskar täckjackan!” Vi på Back on Track är förstås stolta över att erbjuda produkter som både Nina och hennes hundar uppskattar och önskar henne stor lycka framöver!

Här hittar du alla Ninas favoritprodukter »

Läs gärna mer om Nina här: www.kennelgladjeruset.se
Följ henne på Instagram: kennelgladjeruset (svenska) eller ebbasmatte (engelska)

Mer läsning