Lyckad inkallning med din hund

Visst låter det härligt att kunna gå med hunden lös på skogspromenader? Då är det väldigt viktigt att ha en inkallning att lita på. Men hur tränar man på den där 100% inkallningen som alla drömmer om? Vi tänkte ge er några tips på vägen!

Belöna all spontan kontakt från din hund på promenaden. Vi vill att hunden alltid ska tycka att det är härligt att hänga hos dig. Att belöna spontan kontakt hjälper inte bara till med inkallningen utan gör att din hund håller sig närmare, eller i alla fall kommer och tittar till dig ibland.

Träna på huvudvridning. Vi hundägare är ofta duktiga på att träna inkallning med snabba raksträckor. Exempelvis att någon håller hunden i kopplet för att sedan släppa och låta den jaga matte/husse. Det är inte en dålig övning men glöm inte att även huvudvridningen är en del av en bra inkallning. Kasta ut en godbit framför dig, när hunden ätit upp, kalla på den och belöna rikligt hos dig. Utöka detta sedan med längre avstånd och störningar runt omkring er.

Kalla inte på din hund hela tiden. Hunden kan lätt känna sig uttjatad om den inte får nosa runt som den vill på promenaden. Här handlar det om en balans mellan att låta hunden vara hund och nosa, och att få till många belöningar för önskat beteende.

Kalla inte bara på din hund när något dyker upp. Det är lätt att vi endast kallar när det plötsligt dyker upp någon på stigen framför. Din hund kan då ganska snabbt börja associera ditt inkallningsord till att ”någon kommer”. Planera dina inkallningar så det inte alltid är akutläge.

Kalla inte om du vet att din hund inte kommer. Vi vill helt enkelt inte misslyckas. Det är då bättre att gå fram till din hund och koppla den. Upplever du att du inte kan lita på din hund är en långlina ett bra sätt att träna på den spontana kontakten och ditt inkallningsord. Vi rekommenderar att du använder en sele när du har en långlina på din hund.
Inkallning är inte enkelt och vi måste komma ihåg att det tar tid att bygga upp en relation med vår hund och med det även en 100% inkallning. Implementera ”Huvudvridning” och ”Spontan kontakt” i din vardag och belöna mycket när hunden gör rätt – då har ni på sikt en inkallning att lita på!
Max Hundsele, Blå
fr. 599 kr
Sally Hundsele, Brun
fr. 449 kr
Sally Hundsele, Grön
fr. 449 kr

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...