Hur planerar du din hundträning?

“fotgående
Det är äntligen dags för utesäsong och med det innebär det att träningssäsongen också är på ingång. Kanske har du och din hund haft en viloperiod över vintern för att nu sätta fart mot årets träningar och tävlingar. Vi vill med det ge dig enkla tips som kan förebygga skador och ge dig och din hund förutsättningar för en lång och härlig säsong!
Hunden i dagens samhälle
I takt med att vårt samhälle anpassas till mer stillasittande och minskad fysisk aktivitet påverkas även våra hundar. Vi lever närmare varandra, i storstäder med mycket trafik och långt från naturen vilket ofta innebär att våra hundar endast får rastning i koppel. Detta påverkar i stor mån våra hundar där fri rörelse och att ta ut sig i full kapacitet begränsas. Hundar kan med det bli stela och få korta muskler, precis på samma sätt som oss människor. Det är viktigt för våra hundar att röra på sig. Det handlar nämligen om att ge din hund välbefinnande, hålla den frisk länge, undvika övervikt, att förebygga skador och undvika överbelastning.
“Agility
Uppvärmning
När det är dags för träning är det mycket viktigt att ge din hund de förutsättningar som den behöver. Uppvärmningen har två tydliga syften; skadeförebyggande och prestationshöjande. Med uppvärmningen vill vi öka blodcirkulationen, göra musklerna mjuka, smörja lederna med ledvätska och aktivera nervsystemet.

Vid ett normalaktivt träningspass är det bra att påbörja uppvärmningen med en 10-15 minuter promenad i koppel eller en lätt jogg. Ska din hund utföra ett mycket fysiskt arbete kan hunden behöva springa lös för att få en ordentlig pulshöjning. Det viktiga här är att din hund får ökad blodcirkulation och musklerna blir ordentligt varma.

Nu när din hund är ordentligt uppvärmd i kroppen är det dags att aktivera nervsystemet för att förebygga skador i samband med träningspasset. De övningar som på bästa sätt aktiverar nervsystemet ska vara anpassad till den aktivitet din hund ska utföra under passet.

Här har du några exempel på tricks och övningar du kan göra med din hund beroende på aktivitet:
  1. Slalom mellan dina ben
  2. Balansgång på något lågt som inte kan orsaka fall
  3. Snurra runt åt båda hållen
  4. Lyfta en tass i taget
  5. Backa
  6. Förskjuta vikten i ligg, sitt, stå
“hund
Återhämtning under träningspasset

Effekten av uppvärmningen minskar redan efter 10 minuter, lite beroende på din hunds ras, päls och storlek. Tänk därför på att alltid värma upp din hund efter att den fått en vilopaus under träningspasset. Det är också bra att uppvärmningen sker så nära inpå den fysiska aktiviteten oavsett om det gäller tävling eller träning.

För att behålla uppvärmningens effekter hos din hund är det fördelaktigt att använda ett hundtäcke under pauserna. Din hund håller sig då varm längre och är snabbare redo för nästa tävlingsrunda eller träningspass. Våra täcken har dessutom textil-teknologier som fångar upp din hunds kroppsvärme och omvandlar den till långvågig infraröd energi. Detta reflekteras sedan tillbaka till din hunds leder och muskler. Den infraröda energin är känd för sin förmåga att öka blodcirkulationen, självklart fördelaktigt inför nästa träningspass eller tävlingsrunda.
“description
Nättäcke Hund
Hundbenskydd
“description
Nella Hundtäcke
“Hundbäddar“
Nedvarvning och återhämtning
Målet med nervarvningen handlar om att minska stelhet, muskelömhet och även påskynda återhämtningen. Med nedvarvning kan cirkulationen hållas igång en längre stund och med det kan mjölksyra och slaggprodukter från musklerna följa med blodet och inte hindra musklernas effektiva arbete. Varva ned din hund mellan 10-20 minuter med lätt aktivering, gå eller trava i koppel. Efter nedvarvningen ska hunden slutat flåsa och röra sig mer avslappnat.

Nedvarvningen är även mental. Här handlar det inte om att ge hunden möjlighet till träning med godbitar eller koordinationsövningar. Vi vill att vår hund även mentalt ska släppa träningen och med det vill vi ge den frihet till att strosa runt och inte längre producera stresshormon för beredskap.

Med träning kommer även återhämtning. Utan vila kan din hunds prestationsförmåga försämras och hunden blir lätt trött. Detta kan öka skaderisken och din hund kommer inte kunna utföra sina aktiviteter som tidigare. Vid mycket hög intensiv träning kan det i vissa fall krävas 72 timmar återhämtning innan din hund är redo för samma typ av träning igen. Ger vi inte hunden den återhämtning den behöver kan vi dessutom se fler stressbeteenden då stresshormon fortsätter att produceras i kroppen. Det vill säga att återhämtningen är lika viktig för din hunds fysiska som psykiska välmående.

Våra hundbäddar är utmärkta för att uppnå en optimal återhämtning. Med sin textil-teknologi kan bäddarna främja muskler och leder genom att öka blodcirkulationen. De är dessutom sköna och mysiga för din hund att spendera sin vila på!
“description
Hundbädd för bilen
Hundbädd Rocky
“description
Hundfilt

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...