Hopparknä - ännu en variant av "ont i knäet"

Det finns många sätt att få ont i knäet. Överbelastning i olika former är så pass vanligt att problemen även fått vardagliga benämningar, såsom "löparknä" eller "hopparknä" - namngivna efter den typ av sporter, eller rörelsemönster, som kan utlösa dem.

Sådana typiska idrottsskador kan dock drabba vem som helst som råkar överanstränga en viss vävnadsstruktur i eller kring knäleden. Den rörelse som gör ont - eller det område där det gör ont - ger en tydlig fingervisning om vad som kan ha hänt.

Det vanligaste symptomet på hopparknä (patellarsenetendinos) är en skarp smärta nedanför knäskålen. Ett knäskydd då vara till god hjälp för att stötta knäet, lindra symptomen och bidra till snabbare återhämtning.
“description
Kroppens största led är en komplicerad konstruktion med många rörliga delar och följaktligen mycket som kan bli överansträngt och orsaka problem. I knäleden möts skelettets längsta benpipor och där befinner sig också fästpunkterna för benens kraftfulla muskler. Elastiskt brosk agerar stötdämpare och starka senor håller gångjärnsledens ingående delar i korrekt position i förhållande till varandra så att belastningen fördelas väl. Inte minst stabiliserar de konstruktionen och förhindrar rörelse i fel riktning.

Knäet har en imponerande förmåga att utföra krävande uppgifter medan det samtidigt belastas av kroppens fulla vikt. Människans knän är följaktligen byggda för att stå emot betydande påfrestningar. När de börjar göra ont betyder det dock att gränsen för vad de tål har passerats.

Här kan du läsa mer om löparknä »

När symptom på hopparknä uppträder betyder det specifikt att patellarsenan har överbelastats, och att knäet nu först och främst behöver vila från ansträngning.

Back on Track erbjuder flera olika typer av knässkydd; mer eller mindre kraftiga, med eller utan stabiliserande element - alla med textilteknologin Welltex®, som kan gynna återhämtningen och bidra med ökat välbefinnande under tiden!
Våra knäskydd med Welltex® - för olika behov vid "ont i knäet"
Textilteknologin Welltex® ger textila material terapeutiska egenskaper med hjälp av mineraler som smälts in i tygets trådar. Dessa mineraler har förmågan att absorbera och återsända den del av kroppsvärmen som avges från kroppen i form av långvågig infraröd energi (FIR). FIR är känd för att stimulera blodflödet och antas åstadkomma effekten genom att öka produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar (vilket vidgar dem). God blodcirkulation ger utmärkta förutsättningar för förberedelser, prestationer och återhämtning - men kan också bidra till att lindra problem med spända muskler och stela, värkande leder.

Designen ger produkterna ytterligare egenskaper, till exempel anatomisk passform, mer eller mindre fast support och komfort för bäraren. Designen kan också innehålla stödjande element som stumma eller flexibla skenor, kardborreband för justering av tryck eller strukturer avsedda att stödja enskilda senor eller muskelgrupper.

Knäskydd med spänne heter verkligen exakt vad det är, varken mer eller mindre. Idag skulle produkten kunna kallas “ikonisk”; något som ser ut som det alltid har gjort, är lätt att känna igen och har en lång historia av framgångsrik praktisk tillämpning. Det svarta, rundstickade skyddet är tillverkat i ett stadigt material som omsluter knäet och kan bära en stor mängd inkorporerade mineraler. Detta ger knäskyddet stark förmåga att återstråla infraröd energi, och är därför ett utmärkt hjälpmedel vid allehanda besvär från knäet. Skyddet har även, som namnet indikerar, ett spänne, som gör att det sitter stadigt på plats. Flexibla skenor i sidorna gör att skyddet hålls sträckt över knäet utan att rulla sig eller glida ner.

Physio 4-way stretch är en mer flexibel version av våra traditionella, svarta rundstickade skydd. Physio-serien är CE-märkt och utvecklad för att säljas på apotek. Här spelar FIR-effekten huvudrollen; skyddet är betydligt tunnare, elastiskt på både längden och bredden och avsett att kunna bäras utan att det märks eller ens känns.

Patella knäband har en inbyggd pelott som placeras under knäskålen för avlastning av patellarsenan. Bandet knäpps runt knäleden med ett kardborrespänne vilket gör det möjligt att själv styra graden av kompression efter behov.

Ta mig direkt till alla Back on Track's knäskydd! »

Mer läsning

Ta hand om din jaktkompis!

Ta hand om din jaktkompis!

Ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna prestera på topp i skog och mark! När du är väl förberedd så kan du glömma allt annat och ko...